Bent u ook al geNetflixed?


netflix tvVoorspelling: binnen nu en één jaar behoort het woord netflixen tot het standaardidioom van jongeren < zestien jaar. Twee jaar later is netflixen gemeengoed bij alle leeftijden (juist óók bij 65+) en tegen 2017, als alle publieke omroepen zijn verslagen, verslaat netflixen het onuitsprekelijke Googlen als het meest gebruikte, internetgerelateerde werkwoord.

All you can watch
Netflix brengt de all you can eat-variant naar de beeldbuis. Wie zich voor € 7,99 abonneert, kan zoveel films en tv-series kijken als hij maar wil. All you can watch en dat any time, any place, anywhere. Geen kastjes op de tv, geen volle harde schijf, niets: de films worden pas (via internet) verzonden wanneer jij op je keuze klikt. Streaming video on demand, heet dat. Je kunt kijken op alle apparaten die met internet verbonden zijn: je tv maar ook via tablets en smart phones. ‘s Avonds laat in slaap gevallen bij het laatste half uur van Lord of the Rings? Geen nood: de volgende dag kun je in de trein op weg naar je werk de film afkijken op je mobiel.

reed hastings, oprichter van Netflix
De Amerikaanse ondernemer Reed Hastings moest veertig dollar boete betalen wegens het te laat retourneren van Apollo 13. Uit ergernis begon hij met Netflix.

Apollo 13
Boontje komt om zijn loontje. Het straffe beleid van videoverhuurbedrijven om ook aan trouwen klanten boetes uit te schrijven wegens te laat retourneren, is hen duur komen te staan. In 1997 ergerde de Californische ondernemer Reed Hastings zich groen en geel toen hij veertig dollar moest betalen omdat hij de uitleentermijn van Apollo 13 met zes weken overschreed. Mopperend zei hij tegen zichzelf: ‘Als ik nu eens een videozaak opzet die klanten voor dat bedrag in staat stelt een onbeperkt aantal films te huren? Zonder boetes, zonder termijnen.’ Een jaar later richtte hij, samen met co-entrepreneur Marc Randolph, Netflix op: een postorder videotheek die zijn klanten tegen een vast maandbedrag per post de gewenste dvd-tjes toezond.

sandvine taartpunt internetgebruik
Klik om te vergroten: deze taartpunt laat zien dat Netflix een enorme hap neemt uit het totale internetverkeer.

Breedbandinternet
Eerder dan wie ook, zagen Hastings en Randolph in dat vooral jongere klanten ook op hun laptop films wilden bekijken. In 2007, parallel aan de opkomst van breedbandinternet, gaven zij abonnees de mogelijkheid hun collectie films en tv-series ook online te bekijken, zonder extra kosten. Weer een paar jaar later, werd het postorderbedrijf ondergebracht in een nieuwe firma en legde Netflix zich geheel toe op het uitbaten van het streaming video-model. And the rest is history… Inmiddels is Netflix in de VS verantwoordelijk voor ruim eenderde van het downstream internetverkeer: data die van een bron naar een computer wordt gestuurd. YouTube is goede tweede met 18.7 procent. Sandvine, een Canadees bureau  dat het wereldwijde internetgebruik meet, signaleert dat Europa deze trend volgt.

h2oRevolutionair
Het zijn revolutionaire maar nauwelijks verbazingwekkende cijfers. Als ik mijn eigen gezin als maatstaf neem, ziet het er somber uit voor de publieke en de commerciële omroepen. Sinds Netflix een paar maanden geleden zijn intrede in onze huiskamer deed, kijken we alleen nog op zondagavond naar Studio Sport. Voor de rest is het Netflix voor en Netflix na. IJsbrand (7) kijkt voor hij naar bed gaat naar Brandweerman Sam, Rosa naar puberserie H2O en Ingrid en ik zetten tussen elf en twaalf onze tanden in series als Mad Men, Breaking Bad of Game of Thrones. De kinderlijke eenvoudige interface geeft elk gezinslid een eigen profiel: op basis van het individuele kijkgedrag biedt het systeem advies over nieuwe films en series die we vast ook leuk zullen vinden. En, wie denkt dat het beeld belabberd is omdat het streaming wordt aangeboden, komt bedrogen uit. Vraag niet hoe ze het technisch voor elkaar krijgen, maar de beeldkwaliteit is uitstekend.

bob de bouwerVoordelen
Zo raken we geleidelijk geNetflixeerd, zogezegd. Grootste vadervoordelen: lage kosten en geen boetes meer, dat op de eerste plaats. Favoriete series en films van jou of je kinderen die op elk moment beschikbaar zijn. En, je hoeft niet bang te zijn dat je kind na het bekijken van Bob de Bouwer ineens een heftige trailer voor zijn kiezen krijgt van een film die later op de avond op de buis komt. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Met Netflix op al die rondslingerende apparaten ligt verslaving op de loer, zoals ik laatst bemerkte toen ik Rosa (13) ‘s avonds betrapte met een iPad onder het dekbed. Ja, zet de knop maar eens uit wanneer binnen een paar seconden na het einde van een spannende aflevering, de volgende alweer begint: binge-watching dreigt, in de VS zijn de eerste Netflix Addicts Anonymous-groepen al opgericht.

