De samenzwering die Sinterklaas heet


zwarte pietHij is weer weg, de Sint. Woensdagmiddag moest de papieren Pietenmuts in allerijl nog worden opgegraven van onder een berg net uitgepakt speelgoed, dat wel. Met “Ik ga bij Rutger Zwarte Piet spelen,” rende ze weer het huis uit, op weg naar de buurjongen. Ik haat het gezegde ‘waar een klein land groot in kan zijn’, het is sleets en staat bol van de valse bescheidenheid. Maar als het gaat om de samenzwering die Sinterklaas heet, mogen we onszelf onbescheiden complimenteren.

Pakjesavond
Een week geleden, een paar dagen voor Pakjesavond, wandelde ik vroeger dan anders het schoolplein op, Rosa aan mijn hand. Er kwam een vrouw op me af gesneld die me toe siste: “Je bent te vroeg!” Omdat het Sinterklaasjournaal verkondigde dat het Pietenhuis was afgebroken, had de schoolleiding op het plein een tent opgezet. Elke dag als we de tent passeerden op weg naar de klas, viel er nieuws te beleven. Op maandag stond er een gasstelletje buiten waar Piet kennelijk op had gekookt, op dinsdag hing er een zwarte maillot aan de scheerlijn, op woensdag plakte er een heuse bekeuring aan het tentdoek wegens ‘kamperen op het schoolplein en ga zo maar door.

Jute zak
Nu zag ik vanuit mijn ooghoek twee vaders een jute zak met kadootjes de tent in dragen.
“Kom,” zei ik tegen Rosa. “We zijn te vroeg, we gaan nog even wandelen.”
Ze snapte er niets van maar volgde me gedwee.
“Jij hebt toch ook een mooi leven,” zei ik gisteren tegen haar. Het was de avond na een weekend waarin ze bij twee grootouders onder de kadootjes was bedolven. Ze stond op van de tafel, liep naar haar moeder toe en omhelsde haar innig.
“En nu jij,” zei ze beslist waarop ik langdurig werd omhelsd.

Pedro
‘s Avonds vertelde ik haar lievelingsverhaal. Over Pedro, de jongste Zwarte Piet, die zo vermoeid was geraakt dat hij op Pakjesavond in een schoorsteen in slaap was gevallen – en pas wakker werd toen het dag was en Sint en zijn Pieten al lang waren verdwenen. De volgende ochtend vertelde dat ze had gedroomd van de speedboat waarmee ze Pedro weer naar de stoomboot had gebracht.

Vorige Help stewardess, er zit een man naast me!
Volgende Papa zijn is een plezier

Ook interessant

Verzekeraar Achmea profileert zich graag als een eigentijdse onderneming. Maar, met haar nieuwe campagne Waar zijn we mee bezig? slaat de verzekeraar uit Zeist toch de plank mis. Want, hoe eigentijds is het om nog steeds te pretenderen dat vaders hun loopbaan belangrijker vinden dan hun kinderen? Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Een wát? Ja, als je naar Amerika verhuist, heb je tegenwoordig een redelijke kans dat een collega-vader je vraagt: ‘How’s your Dadtourage?’ Wat het dan is? Een nodeloos ingewikkeld woord voor vadernetwerk. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De Stichting Ideële Reclame (SIRE), de club van de even beroemde als beruchte campagne over vaders die alleen op zondag het vlees snijden, heeft een nieuwe doelgroep ontdekt. Kinderen die worden gepest! Op het net en via SMS schijnen kinderen elkaar naar het leven te staan. Daarom begint SIRE vandaag met een campagne.

Share

Dat zwangerschap vrouwen tot wonderschone wezens maakt, bewees, behalve je eigen vrouw, ook Demi Moore toen zij zich in 1991 voor de camera van Annie Leibovitz letterlijk liet vereeuwigen. Maar via de cover van Mama magazine doet ‘onze’ Elle van Rijn ook geen onaardige gooi naar polderroem. Voordat de actrice op 7 oktober j.l. beviel van dochtertje Katelijne, vond …

Share

Met ingang van 1 januari 2007 mogen zwangere stewardessen van de KLM niet meer de lucht in. Uit een onderzoek van de luchtvaartmaatschappij zou blijken dat het werk teveel risico’s inhoudt voor de gezondheid van de aanstaande moeder en kind. Op dit moment kunnen zwangere stewardessen tot in de 26ste week van de zwangerschap blijven werken. Maar, volgens een studie van de KLM is het beter dat de vrouwen stoppen met vliegen zodra ze ontdekken dat ze zwanger zijn.

Share

Er zijn verhalen die je op slag een hernieuwd vertrouwen geven in het verschijnsel Mensch en er zijn verhalen die dit vertrouwen stuk slaan. Dit verhaal is er een uit de laatste categorie. Hoe de Nederlandse emigrant Willem Wijma in Australië een soortement zaaddonor werd. En hoe hij na zijn dood door zijn donorkinderen beroofd …

Share