rosa en ijsbrand

Een heuse Verantwoordelijke Vader

rosa en ijsbrandGisteren reden we voor het eerst gevieren naar huis. Rosa en IJsbrand achterin. Zondagmiddag. Een modelgezinnetje keert terug van familiebezoek. De tijden dat ik een epileptische aanval kreeg bij de gedachte aan dit toekomstbeeld, liggen gelukkig ver achter me. Als een heuse Verantwoordelijke Vader zat ik achter het stuur, een kalme koers varend omdat de kinderen (ik moet nog wel wennen aan het meervoud) allebei vredig in hun mandje lagen te slapen, zelfs Rosa.

Slaapliedje
De laatste jaren wilde zij in de auto geen oog dicht doen. Alleen als we door het donker reden, liet ze zich tot slaap verleiden. Bij daglicht bleef ze steevast wakker, hoe vermoeid ze ook was. Maar nu liet ze kennelijk inspireren door haar geeuwende kleine broer. Toen we vertrokken zong ze een slaapliedje voor hem om vervolgens zelf in te dommelen. Het is maar één voorbeeld van de onverwachte interactie tussen broer & zus. Je zou denken: een baby van vier weken en een meid van bijna zes, wat hebben die elkaar te vertellen? Niets toch?

ijsbrand-babyAlfabet voorzeggen
De werkelijkheid is verrassend en vaak ontroerend om te zien. Als ze opstaat, holt Rosa naar IJsbrand toe, schuift bij hem in bed en begint hem voorzichtig te aaien, te kietelen, liedjes te zingen of hem het alfabet voor te zeggen. Met grote ogen volgt hij haar bewegingen, terwijl er een lach op zijn gezicht door breekt. Maar, als zij begint te huilen, zet hij binnen een minuut ook een grote keel op. Zeven maanden lang heeft Rosa de dagen afgeteld naar het moment waarop de baby zou worden geboren. Tegen iedereen die ze tegen kwam, riep ze: ‘Ik krijg een broertje!’ En nu eindelijk het zover is, kan ze geen genoeg van hem krijgen. De blik in haar ogen op deze foto, die twee uur na IJsbrands geboorte is genomen, spreekt voor zich.