De Tao van K3


k3Of er een relatie tussen beide voorvallen is? Ongetwijfeld. “Rosa,” zei ik vanmiddag. “Het is bijna gelukt, die kaartjes voor K3.” In het druilerige weer brak de zon op haar gezicht door. Ze fietste naast me op haar peuterfiets, van school op weg naar huis. “Echt waar?” “Ja, vanavond nog even met mamma overleggen, of ze ook meegaat, en dan kunnen we bestellen.” “Joepie!”

Himalaya
Van blijdschap maalde ze de trappers onder zich weg en spurtte voor me uit. Voordat ik een dochter had, dacht ik dat K3 een berg in de Himalaya was. Nu weet ik dat in K3 de piek vormt van een roze vloed die over je drempel heen spoelt zodra je dochter een jaar of twee is. De onindambare stroom van roze gekleurde Barbie-poppen, roze My Little Pony-paardjes, roze jurkjes vult inmiddels alle kieren en gaten van ons huis. De voorkeur voor deze kleur moet genetisch voorgeprogrammeerd zijn of op zijn minst viraal besmettelijk: alle vriendinnen van Rosa lijden er aan.

Tao
De Tao indachtig heb ik me niet verzet: geef mee & overwin, hield ik me voor, al was me niet duidelijk wanneer & waar ik die winst zou kunnen pakken. Als er voetbal op tv verschijnt, roept ze vol afschuw ‘Neeee!’
“Ik haat voetbal,” zei ze laatst zelfs, nadat ik haar voor de zoveelste keer vergeefs een bal in de voeten schopte. Het was de eerste zin waarin ik haar het woord haat hoorde gebruiken. De Tao van K3: ik ken de liedjes uit mijn hoofd, de boeken, een paar danspasjes zelfs en de films. Ontelbare malen al heb ik haar in slaap gepraat met het plot van K3’s Magische Medaillon – heb ik nieuwe twists bedacht, nieuwe karakters geïntroduceerd, de film van voor naar achter en van achteren naar voren verteld.

Zullen we trouwen?
Ze krijgt er geen genoeg van. K3 is de vleesgeworden meisjesdroom.
“Zullen we trouwen?” zei ze vanavond.
Het was kwart voor acht, we zaten op bed, te lezen in Jip & Janneke.
“Wil je dat graag?”
“Ja.”
“En mama dan?”
“Mama moet met iemand anders trouwen, een vriend of een vriendin.”
Ik was ontroerd. Door het gemak waarmee ze de vraag stelde die ik nog nooit heb durven stellen, willen stellen, en het vertrouwen dat uit haar ‘aanzoek’ spreekt. Ook al staat ‘trouwen’ in haar beleving voor niet meer dan een spel dat een paar dagen duurt, ook al kan ze me morgen inruilen voor haar buurjongen, ik voelde me toch een paar meter boven mezelf uitstijgen. Geef mee & overwin.

Vorige 'Ik hoop dat de kijkcijfers hierdoor omhoog gaan.'
Volgende Op bezoek bij TV-Oost: 'Henk, ik ga je lekker teasen'

Ook interessant

Hij lijkt zo integer, zo betrouwbaar, zo betrokken – en misschien ís hij dat ook wel. Des te merkwaardiger dat Rondom Tien-presentator Cees Grimbergen afgelopen donderdag zo onderuit gleed en De Man van onderuit de zak gaf. Wat gebeurde er? De stelling van het debat was: ‘Nederlandse vrouwen werken te weinig.’ Zoals bekend kiezen de dames er hier ten lande massaal voor om of te stoppen met werken zodra er kinderen komen of in deeltijd te gaan werken. In vergelijking met andere Europese landen is de arbeidsdeelname van ‘onze vrouwen’ buitengewoon laag. Waarom? ‘Daar gaan we vanavond over praten,’ leidde Cees de discussie in. ‘Met alleen vrouwen.’ Afijn, een boeiende discussie ontspon zich. Aan het slot van de uitzending vatte Cees de hoofdpunten nog eens samen en zei, half verontschuldigend: ‘We konden geen mannen vinden die wilden mee debatteren over dit onderwerp.’ En vervolgens citeerde hij uit het Trouw-onderzoek van een paar weken terug waaruit bleek dat mannen minder tijd aan hun kinderen zijn gaan besteden. De subtext van Cees’ opmerking was duidelijk: het interesseert mannen allemaal geen moer, ze zitten liever thuis naar Mart Smeets te kijken dan dat ze hier komen meelullen. Goedkoop hoor, Cees. Hoeveel mannen heeft je redactie werkelijk gebeld?

Share


Taalontwikkeling

Onderzoekers van de University of Washtington ondervroegen 1008 ouders met kinderen in de leeftijd van twee tot twaalf maanden. De vragen hadden met name betrekking op de relatie tussen de taalontwikkeling van de kinderen en het soort videoprogramma’s waar zij naar keken. Om de taalontwikkeling te meten werd de ouders verzocht – volgens de gestandaardiseerde methode van de MacArthur-Bates Communicative Development Inventory (CDI) – aan te geven hoe het met de brabbeltaal was gesteld. Kinderen die naar ‘slimme’ videoprogramma’s keken, bleken over een zeventien procent kleinere woordenschat te beschikken dan kinderen die verschoond bleven van deze moderne educatie.

Share

Een vracht aan wetenschappelijke studies maakt duidelijk dat kinderen met betrokken vaders van jongsaf aan beter af zijn. Leuk om te weten maar hoe ontdek je in de alledaagse vaderpraktijk de invloed die jij op de ontwikkeling van je kind uitoefent? Afgelopen zomervakantie kreeg ik bij toeval een inzicht in de betekenis van mijn rol. …

Share
logo brando beats

De meest kritische klant van een klussende vader is een puber. Waar je bij andere gezinsleden al gauw een duimpje scoort met die opgehangen lamp en dat strak gelegde laminaatvloertje, perst je puber er na al jouw arbeid op zijn best een flauw glimlachje uit. Tot ik custtomshapes ontdekte, posters in allerlei soorten en maten …

Share

Feminisme, powerfeminisme, emancipatie, Remancipatie, fiMANisme… Aan de toch al flinke namenstamboom die de vrouwenbeweging heeft gebaard, is weer een nieuw lootje toegevoegd: femanisme. Femanisme, een bedenksel van politicologe Roos Wouters, staat voor feminisme dat mannen – en vooral vaders – niet wil buiten sluiten. Wouters presenteerde gisteren haar boek, enigszins raadselachtig FUCK! ik ben een feminist getiteld. Facebook Twitter LinkedIn …

Share

Nee, zo’n voetbalvader die langs de lijn staat te schreeuwen en te ruziën wil je nooit worden. Plechtig voorgenomen. Tot je zoon oud genoeg is om voetbalschoenen aan te trekken. Op een zaterdagochtend ga je mee met zijn team en je raakt besmet door de voetbal-vaderkoorts: je brult harder dan wie ook. Martin Hendriksma schreef …

Share