cycletours fietsvakantie frankrijk lot

Mee met de fietsnomaden van Cycletours

cycletours fietsvakantie frankrijk lotOp kampeervakantie met de kinderen ontaardt maar al te vaak in een langgerekte corveedienst voor de ouders. Maar wat is het alternatief? Henk Hanssen van IkVader koos voor een fietsvakantie naar Zuid-Frankrijk met Cycletours, compleet met bagagevervoer, kok en een kinderbegeleidster! Een verslag in woord en bewegend beeld.

cycletours fietsvakantie frankrijk lotSpelregels
‘En dan nu mijn strenge toespraak,’ zo begint groepsleider Paul zijn praatje tot de groep. We – een groep van 9 ouders en 9 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 – zijn net neergestreken op drie lange houten banken in een hoek van een camping in Cahors, hoofdstad van het Zuidfranse departement Lot. Sommige reisgenoten zijn een paar uur eerder per bus vanuit Nederland aangekomen; anderen, zoals wij, hebben er al een paar vakantiedagen op zitten en sluiten nu bij de groep aan. Dat zijn toespraak streng zou zijn, is ironisch bedoeld, zo blijkt wanneer Paul zijn verhaal doet want gelukkig stelt hij het lang leve de lol-adagium voorop. Toch zijn er een paar spelregels.

cycletours fietsvakantie lotRiant uitslapen?
Buitengewoon riant uitslapen is er niet bij. Het ontbijt wordt dagelijks om half negen geserveerd onder de grote gele luifel die het Cycletours-kampement markeert. Daarna riant uitbuiken is er ook niet bij, althans niet voor degenen die corveedienst hebben. Alle volwassen deelnemers worden geacht om eens per drie dagen – en bij grotere groepen minder frequent – bij te springen in de huishouding. ‘Afwassen en groente snijden, dus dat valt allemaal wel mee,’ stelt Paul ons gerust. Verder geeft hij een paar regels voor het inpakken van de bagage: ‘Geen open plastic tassen en op fietsdagen graag alles voor half tien bij de bus afleveren.’ Zijn belangrijkste tip bewaart Paul voor het laatst: ‘Wij zorgen steeds voor verse koffie, thee en limonade. Bier en fris staat in de koelkast in de vrachtwagen. Op de koelkastdeur hangt een lijst waar je een streepje achter je naam kunt plaatsen wanneer je een blikje pakt. Aan het eind van de vakantie rekenen we af. 50 cent per blikje.’

cycletours-lot-3

De beloning van een stevige klimpartij.


Fietsvakantiestuipen
Eén jaar geleden kregen we, gezin met twee kinderen, Rosa (9) en IJsbrand (3), de fietsvakantiestuipen. We kochten twee tenten en stoften de kampeerspullen af. Paar verse flesjes campinggaz erbij, fietsen mee en hoppakee, we reden naar Frankrijk voor een route langs de Loire-rivier. Prachtige, vlakke streek – zeer geschikt voor ons doel en toch waren we na aankomst op een aan de Loire gelegen camping ons nog dagenlang aan het voorbereiden. De tenten van comfortabel katoen bleken nogal zwaar en samen met de matjes, de slaapzakken, de kookspullen en, niet te vergeten, zoonlief van drie achterop, was het geheel nauwelijks op drie fietsen te stapelen. Beladen als pakezels gingen we van start, volop genietend maar ook geregeld verzuchtend dat we bij een volgende gelegenheid veel minder zooi mee moesten zeulen. Op een camping in Azay-Le-Rideau zagen we andere Nederlandse fietsvakantiegangers die fluitend binnenkwamen. Ze zetten hun bagageloze fietsen tegen een boom, pakten een biertje terwijl de kinderen onder een luifel spelletjes gingen doen. Dit groepje fietste ook langs de Loire maar dan met Cycletours.

cycletours-lot-6

‘Ik wil niet mee op groepsreis,’ zei dochter Rosa (midden) maar, al na de eerste Cycletours-middag, wilde ze
geen andere vakantie meer. Grootste voordeel: de vriendinnen reizen mee.


