Luierprofessor: 'Moeders vinden luiers niet stinken!'

luiers vadersGelukkig vinden ware wetenschappers altijd een moment voor baanbrekend onderzoek. Zo hebben geleerden aan de universiteit van Washington eindelijk bewijs geleverd voor iets wat wij vaders al lang weten: moeders vinden dat de poepluier van hun eigen baby niet stinkt!

Reuk
In het eerste deel van het net verschenen onderzoek werd aan dertien gelukkige moeders gevraagd, na het verschonen van hun kinderen, een enquête in te vullen met vragen over de reuk van de betreffende luier. Vervolgens kregen ze dezelfde vragen voorgelegd nadat ze luiers van andere kinderen hadden besnuffeld. En wat bleek? De luiers van hun eigen kinderen riepen minder walging op dan die van andere kinderen. Dat de onderzoeksresulaten zijn gebaseerd op de ervaringen van slechts dertien moeders mag de pret niet drukken natuurlijk.

Foppen
Tijdens het tweede deel van het onderzoek werd de volle luiers door elkaar gehusseld. Ja, de onderzoekers waren er nu op uit om de moeders te foppen! De volle luier van hun eigen kind werd namelijk voorzien van het naamplaatje van een ánder kind. En, je raadt het goed, nadat moederlief haar neus diep in de volle luiers had gedrukt, bleek dat haar reukorgaan zich niet laat beetnemen. Moeiteloos visten de vrouwen de ‘minst stinkende luier’ uit de hoop omhoog. En dat was natuurlijk de luier van hun eigen kind.

Infectie
Deze boeiende studie, waarin broederlijk werd samengewerkt door de Australische Macquarie University en de Amerikaanse University van Washington, werd door uitgevoerd in het kader van onderzoek naar het ontstaan van walging. Walging wordt gedefinïeerd als een natuurlijke menselijke reactie die vermoedelijk optreedt om het risico van infectie te verminderen. Maar zoals uit deze studie blijkt reageert het lichaam in sommige gevallen, zoals wanneer er voor baby’s moet worden gezorgd, anders. Omdat het met een dichtgeknepen neus lastig luiers verschonen is, bedriegt het moederlichaam zichzelf: de vrouwen ervaren de stank van hun eigen kinderen níet als stank. “Als we onze eigen kinderen als vies zouden ervaren, zouden we niet ver zijn gekomen in onze ontwikkeling,” zegt luierprofessor Betty Repacholi.

Proefpersoon?
Naar de ervaringen van vaders is nog geen onderzoek verricht. En dat is maar goed ook. Nu hebben wij tenminste een wetenschappelijk onderbouwd argument om tegen haar te zeggen dat zij de luiers kan verschonen! Mocht je toch van twijfelachtige mening zijn dat het van groot belang is dat er ook onderzoek wordt verricht naar vaders & luierstank probeer dan Betty Boop over de streep te trekken door je aan te melden als proefpersoon. De kandidaten zullen vermoedelijk niet in de rij staan. Dus stuur Betty een mailtje en stuur ons daarna het exclusieve verslag van je ervaringen!