Eerste-Kamer

Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel Luchtenveld

Eerste-KamerDe Eerste Kamer heeft dinsdag 20 juni een voorstel afgewezen dat ouders verplicht de zorg voor hun kinderen gelijkwaardig te verdelen in geval van een scheiding. Het wetsvoorstel van VVD Kamerlid Ruud Luchtenveld is eind 2005 wel aangenomen door de Tweede Kamer. Alleen het CDA en de klein-christelijke partijen stemden toen tegen.

Wethouder
De afwijzing is een grote teleurstelling voor de jurist Luchtenveld die een paar jaar werk heeft gestoken in de wet. Een dag voor de stemming had hij een klemmende brief geschreven aan de Eerste Kamer met het verzoek de wet bij twijfel niet in stemming te brengen maar aan te houden zodat hij met aanvullende voorstellen aan de bezwaren van de senatoren tegemoet kon komen. Luchtenveld trekt zich nu terug uit de Haagse politiek. Hij vertrekt naar Amersfoort waar hij voor de derde keer als wethouder aantreedt. Zijn kamerzetel zal worden ingenomen door Mark Rutte, de nieuwe fractievoorzitter alias lijsttrekker van de VVD.

Apartheidsregime
Met het vertrek van Luchtenveld verliezen vaders een hartstochtelijke voorvechter van hun belabberde juridische positie die zich nog het best laat vergelijken met die van de zwarten onder het Zuidafrikaanse apartheidsregime. Bij een scheiding heeft de Nederlandse vader alleen het recht om alimentatie te betalen, of hij de kinderen te zien krijgt hangt vooral af van de nukken van zijn ex. Het aantal kinderen dat geen of een verstoorde relatie met hun vader heeft, groeit hierdoor elk jaar met ruim 20.000. In landen als België, Frankrijk en Duitsland zijn politici het al lang eens geworden over een meer gelijkwaardige positie van moeder en vader bij een scheiding. 
Begin dit jaar kondigde het kabinet aan met een eigen voorstel te komen dat vaders meer rechten geeft. Wellicht dat dit voorstel wel genade vindt in de ogen van de beide Kamers.