loverboys

Loverboys op het toneel

loverboysDe loverboy is de nachtmerrie voor vaders van jonge meiden. Niet ten onrechte. Volgens Justitie neemt het aantal slachtoffers van deze vleiende pooiers nog steeds toe. Met de productie Liefde is kouder dan de dood, die deze week in première is gegaan, probeert de Amsterdamse theatergroep Rzpkt de meiden wakker te schudden. Liefde is kouder dan de dood is een parallelvertelling van twee jongens en twee meisjes. De meisjes belanden in de prostitutie door toedoen van de loverboys.

Immoreel
De middelen waarvan de jongens gebruik maken om dit te bewerkstelligen zijn even immoreel als herkenbaar: drugs en een overdaad aan ‘valse’ liefde. Het ene meisje raakt verslaafd en gaat eraan onderdoor. De ander belandt – wat geen uitzondering is in Nederland – wegens ruimtegebrek in een penitiaire inrichting. In dezelfde inrichting bevindt zich de aanstichter van deze menselijke tragedie: haar loverboy. Zelfs als alle feiten over haar ‘geliefde’ aan het daglicht komen, blijven de meisjes hardnekkig geloven in de zuivere bedoelingen van ‘hun’ mannen.

Rauw en autobiografisch
Liefde is kouder dan de dood is ontwikkeld door Fouad Mourigh en Farhane El Hamchaoui. Vorig jaar hadden beide acteurs veel succes met de eerste theatervoorstelling rZpkt. Het stuk, een rauwe en autobiografische komedie over twee jongens die op zoek zijn naar een beter leven, werd vierhonderd keer gespeeld in theaters, op scholen, op congressen en in jeugdgevangenissen en tbs-klinieken. Het idee voor hun nieuwe theaterstuk ontstond toen Fouad en Farhane optraden voor jongens die waren veroordeeld vanwege hun loverboy-praktijken. Ze vroegen Dick van den Heuvel en Stan Lapinksi om idee uit te werken, met behulp van tekstmateriaal van drie jonge schrijvers – Sander Donker, Shirley Gast en Jan Willem Slort.

Jonge acteurs
Liefde is kouder dan de dood wordt gespeeld door vier jonge acteurs, Youssef Idilbi, Dunya Khayame, Alexandra Alphenaar en Sofian Abayahya, en gaat 27 september in première in Theater Bellevue te Amsterdam. De regie is in handen van Titus Muizelaar.