De Tao van K3


k3Of er een relatie tussen beide voorvallen is? Ongetwijfeld. “Rosa,” zei ik vanmiddag. “Het is bijna gelukt, die kaartjes voor K3.” In het druilerige weer brak de zon op haar gezicht door. Ze fietste naast me op haar peuterfiets, van school op weg naar huis. “Echt waar?” “Ja, vanavond nog even met mamma overleggen, of ze ook meegaat, en dan kunnen we bestellen.” “Joepie!”

Himalaya
Van blijdschap maalde ze de trappers onder zich weg en spurtte voor me uit. Voordat ik een dochter had, dacht ik dat K3 een berg in de Himalaya was. Nu weet ik dat in K3 de piek vormt van een roze vloed die over je drempel heen spoelt zodra je dochter een jaar of twee is. De onindambare stroom van roze gekleurde Barbie-poppen, roze My Little Pony-paardjes, roze jurkjes vult inmiddels alle kieren en gaten van ons huis. De voorkeur voor deze kleur moet genetisch voorgeprogrammeerd zijn of op zijn minst viraal besmettelijk: alle vriendinnen van Rosa lijden er aan.

Tao
De Tao indachtig heb ik me niet verzet: geef mee & overwin, hield ik me voor, al was me niet duidelijk wanneer & waar ik die winst zou kunnen pakken. Als er voetbal op tv verschijnt, roept ze vol afschuw ‘Neeee!’
“Ik haat voetbal,” zei ze laatst zelfs, nadat ik haar voor de zoveelste keer vergeefs een bal in de voeten schopte. Het was de eerste zin waarin ik haar het woord haat hoorde gebruiken. De Tao van K3: ik ken de liedjes uit mijn hoofd, de boeken, een paar danspasjes zelfs en de films. Ontelbare malen al heb ik haar in slaap gepraat met het plot van K3’s Magische Medaillon – heb ik nieuwe twists bedacht, nieuwe karakters geïntroduceerd, de film van voor naar achter en van achteren naar voren verteld.

Zullen we trouwen?
Ze krijgt er geen genoeg van. K3 is de vleesgeworden meisjesdroom.
“Zullen we trouwen?” zei ze vanavond.
Het was kwart voor acht, we zaten op bed, te lezen in Jip & Janneke.
“Wil je dat graag?”
“Ja.”
“En mama dan?”
“Mama moet met iemand anders trouwen, een vriend of een vriendin.”
Ik was ontroerd. Door het gemak waarmee ze de vraag stelde die ik nog nooit heb durven stellen, willen stellen, en het vertrouwen dat uit haar ‘aanzoek’ spreekt. Ook al staat ‘trouwen’ in haar beleving voor niet meer dan een spel dat een paar dagen duurt, ook al kan ze me morgen inruilen voor haar buurjongen, ik voelde me toch een paar meter boven mezelf uitstijgen. Geef mee & overwin.

Vorige 'Ik hoop dat de kijkcijfers hierdoor omhoog gaan.'
Volgende Op bezoek bij TV-Oost: 'Henk, ik ga je lekker teasen'

Ook interessant

Sinds Joran van der Sloot de reputatie van Aruba heeft bezoedeld, doet het eiland verwoede pogingen ook weer eens positief in het nieuws te komen. En wat hebben onze Caribische rijksgenoten nu bedacht? Een babybonus! Wanneer je – met behulp van een doktersverklaring – kunt aantonen dat je tijdens je vakantie je vrouw hebt bezwangerd, …

Share

In hoeverre bepalen jouw voorkeuren het gedrag en de ontwikkeling van je kind? Heb je er bijvoorbeeld problemen mee wanneer je zoon geen genoeg krijgt van zijn roze pony? Of stimuleer je je dochter om op klassiek ballet te gaan terwijl ze niets liever doet dan rennen over een voetbalveld? De Universiteit van Amsterdam doet …

Share

474628905_45ab4fe109_mJe kind leert van alles op school – behalve rekenen. Dat weten we sinds een onderzoek vorig jaar duidelijk maakte dat de toekomstige juffen en meesters slechter kunnen rekenen dan leerlingen uit groep 8. Dat kon zo niet langer, vond het ministerie van Onderwijs. Ze oppermeesters ontwikkelden daarom een toets, een heuse ‘rekenvaardigheidstoets’ die de Pabo-studenten sinds september 2006 moeten afleggen. Maar, ach gut, het mocht de studentjes niet al te moeilijk worden gemaakt, blijkt nu. Ze slagen al voor het examen wanneer ze één van de 50 vragen goed hebben beantwoord.

Share

Je zoon wil natuurlijk niets liever dan op jou, zijn vader, lijken. Ben je brandweerman, wil hij ook brandweerman worden. Ben je piloot, wil hij ook achter de stuurknuppel. Ben je politieman, wil hij ook boeven vangen. Ben je ICT-consultant, kan hij niet wachten om ook…. (misschien toch niet zo’n sterke vergelijking). Hoe het ook …

Share

schrijvende filosoofDe ene vader opent een fles malt whisky, de ander schiet uren video leeg op de kleine. Filosoof Sebastien Valkenberg, net vader geworden, werd op een andere manier geïnspireerd door de geboorte van zijn zoon. Hij pijnigde zijn hersens, doopte zijn pen in de inkt en schreef een brief aan de kleine waarin hij vertelt wat zijn ambities als vader zijn. Hannah Arendt, Socrates, Heidegger – allerlei wijsgeren passeren de revu. Of zoonlief er ooit iets van zal begrijpen, is de vraag.

Share

Je dochter naar een filmpje van Barbie’s Fairytopia laten kijken, is natuurlijk niet voldoende. Wil jij dat je kind Echte Manieren ontwikkelt, dan kun tegenwoordig het kindermeisje van Alexander en Máxima inschakelen. Deze Hansje Görtz start deze maand een eigen nanny-opleiding, beter gezegd een family care consultancy, die kindermeisjes klaarstoomt voor belhamels uit de betere kringen.

Share