Op kamp


2005-RosaAl een paar dagen kijkt ze er naar uit. Vanavond is het zover. Kamperen! In de achtertuin zetten we samen mijn oude iglo. Het stof van Zuidfranse grond, waar het ding zeker tien jaar geleden voor het laatst in stond vastgehamerd, dwarrelt alle kanten op. ‘Hij mag wel bij mijn boom staan hoor,’ zegt ze.

Geworstel
Na enig geworstel met die ellenlange bamboe-achtige stokken, staat het zilvergrijze tentje even later strak onder de conifeer waar Rosa dagelijks vier meter hoog in klimt.
‘Kijk, dit is de campingdouche!’
Ik hang een waterzak met een doucheslang aan een boomtak. Ze trekt haar kleren uit en begint met de douchekop haar benen nat te spuiten. Droogt haar voeten af en stapt het huis in.
‘Ik ga de poppen halen.’
Ze komt terug met twee Barbie-poppen, een kleine deken en een badhanddoek. Terwijl de poppen onder de douche gaan, serveer ik chili con carne. Ik prijs het aan als ‘echt campingeten’ maar na twee happen heeft ze er genoeg van.
‘Te scherp.’
Ik had al het idee dat ik uitschoot met de chilipoeder. Dan maar rijst en een toetje.

Tandenpoetsritueel
Na het tandenpoetsritueel de pyama aan en zingend (‘Wij gaan in de tent slapen’) naar de iglo. Ze stopt de poppen minitieus in. Ik lees een kwartier voor en kus haar welterusten. Ze sluit de rits achter me tot het laatste opening is gesloten. Een half uur lang hoor ik druk gekwebbel in de tent. Ik loop naar de tent toe en zeg dat ze nu echt moet gaan slapen. Ze spreekt de poppen vermanend toe.
‘Kijk me aan, echt gaan slapen toe.’
‘Ja mama.’
‘Echt hoor.’
‘Ja mama, welterusten.’
‘Welterusten.’
En dan is het stil onder de conifeer.

Vorige Kinderspel is geen kinderspel
Volgende Comeback van de gouvernante

Ook interessant

En wij altijd maar denken dat vaders de meeste tweede nesten bouwen! Maar nee: uit een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, oftewel het NIDI, blijkt dat vrouwen vaker dan mannen kinderen hebben van verschillende partners. Het verschil is weliswaar niet gigantisch maar toch substantieel. In  Nederland hebben 270.000 mensen biologische kinderen van verschillende partners, 142.000 vrouwen …

Share

De voortrazende populariteit van Google heeft tot een opmerkelijk geval van vaderlijk namedropping geleid. De Zweeds/Libanese zoekmachineoptimalisator Walid Kay Elias is zo vol van Google dat hij zijn zoon ‘Google’ heeft genoemd. Toen we wisten dat mijn vrouw Carol zwanger was, zei ik: ‘We noemen hem Google,’ zegt Walid op zijn weblog. "Iedereen lachte erom, ze namen me niet serieus. Mijn broer zei: ‘Ja, en dan noem je de volgende Yahoo, Fuji en Nikon." Maar Walid, die conform de Arabische traditie nu zelf ‘Abu Google’ heet, hield voet bij stuk. Hij doopte het kereltje, geboren op 12 september, tot Google Kai. Google Inc. heeft de baby een lang en gelukkig leven toegewenst en sprak de hoop uit dat ‘Google’ niet te veel zal worden gepest door zijn klasgenoten. ‘FF Googlen’ krijgt natuurlijk een heel ander lading… Eerder dit jaar publiceerde Reuters het bericht dat een Roemeens stel hun kind Yahoo had genoemd. Het verhaal bleek uit de duim te zijn gezogen: de creatieve reporter werd ontslagen. Baby Google bestaat echt: Abu heeft het geboorteregister op zijn site geplaatst.

Share

Huh? Engeland? Om een of andere reden, staan onze westerburen niet direct ‘top of mind’ als we een kindvriendeijke vakantie gaan uitzoeken. Maar de Britten verdienen beter, zo ontdekte IkVader, en dan vooral de regio East Midlands. Dit gebied, gelegen tussen Nottingham en Leicester, doet sinds een paar jaar zijn best zich te profileren als …

Share

Hoewel onze redactie uit louter ervaren vaders bestaat, is het ons nog nooit gelukt een toonbaar staartje te vlechten in het dochterhaar. Vlaamse vaders echter draaien daar hun hand niet voor om. Want: ‘Wij kunnen voorlezen, puzzelen, neuzen snuiten en staartjes maken,’  stellen zij in een heuse Pappa Verklaring. De verklaring is een initiatief van het tijdschrift Klasse dat vaders hoopt te stimuleren tot een actievere rol. Heel nobel allemaal, vinden wij. Alleen jammer dat de verklaring in een debiliserend taaltje is genoteerd. Of je daar wijzer van wordt?

Share

In aanloop naar de Negenmaandenbeurs organiseert IkVader samen Amsterdam RAI een onderzoek naar de manier waarop jij de zwangerschapsperiode van je vrouw hebt beleefd (of beleeft). De vragen hebben betrekking op onderwerpen als sex, de balans tussen werk en privé, je financiën en de manier waarop je je hebt voorbereid. Klik op deze link en doe …

Share

Op het gevaar af dat we het vermanende vingertje gaan heffen, toch even dit. Uit een nieuwe studie onder 7000 Finse tieners blijkt dat er een relatie is hun gezondheid en de mate waarin zij internetten, gamen, SMS-en en bellen. De net gepubliceerde studie is uitgevoerd door psychologen van de universiteit van Tampere.

Share