Speelparadijs
‘Ik wil niet met een groepsreis mee,’ zei mijn dochter Rosa nadat ik haar vertelde dat we het dit ook zo zouden gaan doen. ‘Ik wil het net zoals vorig jaar, gewoon met z’n vieren.’ Dat mijn vriendin Ingrid en ik vorig jaar vaak pas om elf uur ’s avonds afgepeigerd voor de tent neerzegen om met een bekertje wijn van een privé-uurtje te genieten kwam niet bij haar op. Maar al na de eerste Cycletours-middag wil ze vermoedelijk geen andere vakantie meer. In een twee jaar oudere naamgenote vindt  ze direct een vriendin terwijl onze IJsbrand met de anderhalf jaar oudere Jeroen na het eten de speelgoedbak uitvlooit en met de jeux de boules-ballen aan het werpen slaat. Ja, na vijf dagen kamperen op een camping met louter Franse kinderen – ‘We mogen niet meedoen, kom je even helpen?’ – biedt de Cycletours-omgeving hen een waar speelparadijs. En wij? Wij hoeven – nog niet – af te wassen en strekken dus al om half negen uur onze benen voor de tent met een wijntje. De vakantie kan beginnen!

cycletours-lot-1

Er zijn mensen die een Cycletours-vakantie verwarren met de Tour de France. Wij strijken neer op elk terrasje dat zich aandient…

Opvouwtent
De volgende ochtend is het aanpakken geblazen. Met nauwelijks verholen jaloezie kijken we naar vader Hein die letterlijk in een paar seconden zijn opvouwtent van Decathlon weg tovert. En ook onze andere reisgenoten beschikken over een imposante inpaksnelheid. Royaal over de tijdslimiet gooien we hijgend onze ouderwetse tenten in de bus en storten ons op stokbrood met… pure Venz-hagelslag en pindakaas. ‘Nemen we altijd mee bij groepsreizen met kinderen,’ zegt Paul. ‘De halve bus zat er vol mee toen we uit Nederland vertrokken.’ Even later verdwijnt middeleeuws Cahors achter ons en koersen we langs de Lot, een brede rivier die honderden kilometers lang door de Midi-Pyrénées meandert alvorens in de Garonne uit te monden. Tijdens een pauze aan een lommerrijke oever maken we kennis met madame Pelissie, een keurige dame in een blauwwitte bloemetjesjurk die ons zonder veel omhaal van woorden haar huis te koop aanbiedt. We beloven op de terugweg een poging te wagen langs te komen en trappen door wijnvelden en notenboomgaarden door naar het schitterend aan de Lot-oevers gelegen Douelle. Ingrid laat Paul per sms weten dat we zijn bezweken voor de verleiding van Taïna, een café-terras alwaar een verdienstelijke pizza wordt bereid, en dus afhaken voor de Cycletours-lunch met de zelfgesmeerde boterhammen.

cycletours fietsvakantie frankrijk lot
Traag pedaalritme

De glazen bier en rode wijn waarmee de lunch naar binnen is gegleden, nopen tot een traag pedaalritme – en als de temperatuur richting 30 graden stijgt, komen we nauwelijks nog vooruit. Volop gelegenheid derhalve om te mijmeren over dit landschap van kalkhoogvlaktes waar de Lot, die we trouw blijven volgen, diep glooiende valleien in heeft uitgeslepen. Machtige vergezichten om bij af te dalen maar helaas moet je altijd weer omhoog. Rosa trapt de af en toe venijnige klimmetjes dapper weg met haar drie versnellingen-fiets en IJsbrand begint op elke col aan verhalen waar ik, ondanks alle pedagogische verantwoorde voornemens over het stimuleren van de verteller in het kind, geen touw aan kan vast knopen. Zodra de weg omhoog krult, steekt hij van wal met: ‘Papa, weet je…’ waarna een woordenstroom volgt over de fakir van de Efteling, over Bob de Bouwer die een ingezakte Franse ruïne moet komen repareren, over zijn piratenfeestje en nog een stel onderwerpen die aan mij niet besteed zijn omdat ik zelfs mijn hersenenergie nodig heb om mijn benen te laten draaien. In etappeplaats Puy-l’Évêque wacht de beloning: een partijtje voetbal en een verkoelende duik in de Lot.

cycletours fietsvakantie lot

Meteen vol in de remmen voor water en een eik met Tarzan-touw!