Aanbod
In vergelijking met Amerikaanse abonnees, is het aanbod voor Nederland nog enigszins beperkt maar dat is een kwestie van tijd. Het bedrijf is pas sinds september 2013 in Nederland actief en men zegt druk in de weer te zijn met het regelen van de rechten voor ons taalgebied. Ongeduldig? Via deze simpele plug-in krijg je toegang tot de volledige Amerikaanse verzameling.

Klantenservice
Een laatste kritische noot betreft de povere klantenservice die een merkwaardige loop lijkt te draaien. Wie via de website op de ‘Bel ons’ knop klikt, ziet een Amerikaanse servicenummer verschijnen. Als je dit nummer – voor minstens € 1,40 per minuut – intoetst kom je uit bij een Nederlandse dame die je, heel vriendelijk, een 0800-nummer geeft. Maar dit nummer (0800 0229859) leidt – ook tijdens kantoortijden – naar een antwoordapparaat: ‘We zijn momenteel gesloten. Wilt u contact opnemen, klik dan op de Bel ons-knop onderaan elke Netflix-pagina.’ Kinderziekten, zullen we maar zeggen. Met een beetje Googlen is het antwoord op je vraag ook snel te vinden, om dat woord nog maar eens te gebruiken voordat het door ‘Netflixen’ wordt ingehaald.

Vorige Hippe gasten: rock voor kids én ouders
Volgende Conservator schat 'vondsten' kinderen op waarde

Ook interessant

Scribente Liesbeth Wytzes in het stralende 19e eeuwse mantelpakje dat ze altijd aantrekt als ze vaders gaat afzeiken. Het kind is geleend van de buurvrouwIeder mens heeft recht op zijn onnozelheid natuurlijk, maar who the f*ck is Liesbeth Wytzes om in Elsevier haar vaderhaat te ventileren? Afgelopen Vaderdag stofte GroenLinks een oud voorstel af om de Nederlandse vader te ‘bevrijden’ van zijn positie als Europees recordhouder ‘Meest Miezerige Kraamverlofregeling’.  Samen met FNV en CNV pleit GL voor verlenging van het (volledig doorbetaalde) kraamverlof van twee dagen naar twee weken. Maar, mevrouw Wytzes vindt dit ‘een onzinnig idee’. Sterker nog: ze laat weten dat de huidige twee verlofdagen moeten worden afgeschaft. Want, schrijft ze in een column waarin ze reageert op het GroenLinks-voorstel: ‘Waarom zou je die net bevallen moeder, die al genoeg aan haar hoofd heeft, ook nog eens opschepen met een man in huis? (…)Mannen willen daar zoals altijd natuurlijk weer met hun neus bovenop staan. Toch zouden ze juist nu moeten beseffen dat ze teveel zijn. Ten eerste tijdens de bevalling zelve. Was het niet veel beter om daar helemaal geen man bij in de buurt te hebben?’

31
Share

Ook baby’s ontkomen niet langer aan de greep van Big Brother. Vanaf 2007 worden alle gegevens over pasgeboren baby’s meteen opgenomen in een Electronisch Kinddossier (EKD). Op dit moment worden de gegevens van de kinderen nog altijd op papier gezet.

14
Share

mannenpil‘Nog over sterilisatie nagedacht, schat?’ Als het gezinnetje compleet is, verkondigt vrouwlief voorzichtig doch steeds nadrukkelijker de boodschap dat het nu jouw beurt om aan anti-conceptie te doen. Zij heeft jarenlang de pil geslikt en ook nog die bevallingen doorstaan – nou dan? Toegegeven, het is niet heel onredelijk om te lasten van de lusten te delen maar om nu dat zaakje dicht te laten knopen? Dus was onze hoop gevestigd op de mannenpil. Vergeefs, zo blijkt.

3
Share

Mannen heten het sterke geslacht te zijn maar in de praktijk valt dat tegenwoordig tegen. Dit althans is de mening van Liddie Austin, schrijfster en journaliste. Voor het maandblad Red schreef zij een prikkelend verhaal over de manier waarop mannen ‘overleven in de woestenij van de feminisering’. Leest en huivert!

71
Share

ChimpanseesWat voor (de meeste) mannen een ware nachtmerrie is, is de natste droom voor de chimpansee. Onze genetische tweelingbroer raakt namelijk buiten zinnen van opwinding als hij met een bejaarde vrouwtje het nest induikt. Lekkere jonge dingen worden beschouwd als tweederangs partners. Deze opzienbarende feiten blijken uit een langdurig onderzoek van Havard-genie Richard Wrangham.
 

26
Share

"Jullie zijn terecht zeer kritisch over het programma,"schrijft Mark Dop uit Hoorn aan de redactie van IkVader. Woensdag 17 augustus ‘figureert’ hij in het omstreden AVRO-programma in de rol van de klunzende vader. Inmiddels heeft hij spijt van zijn deelname. Een paar dagen geleden stuurde hij een brief aan IkVader waarin hij uitlegt hoe en waarom het programma, dat door de AVRO ‘de ultieme vadertest’ wordt genoemd, doorgestoken kaart is. Met zijn toestemming publiceren we delen uit zijn verhaal.

22
Share