Mexicaanse griep: To prik or not to prik?

griepvaccinatieHet griepvirus maakt tot op heden niet meer slachtoffers dan in een normaal najaarsseizoen en toch wordt er dezer dagen aan de keukentafel heftig gedebatteerd over de vraag of je je kinderen wel of niet laat injecteren tegen de Mexicaanse griep. Hoewel gezondheidsminister Ab Klink laatst dreigde om websites te sluiten die hem onwelgevallige info verspreiden over het griepvaccin, wagen we het er toch op. Want, er zijn nogal wat kanttekeningen te plaatsen bij de vaccinatiekoorts die Nederland nu overspoelt. To prik or not to prik – dat is de vraag inderdaad.

Gedegen info
Hypes zijn leuk om op mee te surfen. WK-koorts, Bokito-madness… Behalve als het om je gezondheid gaat. Dan wil je gedegen info. Van een viroloog die werkt voor een gerenommeerde universiteit als de Rotterdamse Erasmus-uni, bijvoorbeeld. Als hij het niet weet… Maar, wat als blijkt dat uitgerekend die viroloog, de man die je al weken in de media hoort voorspellen dat Bos de banken even moet vergeten en voor miljoenen euro’s vaccins moet aanschaffen omdat we anders ten onder zullen gaan, wat als die waarschuwende vinger aandelen heeft in het bedrijf dat die griepvaccins mede ontwikkelt?

WC Eend
Niets aan de hand, verzucht je dan, zo werkt de wereld. Wij van WC Eend adviseren WC Eend. Alleen wel een reden om de griepwaarschuwingen nóg kritischer te bekijken. Voor die kritische prikblik wenden wij ons tot de Nederlandse Verenging Kritisch Prikken (NVKP), een vereniging die al sedert 1994 waarschuwt tegen overmatig prikken. Denk niet dat je hier met een stelletje religieuze zeloten uit te maken hebt, de NVPK baseert zijn uitspraken niet op God of Allah maar, zegt men tenminste, op de feiten. En wie de moeite neemt de site van de NVPK te bezoeken, schrikt zich een ongeluk zodra het over de Mexicaanse griepvaccin gaat. Nee, Klink heeft de site nog niet gesloten!

‘Onbegrijpelijk advies’
De NVKP noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat de Gezondheidsraad heeft geadviseerd om kinderen tussen zes maanden en vier jaar te vaccineren tegen de Mexicaanse griep en dat ook je zwangere vrouw (mits ze zich in het tweede en derde trimester van de zwangerschap bevindt) nu een oproep voor vaccinatie krijgt. Volgens de kritische prikkers is er veel te weinig onderzoek gedaan naar de werking van het vaccin, niet alleen voor volwassenen maar vooral voor doelgroepen kinderen en zwangeren. Om het vaccin pijlsnel geaccepteerd te krijgen, zijn de richtlijnen van de EU voor onderzoek naar pandemische vaccins aangepast.

Zeldzame bijwerkingen
‘Met name de zeldzame bijwerkingen zijn voor geen enkele doelgroep aan het licht gekomen, eenvoudigweg doordat hiervoor het aantal testpersonen te klein was,’ noteert de NVPK in een rapport. Bovendien, de tests naar de werking zijn niet eens uitgevoerd met het echte virus maar met een ‘mock-up’, een variant van het gevreesde H1N1 virus. De kritische prikclub noemt het vaccin dat dezer dagen massaal wordt ingespoten dan ook ‘experimenteel’ en merkt op dat het vaccin helemaal niet getest is op de ongeboren vrucht en zwangere vrouwen.

Dubieuze hulpstoffen
Verder zijn de hulpstoffen die de werking van het vaccin ondersteunen onderwerp van hevige discussie. Als conserveermiddel wordt Thiomersal aan het vaccin toegevoegd, een kwikverbinding, terwijl het middel Squaleen ervoor moet zorgen dat het immuunsysteem wordt opgepept. Volgens de NVPK is er te weinig onafhankelijk onderzoek verricht naar de werking van Thiomersal en Squaleen – alleen de fabrikant zegt dat het veilig is. Wij van WC Eend adviseren WC Eend Part Two. ‘Hoe komt het dat de Nederlandse overheid het risico wil nemen om grote delen van de bevolking vaccins te laten toedienen die stoffen bevatten waarvan de werking, veiligheid en effectiviteit onvoldoende in kaart hebben?’ vraagt de NVPK zich af. Rake vraag. Al mag je hem eigenlijk niet stellen, van Ab Klink. ‘Hysterie! Sluiten die sites!’ riep de gezondheidsminister. Afijn, wij zijn ook geen artsen. Maar we luisteren wel graag naar kritische prikkers die geen aandelen hebben in vaccinfabrikanten. Ons advies: lees erover, denk goed na en overleg met je huisarts.

Meer info vind je in dit rapport van de NVPK en op nvkp.nl. Meer over Thiomersal vind je onder meer hier.