leren voetbal

De oervoetbal

leren voetbalInternetbureau IN10 stuurde een originele Braziliaanse babyhangmat met IJsbrands naam erin geborduurd. En Edith en Piet lieten via Sorprentas een fraaie trappelzak bezorgen, ook al met de naam van de kleine erin verweven. Mijn moeder kwam met een complete kraammand vol cadeautjes aanzetten, de ouders van Ingrid met twee knuffels en ome Frank met een nieuw type mobile die je aan de binnenzijde van het autoraam kunt plakken. Maar het – wat mij betreft – mooiste kraamcadeau dat IJsbrand dat tot dusver in de wieg is geworpen, is een bal.
De bal der ballen
De bal is een geschenk van ome Peter. Hij kwam niet met zomaar een bal aanzetten. We spreken hier is De Bal der Ballen. De Oervoetbal. En dus is dit speeltuig diametraal tegenovergesteld aan de ultramoderne dwarrelbal, de Adidas Teamgeist, waarmee het WK werd gespeeld. Ja, misschien dat Uruguay in 1930 met deze bal het WK won. Met deze bal moet de evolutie van de bal zijn begonnen.

sv lieropMokerslag
Een regenbui die klatert uit de donkere hemel, terwijl de grote wijzer van de kerkklok al in de buurt van de negen komt. Een paar oude mannen langs de zijlijn, en een voorzet, een voorzet op maat! Het natte, ingevette leer glinstert in de schemering, een stukje roze blaas stulpt uit de naad, de veter draait naar m’n voorhoofd toe, de oerbal treft me als een mokerslag en slaat vervolgens tegen de touwen. Goal! Kortom, de oerbal is pure romantiek. Het is de bal van mijn eerste voetbaltrainingen bij SV Lierop, op dat kale veld langs die stinksloot waar de oerbal af en toe uitgevist moest worden. En dan weer lekker die voorzet inkoppen zodat zodat de rioolspetters uit je haren vlogen. Nu maar hopen dat IJsbrand ook zo gevoelig is voor voetbalromantiek.