Nee Beatrijs, pijn hoort er niet meer bij


287655211_fe4f709017Eindelijk is de kogel door de kerk: je vrouw hoeft tijdens een bevalling niet meer nodeloos pijn te lijden. Anesthesisten, gynaecologen, en verloskundigen zijn het erover eens geworden dat elke vrouw bij een bevalling recht heeft op adequate en snelle pijnbestrijding, inclusief ruggenprik. Dit staat in een conceptrichtlijn die vermoedelijk deze zomer al in beleid wordt omgezet. De richtlijn is een zware nederlaag voor het legertje moederschapsfundamentalisten dat, onder aanvoering van verloskundige Beatrijs Smulders, al jaren het dogma verkondigt dat ‘pijn erbij hoort.’

Ideologische gijzeling Acht op de tien Nederlandse vrouwen beschrijft baringspijn als ‘ernstig tot ondraaglijk’. Niet gehinderd door enig bewijs, beweren moederschapsideologen al tientallen jaren, zo niet eeuwen, dat vrouwen de soms martelende pijnen zonder verdoving moeten doorstaan terwille van ‘de hechting met het kind.’ Eindelijk – maar veel te laat – rekent de medische stand af met dit fabeltje en bevrijdt ze zich uit de ideologische gijzeling. In 2008 krijgen de vrouwen het ten slotte zelf voor het zeggen. ‘Pijn hoort erbij is een verlaten standpunt. Het is niet aan begeleiders om dit te zeggen,’ zegt Frans Roumen, anesthesist bij het Atrium medisch centrum in Heerlen en een van opstellers van de richtlijn. Praktijk Met deze richtlijn sluit Nederland aan bij beleid dat in de rest van de westerse wereld al lang staande praktijk is. Aanvaarding van de richtlijn betekent dat ziekenhuizen ervoor moeten gaan zorgen dat er voor bevallende vrouwen 24 uur per dag een anesthesist beschikbaar is die een ruggenprik kan toedienen. Op dit moment is dit vooral in het weekend niet altijd het geval.

Vorige IkVader bij NOS Journaal
Volgende De terugkeer van de vleessnijder

Ook interessant

‘The courage to raise a child is what makes you a man,’ luidt een van de gevleugelde uitspraken die Barack Obama op het vaderschap losliet. Noopt de reeks afluisterschandalen hem tot enige eindredactie op zijn fameuze citaat: ‘The courage to listen to spies is what makes you a president.’ Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Flitsende degens, hoefgetrappel, een strijd van leven en dood om de eer én natuurlijk om een vrouw met een adembenemend decolleté… De vier musketiers die het toneel van de Veerensmederij in Amersfoort ophollen zijn van een heel ander slag. Ze dragen een vergiet op hun hoofd, strengen peterselie steken uit hun haar en de helden …

Share

Heeft jouw kind ook last van de op basisscholen welig tierende hoofdluis? Vergeet de luizenmoeders die de kinderkoppies navlooien. Want, de Gelderse zakenman Fred B. heeft een digitale huidscanner paraat waarmee het ongedierte in een vloek en zucht kan worden opgespoord. En, heel gewiekst, de scanner speurt tegelijkertijd naar klanten voor de speciale shampoo van B.

Share

Nog weleens in je meterkast gekeken de laatste tijd? Vermoedelijk niet. Wat is er ook te zien aan die grijze kast met die cijfers? Een stel Britse ontwerpers dacht daar anders over. De moderne mens moet immers energiebewust(er) worden en dan mag zo’n apparaat er ook wel kek uitzien, redeneerde de designers achter DIY Kyoto. Zij ontwierpen een energiemeter die eruit ziet als een kruising tussen een Philips Ambient tv en een iPod. Het apparaat is uitgerust met een zender die de gegevens over je energieverbruik naar een draadloze set stuurt. Helaas: Nederlandse energieboeren leveren de Wattson nog niet, maar als we hen met z’n allen gaan pushen is dat een kwestie van tijd.

Share

‘Een revolutionaire stap in de geschiedenis van het vaderschap’, noemt Henk Hanssen de keuze van Bos en Eurlings in een interview met Management Team. Hanssen is hoofdredacteur van de website ikvader.nl en auteur van het boek Babymanagement voor mannen. Hij voert al jaren strijd voor de erkenning van het vaderschap. Het gaat de goede kant …

Share

Ook een kind dat maar niet zindelijk wil worden? Herkenbaar. Mijn ruim driejarige zoon IJsbrand behoort ook tot die categorie. Het complete scala aan zindelijkheidstips hebben we al doorlopen. Aangepaste wc-bril, op vaste tijden op de pot zetten, stickers uitdelen bij een geslaagde missie. Meneer doet zijn best maar vooral voor de grote boodschap verkiest …

Share