De Oplossing Voor Al Het Wereldleed (DOVALHW)


zwijsen educatiefVergeet het normen en waarden- debat, de integratie-discussie, de congressen over armoede, ja, zelfs de angst voor terreur. De kern van alle wereldproblemen werd mij gisteren door mijn zesjarige dochter aangereikt in een boekje van vier velletjes met een nietje. “Vandaag gemaakt!” riep ze blij, zich niet bewust van het feit dat ze me zojuist De Oplossing Voor Al Het Wereldleed (DOVALHW) had overhandigd.

Boekje met voorbedrukte figuren 
Haar eerste schooldag in groep 3 zat er net op. En ja, ze had haar eerste woord leren schrijven. Hiertoe ontving ze van de juf een boekje met voorbedrukte figuren die ze zelf met tekeningen en woorden had ingevuld. Het boekje is uitgegeven door uitgeverij Zwijsen Eduatief, in de reeks Veilig Leren Lezen. Dus we mogen aannemen dat tienduizenden kinderen dezer weken hetzelfde ‘eerste woord’ hebben leren schrijven. En, wat is nu het woord dat wij uit de pennen van onze kinderen laten vloeien? Aap, noot, mies? Nee, die tijden zijn voorbij. Het woord is: Ik. Niet wij, niet zij maar ik. En de eerste schrijfoefening wordt afgerond door een tekening die de kinderen van zichzelf in een spiegelvorm mogen maken.

Eskimo-juf
Alsof ik niet al jaren sprookjes vertel over valse koninginnen met wie het slecht afloopt omdat ze teveel in spiegels staren. Wat zou het eerste woord zijn dat een Eskimo-juf haar kinderen in de sneeuw leert schrijven? Of het eerste woord dat de Indianen-meester zijn pupillen in een boom leert kerven? Vergeet het wij-tijdperk, de netwerk-samenleving. Het Ik Tijdperk, in 1976 ingeluid door journalist Tom Wolfe, is springlevend als nooit tevoren. ‘Ik’ is het eerste woord dat wij onze kinderen leren schrijven. Dus, Bob Geldof & co, steek je energie niet langer in popconcerten maar propageer DOVALHW! Zorg er via de VN & Bono of whatever voor dat onze kinderen een ander ‘eerste woord’ leren schrijven. Samen, bijvoorbeeld. Of: we. Dat alles uiteindelijk toch om Ik draait, daar komen die kids zelf wel achter.

Vorige Waarom krijgen vrouwen steeds later kinderen?
Volgende Naar soaps kijken helpt je kind aan de drank

Ook interessant

De ANWB heeft onlangs weer haar nieuwste Kinderzitjestest gepubliceerd. Elf zitjes werden onderzocht. In de klasse voor kinderen van 9 tot 18 kg werden ook twee achterwaarts gerichte zitjes getest, die beiden goed scoorden.

Share

Pas geworden vaders vormen een interessante doelgroep. Per jaar worden er 200.000 mannen vader, van wie zo`n 92.000 voor de eerste keer. Op deze laatste groep richt initiatiefnemer Henk Hanssen zich vooral met zijn website IkVader.nl. De site staat de pas geworden vader bij in de strijd tegen de ‘moedermaffia’.

Share

Op 18 juni, met Vaderdag, lopen een of meerdere estafette teams bestaande uit vaders gezamenlijk de Amersfoort Marathon. Voor een goed doel! Heb jij zin in een uitdaging, misschien wel samen met een paar bevriende vaders, en wil je je ook nog inzetten voor vaders in Kenia en Tanzania? Schrijf je dan nu snel in!

Share

Een lang weekend Berlijn betekent vooral kiezen uit het overweldigende aanbod dat deze Hauptstadt je te bieden heeft. Van de kruidigste  curryworst tot de Hitlerbunker, van de beste boetiek voor vintagekleding tot een workshop graffiti: Henk Hanssen doorkruiste Berlijn met zijn gezin en geeft 12 Geheimtipss!

Share

Pesterig stuntje van een Engels bedrijf dat reclameborden exploiteert. Om te laten zien hoe effectief buitenreclame kan zijn, liet de firma bussen rondrijden met de kreet ‘Career women make bad mothers‘. Gevolg? Woedende carrière-moeders, uiteraard. Het bedrijf, de OOA, riep nog schaapachtig dat ze louter een discussie had willen uitlokken, maar dat mocht niet baten. De reclame …

Share

Als een vrouw bevalt zorgt dat niet alleen voor een beetje gezonde spanning in een (verlos-) kamer. Het zorgt er ook voor dat er wat laagjes beschaafdheid vervallen. Niet alleen bij de vrouw maar ook bij haar partner, vertelt David Borman, mannelijk verloskundige.

Share