Mijn vader is een engel


‘Hoi papa, jammer dat je in de hemel ligt. Ik vind het niet zo leuk dat je dood was gegaan.’ Hoe gaat een kind om met het verlies van vader of moeder? Op die vraag geeft het net verschenen boekje Mijn vader is een engel raak antwoord. Het (fraai vorm gegeven) boekje gunt je een blik in de gedachtenwereld van Liël Braitman, een meisje dat net vier jaar oud is als haar vader in 2003 sterft. Liël kan nog niet schrijven, maar ze praat des te meer over haar gevoel voor ‘papa Dave’. Vijf jaar lang noteerde Liëls moeder, journaliste Karin Vaneker, de spontane uitspraken van haar dochter. Letterlijk en zonder opsmuk. Met een pakkend document als resultaat.

Verwerkingsproces
Duizenden kinderen verliezen elk jaar een ouder, maar hoeveel weten we eigenlijk over hun verwerkingsproces? Niet al teveel, zo stellen deskundigen die aan het Mijn vader is een engel hebben meegewerkt. Naar ‘rouwverwerking’ door kinderen is weinig onderzoek gedaan. Mariken Spuij, docent aan Universiteit Utrecht, psycholoog en gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen, is daarom blij met het verschijnen van het boek. ‘Soms is het aangrijpend, soms grappig en aandoenlijk en dan weer ontroerend. De lezer zal het meestal niet in een keer uitlezen, daarvoor zijn de teksten en tekeningen te intens. Het boek is daarmee wat rouwen vaak is; het vormt een gedetailleerde afspiegeling van de golfbewegingen die in een verliesverwerkingsproces waar te nemen zijn.’

Verdriet verzachten
‘Als je hem mist, kun je naar hem kijken. Dan denk je gewoon dat hij er weer is,’ zegt Liël ergens in haar boek.Ze ontkent niet dat papa dood is, maar probeert op telkens andere manieren haar verdriet te verzachten:

30 augustus 2005. Liël staat buiten en kijkt naar de hemel.
‘Mam, ik zie mijn vader met alle andere feeën’

28 september 2005.
‘Ik mis hem in mijn hart. Zelfs als ik lach, dan mis ik hem nog steeds.’

Liël, 9 jaar oud inmiddels, kan trots zijn op haar moeder die steeds weer de moeite nam om Liëls uitspraken op te schrijven. ‘Gaandeweg realiseerde ik me dat ik voor haar een soort tastbare herinnering ‘voor later’ wilde creëren,’ schrijft ze in de inleiding. Uit die poging is dit prachtige document ontstaan.

Mijn vader is een engel, een kind over de dood van haar vader
96 pagina’s.
ISBN 978 90 786 12063
Prijs € 14,95
Uitgeverij
Miramah House

 

Vorige iPhone als babysit
Volgende Opa en oma taboe verklaard na scheiding?

Ook interessant

De ANWB een roekeloze club? Eh, nee. Maar toch is de degelijke automobilistenvereniging uit Den Haag naarstig op zoek naar de meest onveilige verkeersplekken van ons land. Zo’n ‘dode hoek bocht’ waar jij met je fietsende kind vaak ternauwernood aan een vrachtwagen ontsnapt. Of die oversteekplaats voor schoolkinderen waar auto’s gretig op af razen omdat het stoplicht net op groen springt. De ANWB wil al die verkeersonveilige plekken van Nederland in kaart brengen: de kaart wordt op 16 april aanstaande in de vorm van een ‘Lawaaipetitie’ aangeboden aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Jij kunt meedoen aan deze actie door een foto of een filmpje van een verkeersonveilige plek te maken en op te sturen. Doe mee en zorg dat het kabinet die rotplek bij jouw in de buurt niet over het hoofd ziet!

Share

Peugeot 308 1.6 16V Vti XS Premiere

Een nieuwe loot aan de stam

Het is herfst, de bladeren vallen, maar Peugeot presenteert juist in deze donkere dagen de eerste auto van een nieuwe generatie: die met de type-aanduiding 08. Deze maand in de IkVader Gezinsautotest: de Peugeot 308!

Share

Qua graantje meepikken van de Obamania, doet IkVader natuurlijk ook een duit in de zak. En hoe! De gloedvolle speech die Obama tijdens afgelopen Vaderdag gaf, inspireerde ons tot twee shirts die worden gesierd door ronkende vaderschapcitaten van de president-elect. ‘Hope is the greatest gift a father can pass on to his children.’ En: ‘The …

Share

Jeroen de W. zit er helemaal doorheen. Vorige maand kende niemand hem, nu wordt hij gebrandmerkt als de vader van de vermoorde baby’s uit Beverwijk. Hoe is het mogelijk dat hij tot vier maal toe niet op de hoogte was van de zwangerschap van zijn vriendin, de 29-jarige Etta die vast zit voor verhoor. De W. zegt niks met deze zaak te maken te hebben. Ook hij zou de moorden op zijn kinderen pas hebben ontdekt toen de politie een dode baby in het huis van zijn schoonmoeder aantrof.

Share

Misschien kan Netwerk dat onderzoek onder kinderloze vrouwen nog een keer overdoen? Wat blijkt? Volgens Amerikaanse onderzoek, dat deze maand in het blad Scientific American is gepubliceerd, worden vrouwen slimmer tijdens en door een zwangerschap, baren en borstvoeding geven. Kortom carrièredames-zonder-kids, kinderen geven juist een turboboost aan die loopbaan!

Share

Vaders van Nederland opgelet! Uit recent onderzoek blijkt: Wie zijn kind optimaal tegen hart- en vaatziektes wil beschermen, zal toch ervoor moeten zorgen dat zijn kleine minstens anderhalf uur per dag beweegt. Dat is een half uur per dag meer dan de internationale norm voorschrijft.

Share