Vaders spelen rol bij tijdstip bevalling

aanstaand vaderJa, je leest het goed. Bij de brandende vraag wanneer & waarom de bevalling begint, speel jij ook een rol. Nee, het heeft – voor de verandering – niets te maken met de mate waarin jij betrokken bent bij de zwangerschap maar wel alles met het gewicht waarmee jij als baby ter wereld kwam… 

Hobby
In de laatste weken voor de uitgerekende datum is dit de hobby waar echt iedereen (jij, je vrouw, vrienden, familie, buren en ja, zelfs voorbijgangers) zich aan overgeeft: speculeren over de vraag wanneer de bevalling begint. Als de baby het wil, als de moeder genoeg van de bevalling heeft of… als het volle maan is. Een nieuw Noors onderzoek voegt een nieuwe verrassende factor aan de discussie toe: de rol van de vader.

Gas geven
De vraag waardoor de bevalling begint, is natuurlijk al eeuwen onderwerp van onderzoek. En al eeuwen wordt er van alles bij gesleept: de smaak van ananas, opdringerige schoonmoeders, de stand van de maan en de sterren, you name it. De theorie die de hoogste ogen gooit is deze: het is niet de kip maar het ei dat het tijdstip van geboorte bepaalt. Met andere woorden: het is niet de moeder maar het kind dat gas begint te geven. Zora de hypofyseklier in de hersenen van het kind de bijnieren opdracht geven om het hormoon cortisol aan te gaan maken, spring het licht op groen. Het is alsof het kind ineens beseft dat ie toch behoorlijk krap is komen te zitten.

Stresshormoon baby
Het cortisol van de baby belandt via de placenta in het lichaam van de moeder waardoor de productie van vrouwelijke hormonen als prostaglandines en oestrogenen toeneemt – deze hormonen schakelen het lichaam van je vrouw vervolgens over op de bevallingsmodus. Een heldere theorie, probleem is alleen dat tal van factoren in het spel zijn. Als de moeder bijvoorbeeld gestrest is (en veel cortisol aanmaakt), is de invloed van het stresshormoon van de baby beperkter.

Relatie geboortegewicht ouders en duur zwangerschap
En dan zijn er nog genetische factoren. In het Noorse onderzoek werd de relatie onderzocht tussen het geboortegewicht van de ouders en de duur van de zwangerschap van hun kind. Verrassend genoeg blijkt er inderdaad een aantoonbare relatie te zijn. Onder regie van professor Rolv Skjærven bestudeerden de vlijtige Noren de data van liefst 77.000 ouders en hun kinderen. En wat blijkt? Per week dat jij langer in de baarmoeder van je moeder bleef zitten, blijft jouw kind gemiddeld 0,58 dag langer zitten. En per week dat je vrouw langer in de buik van je schoonmoeder is blijven zitten, blijft je kind 1,22 langer onderweg.

Geboortegewicht vader
En dan is er ook nog een relatie met jouw geboortegewicht. Voor elke kilo die jij bij geboorte op de weegschaal zette, kom je kind 0,65 dag eerder. Voor je vrouw geldt het omgekeerde: het kind komt 0,44 dag later voor elke kilo geboortegewicht. Kortom, was jij bij je geboorte zwaar, dan kan je kind wat eerder komen. De onderzoekers verklaren dit verschijnsel doordat je kind een grotere kans heeft ook wat zwaarder te zijn waardoor de druk op de baarmoeder toeneemt.

Haankwestie
Helaas, ook deze studie geeft nog geen definitief uitsluitsel op de vraag wanneer de bevalling precies begint. Maar, de Noren hebben wel aangetoond dat de start van de bevalling meer is dat een kip-of-het-ei kwestie. Het is een kip-haan-en-ei kwestie.