Op kamp


2005-RosaAl een paar dagen kijkt ze er naar uit. Vanavond is het zover. Kamperen! In de achtertuin zetten we samen mijn oude iglo. Het stof van Zuidfranse grond, waar het ding zeker tien jaar geleden voor het laatst in stond vastgehamerd, dwarrelt alle kanten op. ‘Hij mag wel bij mijn boom staan hoor,’ zegt ze.

Geworstel
Na enig geworstel met die ellenlange bamboe-achtige stokken, staat het zilvergrijze tentje even later strak onder de conifeer waar Rosa dagelijks vier meter hoog in klimt.
‘Kijk, dit is de campingdouche!’
Ik hang een waterzak met een doucheslang aan een boomtak. Ze trekt haar kleren uit en begint met de douchekop haar benen nat te spuiten. Droogt haar voeten af en stapt het huis in.
‘Ik ga de poppen halen.’
Ze komt terug met twee Barbie-poppen, een kleine deken en een badhanddoek. Terwijl de poppen onder de douche gaan, serveer ik chili con carne. Ik prijs het aan als ‘echt campingeten’ maar na twee happen heeft ze er genoeg van.
‘Te scherp.’
Ik had al het idee dat ik uitschoot met de chilipoeder. Dan maar rijst en een toetje.

Tandenpoetsritueel
Na het tandenpoetsritueel de pyama aan en zingend (‘Wij gaan in de tent slapen’) naar de iglo. Ze stopt de poppen minitieus in. Ik lees een kwartier voor en kus haar welterusten. Ze sluit de rits achter me tot het laatste opening is gesloten. Een half uur lang hoor ik druk gekwebbel in de tent. Ik loop naar de tent toe en zeg dat ze nu echt moet gaan slapen. Ze spreekt de poppen vermanend toe.
‘Kijk me aan, echt gaan slapen toe.’
‘Ja mama.’
‘Echt hoor.’
‘Ja mama, welterusten.’
‘Welterusten.’
En dan is het stil onder de conifeer.

Vorige Kinderspel is geen kinderspel
Volgende Comeback van de gouvernante

Ook interessant

Moeder Ingrid en Rosa gaan van school op weg naar huis. Op de fiets, vertelde Ingrid later, ontspint zich de volgende dialoog. Waar een meisje van zes het allemaal vandaan haalt?

“Op school zei een meisje dat Zwarte Piet niet bestaat. En Sinterklaas ook niet."

Share

Ook de internettop in Tunis is deze week in de gulle greep van de Goedheiligman. Internetgoeroe Nicholas Negroponte, media tech prof bij het Amerikaanse MIT Media Lab, kwam met een briljant, concreet idee op de proppen: een goedkope, rugged laptop voor elk kind in de Derde Wereld.

Share

logo adformatieAl twee jaar op internet, straks ook op de buis. IkVader.nl. De onderneming die zich richt zich op de nieuwbakken vaders. ‘Een zwaar verwaarloosde doelgroep.’ Initiatiefnemer Henk Hanssen over hoe frustratie leidde tot handige marketingvehikels.

Share

Voor zover bekend, prijkt dit beroep nog niet in Elseviers Beroepenalmanak noch in de Van Dale. Maar, dat is slechts een kwestie van tijd. Als het aan de Stichting Nationale Proeftuin ligt, beschikt elke gemeente binnenkort over een zaadcoördinator – getuige advertenties die vandaag in de kranten verschenen. Als vader heb je dan natuurlijk een streepje voor. Check this out.

Share

Is jouw vrouw thuis bevallen? En hoe beviel dat? Deze vraag staat centraal in het boek dat journaliste Hellen Kooijman over De Thuisbevalling schrijft.

Share

Heb jij interesse om alles te weten te komen over de betekenis van vaders voor hun kinderen? Kom dan op vrijdag 15 juni naar het Vadersymposium in Amsterdam. Diverse sprekers praten je bij over allerlei facetten van het vadervak. 

Share