Mijn vader is een engel


‘Hoi papa, jammer dat je in de hemel ligt. Ik vind het niet zo leuk dat je dood was gegaan.’ Hoe gaat een kind om met het verlies van vader of moeder? Op die vraag geeft het net verschenen boekje Mijn vader is een engel raak antwoord. Het (fraai vorm gegeven) boekje gunt je een blik in de gedachtenwereld van Liël Braitman, een meisje dat net vier jaar oud is als haar vader in 2003 sterft. Liël kan nog niet schrijven, maar ze praat des te meer over haar gevoel voor ‘papa Dave’. Vijf jaar lang noteerde Liëls moeder, journaliste Karin Vaneker, de spontane uitspraken van haar dochter. Letterlijk en zonder opsmuk. Met een pakkend document als resultaat.

Verwerkingsproces
Duizenden kinderen verliezen elk jaar een ouder, maar hoeveel weten we eigenlijk over hun verwerkingsproces? Niet al teveel, zo stellen deskundigen die aan het Mijn vader is een engel hebben meegewerkt. Naar ‘rouwverwerking’ door kinderen is weinig onderzoek gedaan. Mariken Spuij, docent aan Universiteit Utrecht, psycholoog en gespecialiseerd in rouwverwerking bij kinderen, is daarom blij met het verschijnen van het boek. ‘Soms is het aangrijpend, soms grappig en aandoenlijk en dan weer ontroerend. De lezer zal het meestal niet in een keer uitlezen, daarvoor zijn de teksten en tekeningen te intens. Het boek is daarmee wat rouwen vaak is; het vormt een gedetailleerde afspiegeling van de golfbewegingen die in een verliesverwerkingsproces waar te nemen zijn.’

Verdriet verzachten
‘Als je hem mist, kun je naar hem kijken. Dan denk je gewoon dat hij er weer is,’ zegt Liël ergens in haar boek.Ze ontkent niet dat papa dood is, maar probeert op telkens andere manieren haar verdriet te verzachten:

30 augustus 2005. Liël staat buiten en kijkt naar de hemel.
‘Mam, ik zie mijn vader met alle andere feeën’

28 september 2005.
‘Ik mis hem in mijn hart. Zelfs als ik lach, dan mis ik hem nog steeds.’

Liël, 9 jaar oud inmiddels, kan trots zijn op haar moeder die steeds weer de moeite nam om Liëls uitspraken op te schrijven. ‘Gaandeweg realiseerde ik me dat ik voor haar een soort tastbare herinnering ‘voor later’ wilde creëren,’ schrijft ze in de inleiding. Uit die poging is dit prachtige document ontstaan.

Mijn vader is een engel, een kind over de dood van haar vader
96 pagina’s.
ISBN 978 90 786 12063
Prijs € 14,95
Uitgeverij
Miramah House

 

Vorige iPhone als babysit
Volgende Opa en oma taboe verklaard na scheiding?

Ook interessant

Babymanagement, het praktische vaderhandboek geschreven door IkVader-oprichter Henk Hanssen, gaat de grens over. En hoe! De vertaalrechten van het boek zijn onlangs verkocht aan uitgevers in Engeland, Duitsland, China en Taiwan. Van dit populaire handboek voor vaders, geschreven door Henk Hanssen, zijn in Nederland al 35.000 exemplaren verkocht. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

ringtoneborstvergrotingOok de stellige indruk dat de borsten van je vrouw niet meer hetzelfde zijn sinds de kleine er aan heeft gesnoept? De Japanse wetenschapper Hideto Tomabechi heeft daar wat op gevonden. Hij beweert een ringtone te hebben ontwikkeld die borstvergroting teweeg brengt.

Share

De NPS blijft hardnekkig ontkennen maar veel ouders weten wel beter: ‘Typisch een staaltje van onnozele politieke correctheid !’ In al haar wijsheid heeft de publieke omroep, maker van het toonaangevende Sinterklaasjournaal, namelijk besloten dat Zwarte Piet niet meer van deze multiculturele tijd is. En dus spreekt presentatrice Dieuwertje Blok niet meer over ‘Zwarte Pieten’ maar alleen over ‘Pieten’ en hebben de Zwarte Pieten zelfs een andere huidskleur gekregen. En zo is de PCP ontstaan: de Politiek Correcte Piet.

Share

HP De Tijd paginaZelden is er in HP/De Tijd een hypocrieter artikel verschenen dan het stuk ‘Slappe Zakken’, verschenen in de editie van 13 mei. In het stuk poseert journaliste Astrid Theunissen als het teleurgestelde carrière-vrouwtje van 35+ dat vergeefs wacht op de prins die haar komt bevruchten.

Share

Dat zwangerschap vrouwen tot wonderschone wezens maakt, bewees, behalve je eigen vrouw, ook Demi Moore toen zij zich in 1991 voor de camera van Annie Leibovitz letterlijk liet vereeuwigen. Maar via de cover van Mama magazine doet ‘onze’ Elle van Rijn ook geen onaardige gooi naar polderroem. Voordat de actrice op 7 oktober j.l. beviel van dochtertje Katelijne, vond …

Share

Moeder Ingrid en Rosa gaan van school op weg naar huis. Op de fiets, vertelde Ingrid later, ontspint zich de volgende dialoog. Waar een meisje van zes het allemaal vandaan haalt?

“Op school zei een meisje dat Zwarte Piet niet bestaat. En Sinterklaas ook niet."

Share