De oervoetbal


leren voetbalInternetbureau IN10 stuurde een originele Braziliaanse babyhangmat met IJsbrands naam erin geborduurd. En Edith en Piet lieten via Sorprentas een fraaie trappelzak bezorgen, ook al met de naam van de kleine erin verweven. Mijn moeder kwam met een complete kraammand vol cadeautjes aanzetten, de ouders van Ingrid met twee knuffels en ome Frank met een nieuw type mobile die je aan de binnenzijde van het autoraam kunt plakken. Maar het – wat mij betreft – mooiste kraamcadeau dat IJsbrand dat tot dusver in de wieg is geworpen, is een bal.
De bal der ballen
De bal is een geschenk van ome Peter. Hij kwam niet met zomaar een bal aanzetten. We spreken hier is De Bal der Ballen. De Oervoetbal. En dus is dit speeltuig diametraal tegenovergesteld aan de ultramoderne dwarrelbal, de Adidas Teamgeist, waarmee het WK werd gespeeld. Ja, misschien dat Uruguay in 1930 met deze bal het WK won. Met deze bal moet de evolutie van de bal zijn begonnen.

sv lieropMokerslag
Een regenbui die klatert uit de donkere hemel, terwijl de grote wijzer van de kerkklok al in de buurt van de negen komt. Een paar oude mannen langs de zijlijn, en een voorzet, een voorzet op maat! Het natte, ingevette leer glinstert in de schemering, een stukje roze blaas stulpt uit de naad, de veter draait naar m’n voorhoofd toe, de oerbal treft me als een mokerslag en slaat vervolgens tegen de touwen. Goal! Kortom, de oerbal is pure romantiek. Het is de bal van mijn eerste voetbaltrainingen bij SV Lierop, op dat kale veld langs die stinksloot waar de oerbal af en toe uitgevist moest worden. En dan weer lekker die voorzet inkoppen zodat zodat de rioolspetters uit je haren vlogen. Nu maar hopen dat IJsbrand ook zo gevoelig is voor voetbalromantiek.

Vorige Reportage: vaders aan het strand
Volgende Schadelijke stoffen kunnen kinderwens bederven

Ook interessant

Ruim voordat de AutoRAI op donderdag 29 maart de deuren voor het publiek opent, mocht onze autoredacteur Arjan Velthoven al rondneuzen op ‘s lands grootste autotentoonstelling. En jawel, er zijn flink wat nieuwe gezinsauto’s te zien. We zetten het belangrijkste nieuws vast op een rijtje, zodat je niet de hele RAI hoeft af te sloffen. …

Share

Waarom zijn we vader zoals we zijn? Deze vraag staat centraal in de film Evolution of Dad. Filmmaker Dana Glazer graaft in de geschiedenis van het (Amerikaanse) vaderschap en onderzoekt al filmend de vraag hoe het vaderschap zich heeft ontwikkeld. Glazer is al geruime tijd bezig met zijn rolprent. Hij heeft zojuist deze nieuwe trailer …

Share

Een zoetsappige pufcursus waarin de rol van de vader nauwelijks aan bod komt is echt niet meer van deze tijd, vinden Bert van Asperen en Matjeu Witte. Daarom begonnen ze met Welcome to Mankind, een videocursus voor aanstaande vaders die je gewoon thuis kunt volgen wanneer het jou uitkomt. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

After shave, een fles whisky, een beschilderde presse papier – het kan me allemaal gestolen worden. Wat is Vaderdag anders dan genieten van een moment waarop je kinderen met elkaar spelen? Bij een strandje aan Spiegelplas bij Nederhorst ten Berg nam ik deze week vast een voorproefje – want eigenlijk is het iedere dag Vaderdag. …

Share

Hoe je het ook wendt of keert: met een kind ga je voor de rest van je leven een –‘financiële verantwoordelijkheid’ aan. Geen weg terug. Tijd dus voor een check-up van je financiële conditie. Praat met vrienden die al vader zijn, met je belastingadviseur en een financial planner. Get in shape!

Share

vleessnijderIn 1998 ontwikkelde Sire een campagne met als thema ‘Vaders zijn thuis net zo onmisbaar als op het werk.’ Je kent het spotje nog wel: een jochie, gekleed in een keurige spencer, kijkt verwonderd naar zijn vader die de rollade aansnijdt. In een voice-over zegt hij: ‘Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden?’ In de jaren daarna werd deze campagne gevolgd door drie overheidscampagnes met een gelijke boodschap: mannen, laat thuis de handen wapperen! Doe meer dan het hanteren van het vleesmes!

Share