Nederlandse man wint Europees record vrijbuiten!

Ja, wij mannen zijn weer in het nieuws! Discovery Channel heeft een uitputtend onderzoek laten doen naar Europese mannen en wat blijkt? Wij, poldermannen, blijken de grootste vrijbuiters van heel Europa!

Mijlpaal
Vergeet de Romeinen, de fiere Fransen en de Britse ontdekkingsreizigers: er is geen man die zijn vrijheid zo koestert als de Nederlandse man. De meesten van ons passeren pas na hun dertigste een traditionele mijlpaal van het volwassen worden, zoals het kopen van een huis of het krijgen van een kind. En de gemiddelde leeftijd waarop een man trouwt is opgelopen tot 30 jaar. Kinderen? We zijn er dol op en willen graag betrokken vaders zijn, maar niet ten koste van alles: onze kinderwens is de laagste van alle Europese mannen. Heel vreemd is dat overigens niet.

Kraamverlof
Ga maar na: er gaapt in ons land een groot verschil tussen betrokken willen zijn en betrokken kunnen zijn. Neem het kraamverlof. Ook daarin zijn we Europees recordhouder: met zijn twee dagen kraamverlof heeft de Nederlandse man de  belabberdste verlofregeling getroffen. Afgelopen zomer debatteerde de Tweede Kamer nog over dit pijnlijke feit. Het wetsvoorstel om het verlof te verlengen werd echter afgewezen.

Plasterk
Hiermee gaf de politiek een duidelijk signaal aan mannen dat zij in hun vaderrol geen prioriteit verdienen. Deze gedachte strookt met het beleid van minister Plasterk die dit voorjaar in zijn Emancipatienota nauwelijks een woord over had voor vaders, laat staan dat hij het tot zijn taak rekent om de beroerde juridische positie van de Nederlandse vader te verbeteren. In het huidige ‘recht’ heb je in geval van een scheiding een grote kans dat het contact met je kinderen verschraalt of zelfs grotendeels verdwijnt. Politieke discussies om vaders meer rechten te geven slepen zich al jaren vruchteloos voort.

Verantwoordelijk
Een andere factor die de betrokkenheid van vaders belemmert, is de werkdruk die de Nederlandse man ervaart. Uit de studie blijkt dat de Nederlandse vrouw het minst aantal uren werkt van alle Europese vrouwen en dat betekent dat hij, ook als er kinderen komen, de centen moet blijven binnenhalen. “Nederlandse mannen voelen zich verantwoordelijk. Ze willen alles voor elkaar hebben, een stabiele relatie, het juiste huis, de financiën op orde. Pas dan voelen ze zich klaar voor het vaderavontuur,” licht een van de onderzoekers van Discovery Channel toe.

Meer info
Het moet gezegd: Discovery heeft flink zijn best gedaan om het wel en wee van de Europese man in kaart te brengen. Voor het onderzoek, ‘Species: een blauwdruk van jonge mannen’ getiteld, werden 12.000 mannen in 15 Europese landen over alle aspecten van het ‘man zijn’ ondervraagd. In Nederland werden aanvullend 5000 mannen uit het Discovery-panel geïnterviewd. Kijk voor meer info over het onderzoek – en de mogelijkheid daar nog aan mee te doen! – op www.discoveryspecies.com