omslag babymanagement

IkVader Boeken is een kleine, zelfstandige uitgeverij, onderdeel van De Vrije Uitgevers. Zoals de naam al suggereert, geven we boeken uit rond het onderwerp vaderschap. Deze boeken zijn momenteel in druk:

omslag babymanagement

Van het door pers en publiek enthousiast ontvangen Babymanagement voor mannen zijn al meer dan 40.000 exemplaren verkocht.

Babymanagement voor mannen is de bestseller onder de jonge vaderboeken. In dit praktische handboek, dat inmiddels toe is aan zijn twintigste druk, wordt de vader aangesproken als manager die een heel bijzonder product gaat ontwikkelen: zijn eigen baby. Het idee voor dit boek ontstond toen auteur Henk Hanssen op een reeks onderzoeken stuitte waaruit bleek dat mannen via het vaderschap een reeks managementvaardigheden verwerven die niet alleen het gezin maar ook hun carrière vooruit kunnen helpen. Hanssen besloot een boek te schrijven dat beide ambities in zich verenigt: het grootbrengen van de baby én het voortstuwen van je loopbaan. Kijk hier voor meer info over dit bijzondere boek dat wordt aanbevolen door verloskundigen en kraamverzorgenden.

Zwangerschapsmanagement-henk-hanssen-cover3

Met Zwangerschapsmanagement navigeer je moeiteloos naar het moment van de geboorte.

In Zwangerschapsmanagement voor mannen past Hanssen hetzelfde principe toe. In dit boek draait het om de uitdaging je zwangere vrouw te managen. Hoe ga je als aanstaande vader om met haar nesteldrang en haar emotionele opvliegers? Zwangerschapsmanagement voorziet de lezer van stevige gordels waarmee hij het geschuddebuik van de achtbaan van de verwachtingsperiode kan doorstaan. Van maand tot maand wordt de bijna-vader bijgepraat over alle veranderingen op hem wachten. De optimale kinderwagenconfiguratie, de beste babyfoon, seks voor en na de geboorte: geen onderwerp blijft onbesproken in dit boek dat Hanssen schreef in samenwerking met Lonneke Kranendonk. Meer weten? Klik hier.

Peuteranagement voor mannenPeutermanagement voor mannen
Hoe ontwikkelt een peuter zich? Wat maakt hun reacties soms zo turbulent? En waarom is jouw reactie op hun gedrag bepalend voor hun ontwikkeling? Op dezelfde wijze die van Babymanagement een bestseller maakte, beschrijft Hanssen de praktische methoden om je peuter te begeleiden tijdens wat soms een permanente strijd lijkt. No-nonsense zindelijkheidstraining met de BASTA-methode. Waarom peuters geen spruitjes lusten (en wat je hen wél kunt voorzetten). En: hoe je een discussie kunt winnen van iemand die niet meer dan honderd woorden beheerst. Met Peutermanagement voor Mannen, dat eind 2016 is verschenen, voegt IkVader Boeken een nieuwe must-read toe aan de collectie managementliteratuur voor vaders. Meer weten? Klik hier.

Pubermanagement voor mannen
Het kon natuurlijk niet uitblijven… Eind 2021 verscheen, op veler verzoek, de laatste telg van IkVader Boeken, Pubermanagement voor mannen. Volgens Hanssen zijn in een puber alle persoonlijkheidstypen van de managementtraining samengeperst: je meest tevreden klant én de grootste klager, je meest meegaande medewerker én de compromisloze stakingsleider, je trouwe collega én de rat van de afdeling. Ook Pubermanagement is bijzonder praktisch opgezet: dus veel to-do lijstjes, actiepunten en stappenplannen. En uiteraard bevat het boek talloze illustraties en is het geschreven in Hanssens droge kenmerkende stijl met veel humor. ‘Als je een puber kunt managen, kun je de KLM door een pandemie navigeren, de Belastingdienst door de Toeslagenaffaire,’ aldus de auteur. Kijk hier voor meer info over dit boek.

de ivf-gidsDe IVF Gids
Elk jaar proberen ongeveer 15.000 stellen via IVF en ICSI een kind te krijgen, een ingewikkeld en spannend proces waarin je struikelt over de medische terminologie. In De IVF Gids: Alles wat je moet weten om je kans van slagen te vergroten leggen gynaecoloog dr Jan Peter de Bruin en Henk Hanssen uit waar al die termen voor staan: met dit boek bij de hand begrijp je waar de artsen over praten. Van follikelstimulatie (het rijpen van de eicellen) tot de opzwemmethode (sperma-onderzoek), van cryopreservatie (het invriezen van embryo’s) tot laparoscopie (een kijkoperatie). Alle relevante begrippen rond IVF en ICSI worden op inzichtelijke wijze, kort en bondig uitgelegd en toegelicht. De IVF Gids, die dit najaar verschijnt, wordt dé vraagbaak voor de duizenden stellen die jaarlijks voor een vruchtbaarheidsbehandeling kiezen. Klik hier voor meer info.

Buitenlandse uitgaven
De managementbenadering van Hanssen spreekt ook vaders over de grens aan. Inmiddels zijn in Duitsland, Engeland, Brazilië en China vertalingen verschenen van Babymanagement en Zwangerschapsmanagement. Kijk op de Engelstalige site babymanagement.com voor recensies van buitenlandse media en de internationale trailer van Babymanagement.

Eerder verschenen
In zijn ruim vijftienjarig bestaan heeft IkVader Boeken nóg twee titels uitgebracht. In 2007 verscheen de Kraamkalender voor mannen, een 365 pagina’s dikke scheurkalender die de jonge vader gedurende zijn eerste jaar van dag tot dag bijstond met rake survivaltips, relativerende kwinkslagen en wetenswaardigheden over de cultuur en de geschiedenis van het vaderschap. ‘Verplicht voor verse vaders!’ oordeelde De Volkskrant. Deze kraamkalender beleefde verschillende herdrukken maar is op dit moment niet meer verkrijgbaar. boek daddy coolEn in 2004 publiceerden we onze debutant, Daddy Cool, een verhalenbundel met een selectie van het werk van IkVader-auteurs, samengesteld en ingeleid door Erik Nieuwenhuis.

Speciale uitgaven
IkVader Boeken is een strikt onafhankelijke uitgever maar, soms kan die positie naadloos samenvallen met de belangen van commerciële partijen. Zo ontwikkelden we in opdracht van Nutricia de Bluff your way into babyvoeding-gids, een op ruw papier gedrukt boekwerkje dat in mannentaal de do’s & don’t van babyvoeding uiteenzet. En voor het Voedingscentrum maakten we een boekje met ontroerende foto’s van vaders die hun vrouw fotografeerden terwijl zij borstvoeding geeft.