Hoempamuziek
De rustdag die volgt hebben we ook echt nodig: niet alleen door de inspanningen van gisteren maar vooral ook door de hoempamuziek van het plaatselijke dorpsfeest waar we tot diep in de nacht onvrijwillig van konden meegenieten. Individueel Lanterfanten luidt derhalve de belangrijkste bezigheid van vandaag: onze reisgenoten trekken er in plukjes op uit voor wandeling, wijnproeverij of een kasteelbezoek. Langzaam ontdekken we het mechanisme achter deze groepsreis die veel individuele vrijheid biedt: we zijn eerder fietsnomaden die overdag uitwaaieren en ’s avonds bij elkaar rond het vuur gaan zitten. Het gezamenlijke programma is een menu waar je à la carte uit kunt kiezen. De kinderactiviteiten, de lunchstops, het diner ’s avonds – vrijwel ieder onderdeel is facultatief. Fietsreizen in groepsverband is zo vooral praktisch: geen bagage mee sjouwen, geen gepruts met branders en vooral: vakantietijd voor jezelf overhouden omdat de kinderen zich goed vermaken met speurtocht, zeepglijbaan, flessenvoetbal en allerlei andere activiteiten die kinderbegeleidster Suzanne steeds weer bedenkt.

cycletours fietsvakantie frankrijk lotFietssleutel kwijt
Maar je houden aan de vertrektijden blijft een onontkoombare groepsregel, zelfs wanneer je, zoals ik de volgende ochtend, je fietssleutel kwijt bent. Gelukkig is hopman Paul de beroerdste niet en wacht hij geduldig tot ik mijn tas heb opgegraven onder uit de reeds in de bus gegooide hoop om mijn sleutel uit een broekzak op te vissen. Geregeld stoppend om bij een boulangerie pruimentaartjes te scoren en in de bermen bramen te plukken, arriveren we na weer een fietsdag in Fumel alwaar we de tenten pal aan de oever van de Lot opslaan. En zo rijgen de rust- en de fietsdagen zich aaneen met Anton Pieck-plaatsjes als Lauzerte, Montcuq en Castelnau-Montratier als aangename tussenstations. Na 223 kilometer fietsen we op de camping in Cahors onder een grote finishvlag door.  ‘Je bent er!’ lees ik op een groot bord terwijl de groepsgenoten ons toejuichen.

cycletours fietsvakantie frankrijk lotBonte avond
Geheel volgens Cycletours-traditie passeren de hoogte- en dieptepunten van de reis op de laatste avond de revu in de vorm van een Bonte Avond: banken en tafels gaan aan de kant voor het stukje gras dat als podium dient. Onder de ouders blijkt onvermoed theatertalent te schuilen: Hein en Saskia geven een poppenkast ten beste, Karin uit bezingt de nukken van elke reisgenoot en Martin en Anita zoeken het in poëtische performance waar Slauerhoff een puntje aan kan zuigen. Maar de kinderen stelen de show met Sams goochelnummer, een wervelende travestieact van Milan en Rosa en haar vriendinnen die optreden met het zelfgemaakte dans- en zingnummer Van Camping naar Camping. IJsbrand en Jeroen geven de sfeer het best weer met hun rapnummer Fietsen zonder Doel, Da’s pas Vet Cool!

Bekijk het filmverslag van deze vakantie:

Meer info
Een snelle virtuele rondgang leert dat Cycletours in Nederland dé specialist is als het gaat om fietsvakanties met (en ook zonder) kinderen. Op deze Cycletours-site vind je een overzicht van het complete aanbod.