reanimatieonderwijs hartstichting scholieren

‘Zes minuten reanimatieonderwijs voor elke middelbare scholier’

reanimatieonderwijs hartstichting scholierenWekelijks worden driehonderd mensen getroffen door een hartstilstand. Negentig procent van hen overleeft het niet. Door snel en adequaat ingrijpen (reanimeren, defibrilleren) verdubbelen de overlevingskansen. Daarom is de Hartstichting een campagne gestart om het ministerie van Onderwijs over te halen elke middelbare scholier reanimatietechnieken aan te leren.

Een extra vak: reanimatieonderwijs
En ze hebben al zo druk, die middelbare scholieren van tegenwoordig. Met lessen volgen, huiswerk maken, sporten en niet te vergeten hun mobiele telefoon. De Hartstichting meent dat er nog wel een gaatje in die drukke agenda’s kan worden vrijgemaakt. Voor een extra vak, een vakje eigenlijk: reanimatieonderwijs. In een les van slechts zes minuten leren kinderen vaardigheden leren die het verschil tussen leven en dood kunnen maken.

wereldrecord reanimeren guiness book gelredome hartstichting

Geen Vitesse, geen Prince maar reanimerende scholieren in het Arnhemse GelreDome. De officiële scheidsrechter telde er exact 3242 en daarmee was het nieuwe wereldrecord een feit.

Wereldrecord reanimeren
Om de oproep van de Hartstichting kracht bij te zetten, trokken vrijdag 6 juni drieduizend middelbare scholieren naar het GelreDome in Arnhem. Met behulp van 750 reanimatiepoppen, vestigden ze er een uniek wereldrecord, het wereldrecord reanimeren en defibrilleren. De succesvolle recordpoging, die in het Guiness Book werd opgenomen, vormde het hoogtepunt van de campagne die de Hartstichting voert om reanimatieonderwijs onder aandacht van het Onderwijsministerie te brengen. Van de recordpoging is dit imposante filmpje gemaakt:


Teken de petitie

Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten beslissend. Biedt iemand de juiste hulp, dan verdubbelen de overlevingskansen van de patiënt. Vind jij het ook een goed idee dat je zoon of dochter vanaf het derde leerjaar op de middelbare school deze vaardigheden aanleert, teken dan deze petitie. In oktober wordt de petitie aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De Hartstichting streeft naar minimaal 40.000 handtekeningen, dus doe mee!

Initiatief uit Limburg
Het idee voor het reanimatieonderwijs is in Limburg ontstaan. Scholen, medici, gemeenten en provincie sloegen enkele jaren geleden de handen ineen en kozen voor een gezamenlijke aanpak om het aantal slachtoffers van hartstilstand te verminderen. In samenwerking met de Hartstichting wordt de campagne deze zomer landelijk uitgerold.