ijsbrand baby

IkVader stoeit met fles

ijsbrand babyDit weekend moest het gebeuren. Ingrid had al weken geleden aangekondigd dat ze een weekend lang, vanaf vrijdagmiddag, pleitos zou zijn. Met vriendinnen naar de Ardennen. En dus moest ik voor IJsbrand, nu twee-en-een-halve-maand oud, zorgen. Geen probleem natuurlijk, behalve dan dat het mannetje tot aan die vrijdagmiddag zijn eten uitsluitend via de borst had geconsumeerd. Hij is de tepel zelfs zo gewend dat hij driftig aan mijn borstzak begint te slurpen zodra ik hem uit de wieg haal – heel aandoenlijk ja, maar met een stukje textiel zou ik hem niet lang stil kunnen houden.

Aka-pa?
Als een Aka-pa dan het weekend door? Aka-pa? Ja, in Congo leeft een pygmeeën-stam, de Aka-pygmeeën, waar de mannen de baby aan hun eigen tepel laten lebberen totdat moeders weer thuis is. De Amerikaanse antropoloog Barry S. Hewlett schreef een prachtig boek over deze Heel Bijzondere Vaders, Intimate Fathers geheten. Eh ja Barry, inspirerend voorbeeld van Aka-pa’s maar ik vreesde dat ik IJsbrand ook met deze fopspeen niet lang stil zou kunnen houden. Kortom, hij moest tegen wil en dank aan de fles.

Baby Brain Power
Vrijdagavond om zeven uur begon het circus. Mijn moeder, die me kwam bijstaan, en ik probeerden afwisselend de siliconen tuit in het krijsende mondje te duwen maar het kereltje moest er niets van hebben. Gelukkig ging ie, ondanks zijn lege maag, wel weer vlot slapen. ‘s Avonds om elf uur – zelfde verhaal: alleen maar gekrijs. Met een theelepel wisten we een paar druppels naar binnen te gieten, maar meer bliefde het mormel niet. ‘s Ochtends herhaalde het ritueel zich, tot ik bedacht een cdeetje op te zetten. En wel van de wereldberoemde – no kidding – Veldhovense componist, Raimond Lap. Vader Lap heeft zich gespecialiseerd in babymuziek die hij onder het label Lovely Baby Brain Power wereldwijd weet af te zetten. En zie, IJsbrand ontspande zich op de tingeltangel-klanken en vergat te protesteren. De melk vloog naar binnen en vier uur later, wederom met dank aan Raimond Lap, wederom. De ban is gebroken. En Ingrid heeft iets van haar vrijheid terug. Maar voor IJsbrand gaat er vooralsnog niets boven moedermelk.