Daddy Cool: mooie verhalen over vaderschap


“Moet dat nou “Daddy Cool”; een Engelse titel voor een boek met prachtige verhaaltjes van voor en over vaders?”, dacht ik nog. Tot mijn zoontje van 5 van de week het woord “cool” in de mond nam. Ik moet zeggen, ineens vind ik de titel een stuk leuker geworden.

Ervaring van een trotse vader
Typisch een ervaring van een trotse vader. En daar zijn er meer van getuige het boek. Het boek is een compilatie van de beste verhalen van de columnisten en dagboekschrijvers van de site IkVader.nl. De verhalen zijn bijna zonder uitzondering leuk of toch in ieder geval prettig om te lezen en geven een mooie dwarsdoorsnede van de ervaringen van vaders. Ook van vaders die hun kinderen moeten missen. Een problematiek die gigantisch is en die het vaderschap in de wurggreep van een verdoemde context dreigt te houden. Het aardige van dit boek is, dat tussen de prachtige, ernstige, gevoelige, ironische en anderszins leuke verhalen over de dagelijkse zorg die vaders voor hun kineren opbrengen, het schrijnende van het gemiste vaderschap des te meer opvalt.

daddy cool boekDrie citaten:

“De werkelijkheid is dat ik Rosa meer volg dan zij mij. Zou ze het niet te koud hebben? Ik graaf een blauw-wit gestreept mutsje op dat ik haar cadeau gaf toen ze nog in de baarmoeder zat en trek het over haar hoofdje.” ( Henk Hanssen).

“Het gaat zo. Vader en moeder besluiten uit elkaar te gaan. Vader is de primair verzorgende ouder. De peuter wordt een week voor de kerst midden op de dag onaangekondigd, zonder tekst en uitleg, van school gehaald door ouder( v)*, die op advies van de school in behandeling is voor opvoedersproblemen, en de peuter verdwijnt van de aardbodem.” (Hein van Gils)

“Suggesties bijvoorbeeld om af te rekenen met die door hem gesignaleerde roze en mintgroene truttigheid van de moedermaffia. Zo gebruik ik al maanden het zwartlederen koffertje van mijn laptop als luiertas.” (William ten Brink)

Vaderboeken
Daddy Cool is een uitgave van IkVader.nl in samenwerking met uitgeverij Van Gennep. De bedoeling van Henk Hansen, manager van IkVader, is om een heel fonds samen te stellen van vaderboeken. Hij gaat daarmee in een behoefte voorzien. En het beginnetje is er.

* (uit de context blijkt dat v staat voor vrouw; red)

Vorige Nieuw: de 'Vinex-vader'
Volgende De macht van de moedermaffia

Ook interessant

Vroeger gruwde ik van het adagium ‘Huisje, boompje, beestje.’ Dat huisje geloofde ik nog wel, je moet immers een dak boven je hoofd hebben, maar dat boompje en dat beestje stonden synoniem voor burgermansgeluk waar ik ver van wilde blijven. Op al teveel interesse in boompjes val ik nog altijd niet betrappen maar, sinds kort …

Share

Misschien kan Netwerk dat onderzoek onder kinderloze vrouwen nog een keer overdoen? Wat blijkt? Volgens Amerikaanse onderzoek, dat deze maand in het blad Scientific American is gepubliceerd, worden vrouwen slimmer tijdens en door een zwangerschap, baren en borstvoeding geven. Kortom carrièredames-zonder-kids, kinderen geven juist een turboboost aan die loopbaan!

Share

Vrouwen werken steeds vaker buitenshuis. Dit betekent echter niet dat mannen meer zijn gaan zorgen voor de kids en het huishouden. Keuken en kinderkamer zijn nog steeds haar domein. Maar aan wie ligt dat?

Share

Afgelopen zaterdag kwamen de columnisten, moderators en workshoptrainers van IkVader in Utrecht bijeen voor de traditionele Nieuwsjaarsbijeenkomst om terug te kijken op 2004 en vooral om plannen te smeden voor 2005. De enerverende dag eindigde in een tot kroeg omgebouwde kerk waar op oermoeder Maria een spontaan sprankelende nieuwjaarstoast werd uitgebracht.

Share

Het blijft lastig om in te schatten welke tv- en filmbeelden je kind kan verdragen. Een tijdje terug nam ik mijn zevenjarige zoon IJsbrand mee naar filmmuseum Eye waar hij in een onbewaakt moment een fragment uit Verhoevens cultclassic Spetters voor zijn kiezen kreeg: de scène waarin acteur Hans van Tongeren van een motor wordt geslingerd …

Share

Dát en nog veel meer kun je vanaf 17 oktober ontdekken in het zogenaamde Letterlab, een op kinderen gerichte expositie van het Graphic Design Museum in Breda. Waarom zijn er zoveel verschillende lettertypes? En bestaat er een relatie tussen de klank van een letter en haar vorm? Zodra zij het lab binnenstappen, ondervinden kinderen dat …

Share