De Oplossing Voor Al Het Wereldleed (DOVALHW)


zwijsen educatiefVergeet het normen en waarden- debat, de integratie-discussie, de congressen over armoede, ja, zelfs de angst voor terreur. De kern van alle wereldproblemen werd mij gisteren door mijn zesjarige dochter aangereikt in een boekje van vier velletjes met een nietje. “Vandaag gemaakt!” riep ze blij, zich niet bewust van het feit dat ze me zojuist De Oplossing Voor Al Het Wereldleed (DOVALHW) had overhandigd.

Boekje met voorbedrukte figuren 
Haar eerste schooldag in groep 3 zat er net op. En ja, ze had haar eerste woord leren schrijven. Hiertoe ontving ze van de juf een boekje met voorbedrukte figuren die ze zelf met tekeningen en woorden had ingevuld. Het boekje is uitgegeven door uitgeverij Zwijsen Eduatief, in de reeks Veilig Leren Lezen. Dus we mogen aannemen dat tienduizenden kinderen dezer weken hetzelfde ‘eerste woord’ hebben leren schrijven. En, wat is nu het woord dat wij uit de pennen van onze kinderen laten vloeien? Aap, noot, mies? Nee, die tijden zijn voorbij. Het woord is: Ik. Niet wij, niet zij maar ik. En de eerste schrijfoefening wordt afgerond door een tekening die de kinderen van zichzelf in een spiegelvorm mogen maken.

Eskimo-juf
Alsof ik niet al jaren sprookjes vertel over valse koninginnen met wie het slecht afloopt omdat ze teveel in spiegels staren. Wat zou het eerste woord zijn dat een Eskimo-juf haar kinderen in de sneeuw leert schrijven? Of het eerste woord dat de Indianen-meester zijn pupillen in een boom leert kerven? Vergeet het wij-tijdperk, de netwerk-samenleving. Het Ik Tijdperk, in 1976 ingeluid door journalist Tom Wolfe, is springlevend als nooit tevoren. ‘Ik’ is het eerste woord dat wij onze kinderen leren schrijven. Dus, Bob Geldof & co, steek je energie niet langer in popconcerten maar propageer DOVALHW! Zorg er via de VN & Bono of whatever voor dat onze kinderen een ander ‘eerste woord’ leren schrijven. Samen, bijvoorbeeld. Of: we. Dat alles uiteindelijk toch om Ik draait, daar komen die kids zelf wel achter.

Vorige Waarom krijgen vrouwen steeds later kinderen?
Volgende Naar soaps kijken helpt je kind aan de drank

Ook interessant

Waarom is de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland een van de laagste van Europa? Waarom stopt liefst dertig procent van de moeders met werken zodra er kinderen komen? Niet omdat ze lui, dom of wat-dan-ook zijn. Nee, de Nederlandse moeder heeft bar weinig vertrouwen in de kinderopvang, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Share

Is jouw kind geheel in de ban van Roodkapje en Doornroosje? Dan hebben wij een ideale vakantiebestemming voor je: de Sprookjesroute in Duitsland. In die Heimat van de gebroeders Grimm reis je van Rapunzel’s toren naar Doornroosje’s kasteel en van Roodkapjesland naar Hamelen, thuis van de rattenvanger. IkVader’s reisreporter Henk Hanssen stapte met gezin en …

Share

Wanneer zag jij die blauwe streepjes van de zwangerschapstest voor het eerst? Vermoedelijk pas nadat je vrouw deze al had gezien. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Deze zomer lanceert IkVader een origineel cadeau voor vaders: vijf humoristische plaktatoeages. Body-art voor brede schouders! Deze unieke ‘temporary tattoos’ van IkVader komen in vijf varianten, waaronder de brullende leeuw, het embleem van SUPERDAD en een doornige roos met de tekst ‘I love my baby’. Klik hier om de tattoos op groot formaat te bekijken. De tatoeages zijn ontworpen voor mannen die met hun vaderschap én hun biceps willen pronken. Ze zijn absoluut veilig. En wie wil dat niet? Een zakje met vijf stuks kost € 4,95. Je kunt ze hier bestellen. 

Share

Vergeet alle psychische prietpraat over de prenatale achtergronden van het verschijnsel huilbaby. Onderzoekers van het ziekenhuis Rijnstate hebben een remedie gevonden waarmee het gekrijs kan worden gesmoord. Hun geheim? Geen nieuwerwets, plastisch toverdrankje, nee, de wonderdokters van Rijnstate weten wel beter: ‘Huilbaby’s hebben vooral rust nodig.’

Share

Zelfs jongens met Metallica T-shirts en heftig getattoueerde armen voelden zich er niet groot genoeg voor: het betrokken vaderschap. Onder leiding van de Drill Instructors van IkVader én een kraamhulp van Kraamzorg De Waarden bekwaamden zij zich in de basics van het jonge vadervak: een luier ombinden en het kind in bad doen.

Share