Artikelen in de categorie

basisschool


Omdat meesters de meest bedreigde diersoort van het basisonderwijs zijn, ging er een tijdje geleden gejuich op toen zich bij de Pabo meer mannelijke studenten aanmeldden. Te vroeg de slingers opgehangen: 63 procent van de gediplomeerde onderwijzers gaat vervolgens niet voor de klas staan, zo blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Ongeloof, boosheid, koortsachtig overleg met de kinderopvang, de sportclub, de oppasmoeders: de afgelopen dagen was menige ouder van kinderen op de Elckerlycschool in Hilversum druk in de weer om in allerijl de weekschema’s aan te passen. Reden? De directie had per officiële brief medegedeeld dat vrijdag voortaan een vrije dag zou zijn waarop de ouders …

Steeds meer basisscholen voeren een continurooster in: kinderen vroeg naar school en vroeg in de middag weer vrij. ‘s Middags naar huis om boterhammen te eten, is er niet meer bij. Is het continurooster een vloek of een zegen? Schrijvend vader Erik Nieuwenhuis maakt zich boos.

Moeite om je kind te motiveren de tv uit te zetten en aan het rekenen te gaan? Daar heeft het Amerikaanse bedrijf SmartyCard iets op bedacht. Onder het motto ‘Learn stuff, earn stuff’ heeft het bedrijf een website gelanceerd waarop kinderen prijzen kunnen winnen door educatieve games te spelen. Het principe van is eenvoudig. Je …

cito-200x150Op de basisschool worden kinderen getest aan de hand van de CITO-toets. Is je kind in groep 8 aangeland, dan is de uitkomst van de CITO zelfs beslissend voor het vervolgonderwijs van je kind – wordt het HAVO, VWO of VMBO? Volgens sommige critici wordt het belang van de CITO zwaar overschat en is er zelfs sprake van een CITO-terreur. CITO heeft intussen een toets voor ouders ontwikkeld om meer begrip te kweken voor haar methoden.

 ‘Basisscholen maken kinderen dyslectisch.’ Met deze kernachtige uitspraak gooide ontwikkelingspsycholoog Ewald Vervaet in een interview met IkVader de knuppel in het hoenderhoek. Vervaet hekelde de ambitie van de Onderwijsinspectie om kinderen zo vroeg mogelijk te leren lezen en schrijven: dit is de reden dat steeds meer kinderen in Nederland aan dyslexie lijden, aldus de psycholoog die zich met deze uitspraken de woede van veel collega’s op zijn hals haalde. Zo verzamelt een groep taaldeskundigen handtekeningen voor een verklaring die tegen Vervaets denkbeeld stelling neemt. Eén van de initiatiefnemers is taalspecialist Kees Vernooy (PDF). ‘Ik zeg niet dat Vervaet liegt, wel dat hij er helemaal naast zit.’