Hisham El-Hafez

Vader Sara en Ammar: 'Ik kom op 6 januari'

Hisham El-HafezHisham el-Hafez, vader van de in Oude Pekela terug gekeerde kinderen Ammar en Sara, komt op zaterdag 6 januari 2007 naar Nederland. ‘Al kost het mij honderd jaar cel, ik wil dolgraag mijn kinderen zien,’ zegt hij in gesprek met IkVader.

Opsporingsbevel tegen vader Hisham
Op 24 december verklaarde minister Bot van Buitenlandse Zaken dat het internationale opsporingsbevel tegen vader Hisham was opgeheven en dat hij zijn kinderen zo vaak als hij wil in Nederland mocht bezoeken. Nog diezelfde dag bleek dat het Openbaar Ministerie er anders over denkt. Volgens officier van justitie R. van Leest zal Hisham el-Hafez bij aankomst op Schiphol direct worden aangehouden ‘wegens kinderontvoering’ waarna hij wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. ‘Hij heeft nu bewegingsvrijheid buiten Nederland, maar ons dossier is nog niet dicht en het opsporingsbevel in Nederland is nog onverkort van kracht,’ aldus de officier.

Problemen
Hisham el-Hafez begrijpt er intussen niets meer van. Op 23 december zette hij zijn handtekening onder een akkoord dat werd bereikt na moeizame onderhandelingen tussen hemzelf, minister Bot van Buitenlandse Zaken en de Syrische autoriteiten. Zijn toestemming was volgens de Syrisch wetgeving noodzakelijk om te kinderen te kunnen laten vertrekken. ‘Ze hebben mij gewoon beloofd dat ik veilig Nederland in en uit kan reizen,’ zegt Hisham. ‘Als Nederland zich daar niet wenst te houden, krijgen ze enorme problemen met Syrië. Ik neem een kopie mee van de overeenkomst zodat iedereen – inclusief de politie – kan zien wat mij is beloofd. Als ik gearresteerd wordt, moet minister Bot ook voor de rechter. Zijn handtekening staat er immers onder.’

Op het matje
Ook de Syrische autoriteiten zijn not amused met de dubbelzinnige uitleg die Nederland aan de overeenkomst geeft, aldus Hisham. ‘Syrië zal de Nederlandse ambassadeur, Desire Bonis, op het matje roepen zodra zij terug is gekeerd uit Nederland.’ Verder volgen de Syrische autoriteiten nauwlettend de feiten die langzaam maar zeker bekend worden over de wijze waarop Sara en Ammar naar de Nederlandse ambassade in Damascus zijn ‘gevlucht.’ De ambassade beweert dat de kinderen van elf en dertien jaar zelfstandig zijn komen aanlopen met de vraag om hulp. Vader Hisham stelt echter dat Nederlands ambassadepersoneel zijn kinderen heeft ‘ontvoerd’ door ze met een smoes uit het huis van zijn ouders naar de ambassade te transporteren. Hierbij zouden Johan Sijtsma, de ambassade-medewerkers Jan en Astrid van Capelleveen en Gilles Plug Beschoor, zaakgelastigde, een hoofdrol hebben gespeeld.

Hulp
In een interview met het Jeugdjournaal van 24 december gaf Ammar een verklaring die de lezing van zijn vader lijkt te bevestigen. Hij zei dat ‘de ambassade hulp heeft geboden’ bij zijn autorit naar de Nederlandse vestiging. Moeder Janneke Schoonhoven haastte zich vervolgens tegenover journalisten te zeggen dat Ammar had willen zeggen dat niet de ambassade maar zij hem advies had gegeven. De assisent-consul van Syrië meldde eerder dat zijn land een aanklacht tegen Nederland zal indienen zodra blijkt dat Nederlands ambassadepersoneel inderdaad inspanningen heeft verricht om de kinderen aan de zorg van de vader te onttrekken.