Alle tekenfilmgekken verzamelen!

sdfsdfIs jouw zoon of dochter gek op tekenen en/of tekenfilms? Deze herfstvakantie kun je nog naar de jubileumtentoonstelling van Pixar, de makers van Ratatouille, Cars, The Incredibles en andere beroemde animatiefilms. Henk Hanssen trok er met dochter Rosa, vriendin Rosan en zoon IJsbrand naar toe en zag hoe  tekenfilms ‘from scratch’ worden vervaardigd.

Wat Pixar niet is
Verwacht geen interactieve ‘experience’ expositie waarin je kind door Toy Story en Cars-helden wordt uitgedaagd deel te nemen aan allerlei vernuftige  beeldschermspelletjes. ‘Pixar, 25 Years of Animation’ is vooral een museumachtige tentoonstelling. Je wandelt langs wanden waarop de tekenfilmhelden als Wall-E, Buzz Lightyear en Bliksem McQueen geleidelijk tot leven ziet komen, de prille schetsen zijn in lijsten gevat, op tv-schermen wordt de verschillende stadia weergegeven die uiteindelijk tot een tekenfilm leiden.

Popartdfg
De expositie is gevestigd in de Amsterdam Expo, een nieuwe tentoonstellingsruimte tussen de bankentorens van de Zuidas, maar het werk van de tekenfilmfabriek had ook niet misstaan in het Stedelijk Museum. Pixar is popart par excellence, Nemo krijgt dezelfde museale behandeling als een jonge Picasso. De expositie opende eind 2005 in het MoMA (Museum of Modern Art) in New York en ook in andere landen waar de rondreizende tentoonstelling neerstreek, vond zij onderdak in musea.

Storyboards
Voor jonge kinderen, zeg jonger dan zeven of acht jaar, is de expositie alleen geschikt wanneer je telgen al over de nodige Ausdauer beschikken en niet beginnen te jengelen wanneer ze langs muren met ingelijste kunst moeten lopen. Mijn dochter Rosa, dertien jaar, en haar even oude vriendin Rosan, kwamen echter oren en ogen te kort. De meiden slenterden langs de honderden originele objecten uit de Californische Pixar-archieven – storyboards, tekeningen, schilderijen, pastellen en kleifiguren – wijzend en pratend over de manier waarop van de objecten bewegend beeld werd geschapen. En natuurlijk waren ze niet weg te slaan van de tv-tafel met korte videoclips waarin de makers hun technieken toelichtten.

fhZoetrope
Onbetwist hoogtepunten van de expositie is de speciaal voor de expositie ontwikkelde ‘Toy Story Zoetrope’, een grote ronddraaiende schijf waarop bekende Pixar-personages elk een beweging uitbeelden. Als in de donkere ruimte een stroboscooplamp wordt aangezet, ontstaat een magisch moment: het menselijk oog wordt effectief gefopt omdat het knipperlicht de draaiende figuurtjes tot leven wekt: een trucage die de kern van een tekenfilm vormt. Ook de Artscape is imposant. Het is een uit tekeningen en schilderen opgebouwde driedimensionale breedbeeldfilm die het belang van decors en achtergronden van de animatiefilms centraal zet. Pixar is animatie én inspiratie. Aan het eind van hun bezoek, snelden de meiden naar de kinderruimte om met potloden en stiften driftig monsters te gaan tekenen. ‘Het lijkt me zo chill om bij Pixar te werken,’ verzuchtten ze.

Openingstijden: elke dag van 09.00 – 18.00 uur.

Meer info: www.amsterdamexpo.nl