Een weekend Rotterdam met de kinderen

De zee zit in onze Hollandse genen verankerd. Vandaar dat een kennismaking met Rotterdam tot de vaderverplichte uitstapjes behoort. Wat kun je doen en laten als je de kinderen een weekendje meesleept door de grootse havenstad? IkVaders Henk Hanssen ging met ging en al op onderzoek.

rosa-voor-ss-rotterdamOntbijt aan de Maas
Omdat we direct het zilt willen opsnuiven, stappen zaterdagochtend de auto in met enkel een rijstwafel achter de kiezen: in hotel New York, met de neus in de wind op de kop van Zuid gelegen, hebben we een plekje gereserveerd aan het royale Engels ontbijtbuffet. Dochter Rosa (12) laat verlekkerd de lepel in een schaal met witte bonen in tomatensaus glijden, zoon IJsbrand (6) knaagt aan het op het conform zijn instructies gebakken ei, door de ramen schimmeren de golven van de Maas. We dwalen rond door het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn, langs hutkoffers met exotische etiketten en een boekwinkeltjes met ansichtkaarten uit de tijd dat duizenden emigranten vanaf dit punt vertrokken voor de oversteek naar Amerika.

Rondvaart
Over de Erasmusbrug wandelen we naar de kade van Spido van waar onze rondvaart vertrekt. ‘Ooohs’ en ‘aaahs’ klinken op als achter de glazen ramen reusachtige containerschepen opdoemen. ‘Zijn we in nog Nederland?’ vraagt IJsbrand verbaasd als we langs een decor van hijskranen, reparatiedoks, meevliegende meeuwen en zwaaiende bemanningsleden trekken. Met zijn haven, bruggen en moderne wolkenkrabbers, past deze stad niet in het plaatje dat van ons land hebben gevormd. Als we na de rondvaart door Katendrecht naar de SS Rotterdam wandelen, zijn ze er van overtuigd dat we voor een verre reis gaan vertrekken.

ss-rotterdam-by-nightSS Rotterdam
‘We gaan terug in de tijd,’ merkt Rosa scherpzinnig op. Langs wanden bekleed met foto’s van reismomenten uit de jaren vijftig, lopen we over de loopbrug de lobby binnen. Na jaren trouwe dienst als passagiers- en cruiseschip ligt de boot sinds 2010 aan de kade afgemeerd als hotel-restaurant en congrescentrum. Het staal van de machtige stoomturbines, die we in het ruim van dichtbij bekijken, is koud, op de brug, met al zijn knoppen en kaarten, is een kleine expositie ingericht.

rosa-en-ijs-maritiem-museumMaritiem museum
De Rotterdam is een levend museum dat je terugvoert naar de tijd waarin mensen nog per boot de oceanen overstaken. Met veel liefde en oneindig aandacht voor detail zijn de barretjes, promenades en feestzalen in oude luister hersteld. En ook in de hutten, met hun patrijspoorten en originele sixties-meubels, waan je jezelf een reiziger voor wie het woord haast nog geen betekenis heeft. De volgende ochtend ervaren we in een experience-theater hoe de reizen destijds verliepen waarna we per tuktuk weer de Erasmusbrug oversteken voor een bezoek aan het Maritiem Museum. Kijken naar piraten, kolen scheppen op het opleidingssschip De Buffel en zelf kisten takelen bij het doe-het-zelf haventje van professor Plons – een paar uur later rijden we terug naar huis en weten de kinderen voortaan waarom er zeewater in hun aderen vloeit.