De Tao van K3


k3Of er een relatie tussen beide voorvallen is? Ongetwijfeld. “Rosa,” zei ik vanmiddag. “Het is bijna gelukt, die kaartjes voor K3.” In het druilerige weer brak de zon op haar gezicht door. Ze fietste naast me op haar peuterfiets, van school op weg naar huis. “Echt waar?” “Ja, vanavond nog even met mamma overleggen, of ze ook meegaat, en dan kunnen we bestellen.” “Joepie!”

Himalaya
Van blijdschap maalde ze de trappers onder zich weg en spurtte voor me uit. Voordat ik een dochter had, dacht ik dat K3 een berg in de Himalaya was. Nu weet ik dat in K3 de piek vormt van een roze vloed die over je drempel heen spoelt zodra je dochter een jaar of twee is. De onindambare stroom van roze gekleurde Barbie-poppen, roze My Little Pony-paardjes, roze jurkjes vult inmiddels alle kieren en gaten van ons huis. De voorkeur voor deze kleur moet genetisch voorgeprogrammeerd zijn of op zijn minst viraal besmettelijk: alle vriendinnen van Rosa lijden er aan.

Tao
De Tao indachtig heb ik me niet verzet: geef mee & overwin, hield ik me voor, al was me niet duidelijk wanneer & waar ik die winst zou kunnen pakken. Als er voetbal op tv verschijnt, roept ze vol afschuw ‘Neeee!’
“Ik haat voetbal,” zei ze laatst zelfs, nadat ik haar voor de zoveelste keer vergeefs een bal in de voeten schopte. Het was de eerste zin waarin ik haar het woord haat hoorde gebruiken. De Tao van K3: ik ken de liedjes uit mijn hoofd, de boeken, een paar danspasjes zelfs en de films. Ontelbare malen al heb ik haar in slaap gepraat met het plot van K3’s Magische Medaillon – heb ik nieuwe twists bedacht, nieuwe karakters geïntroduceerd, de film van voor naar achter en van achteren naar voren verteld.

Zullen we trouwen?
Ze krijgt er geen genoeg van. K3 is de vleesgeworden meisjesdroom.
“Zullen we trouwen?” zei ze vanavond.
Het was kwart voor acht, we zaten op bed, te lezen in Jip & Janneke.
“Wil je dat graag?”
“Ja.”
“En mama dan?”
“Mama moet met iemand anders trouwen, een vriend of een vriendin.”
Ik was ontroerd. Door het gemak waarmee ze de vraag stelde die ik nog nooit heb durven stellen, willen stellen, en het vertrouwen dat uit haar ‘aanzoek’ spreekt. Ook al staat ‘trouwen’ in haar beleving voor niet meer dan een spel dat een paar dagen duurt, ook al kan ze me morgen inruilen voor haar buurjongen, ik voelde me toch een paar meter boven mezelf uitstijgen. Geef mee & overwin.

Vorige 'Ik hoop dat de kijkcijfers hierdoor omhoog gaan.'
Volgende Op bezoek bij TV-Oost: 'Henk, ik ga je lekker teasen'

Ook interessant

"Wanneer wordt het beter weer?" vraag ik aan mijn zwager. Hij kijkt me aan alsof hij ijs ziet branden. Bruinverbrand, net terug van een week varen in Friesland. "Oh, het blijft de hele week nog fan-tas-tisch!" antwoordt hij opgeruimd. Beter weer – ik geloof niet dat ik deze term in Nederland ooit heb gebruikt in de zin van wanneer de temperatuur weer gaat dalen.

Share

Is jouw kind ook al aan de pillen omdat het te druk of juist te dromerig zou zijn? Of adviseert de school of de kinderpsycholoog om je kind medicijnen te geven? Denk twee keer na voor je er aan begint. En bekijk in elk geval deze onthullende documentaire die Zembla maakte over de ADHD-hype. Wat …

Share
regels niet huilen

Het huilbaby-mysterie is weer iets dichterbij een oplossing. De definitie: een huilbaby is een krijsend mormel dat tenminste drie dagen per week tenminste drie uur per dag huilt en dat tenminste drie week achter elkaar… De wieg, de kinderkamer, verkeersgeruis – alles en iedereen krijgt de schuld van het gejank. Maar, volgens een nieuw onderzoek ligt één van de oorzaken al in de zwangerschapsfase. Want wat blijkt? Zwangere vrouwen met veel stress krijgen vaker huilbaby’s.

Share

Kinderterreur! Jan Salie-geest! Watjes gedoe! Bloggers en krantencommentatoren komen woorden tekort om hun oordeel uit te spreken over de reden die Camiel Eurlings en Wouter Bos aangaven voor hun vertrek uit de politiek. Gezinnetje stichten? Meer tijd voor je vaderschap? Waar zijn de tijden van de mannen van stavast gebleven die in crisisjaren rustig aan …

Share

metroScribent Jack Nouws reisde voor Metro af naar de negen-maanden-beurs en verzeilde in de stand van IkVader.

Share

Deze kop had óók boven het persbericht kunnen staan dat sinds een paar dagen de hele wereld over gaat. Maar wij, argeloze nieuwsconsumenten, worden geacht het tegenovergestelde te geloven: ‘Traditioneel gezin niet beter’ kopte 99 procent van de media. Om te vervolgen met een verhaal dat vooral lijkt te dienen als wetenschappelijk fundament onder de …

Share