Zwangerschapsmanagement-henk-hanssen-cover3

Recensie Zwangerschapsmanagement: alles over nesteldrang, pufles en vaderstress

Zwangerschapsmanagement-henk-hanssen-cover3

Met Zwangerschapsmanagement omzeil je de klippen: met het boek navigeer je moeiteloos naar het moment van de geboorte.

Gehuil en gekrijs, vieze luiers, gebroken nachten. Vader worden is de grootste verandering in het leven van een man. Zwangerschapsmanagement voor mannen bereidt de aanstaande papa’s voor op deze ingrijpende gebeurtenis. Alles over nesteldrang, pufles en vaderstress.

Alles wat een man die vader wordt moet weten
Zwangerschapsmanagement voor Mannen gaat kort en bondig in op alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met de komst van de baby. De bevalling thuis of in het ziekenhuis, verlofregelingen, mogelijkheden voor kinderopvang, prenataal onderzoek, bevalling, keizersnede en kinderzitjes: alles wat een man die vader wordt moet weten komt voorbij. ‘Met dit boek in de hand sta je niet meer met de mond vol tanden’, zegt Henk Hanssen. ‘Misselijkheid, stuwing, wie-belbenen. Nu begrijp je waardoor het komt.’

Tips voor vaders over verzorging van de baby
De aanstaande vaders krijgen ook tips over de verzorging van de baby, het opbouwen van een band met hun kind en de voordelen van borstvoeding. ‘Ja, borstvoeding heeft echt grote voordelen, zo benadrukt de gids. ‘En nee, borstvoeding is dus niet de oorzaak van hangborsten. Dat is een fabeltje. Een vrouw kan evengoed hangborsten krijgen zonder dat ze een druppel moedermelk heeft gegeven.’

De groei van de baby van maand tot maand beschreven
Hanssen en Kranendonk beschrijven van maand tot maand de groei van de baby, de toestand van de zwangere vrouw en de gevoelens van de aanstaande vader. Bijvoorbeeld: ‘De vierde maand. De baby: Lengte van 9 centimeter (theelepel) tot-20 centimeter (tandenborstel). Gewicht: Van 30 tot 250 gram. Uiterlijk: van aapje met meloenhoofd tot astronaut met te grote helm. Ontwikkeling: Hij kan zijn armen en benen buigen, slikken, duim zuigen. Er wordt driftig gewerkt aan onderdelen als stembanden, nagels, wimpers en wenkbrauwen. De vrouw: krijgt nog grotere eetlust, begint aan alle kanten ronder te zien, kan bandenpijn krijgen. Is minder bezorgd om een miskraam, wil van jouw horen dat je haar mooier vindt dan ooit.’ En de aanstaande vader? ‘Denkt na over een grotere auto, houdt de hypotheekrente en aandelenkoersen in de gaten, vraagt zich af of deze maand het gevreesde meepuffen begint.’

Aanstaande vaders vertellen
Diverse aanstaande vaders en jonge vaders vertellen in het boek over hun gevoelens. Het zijn de mannen die ook hun zegje hebben gedaan op de website IkVader.nl waarvan Henk Hanssen de oprichter is. ‘Waar ben ik aan begonnen’, verzucht Karel bijvoorbeeld. Iiya weet precies wat Karel te wachten staat: ‘Minder seks, gebroken nachten, gehuil en gekrijs, oma’s die te vaak op bezoek komen, mensen die je ongevraagd adviezen geven, en ruzies met je vrouw’. Maar tegelijkertijd steekt hij Karel een hart onder de riem: ‘Wat je te wachten staat is een mensje dat jouw naam draagt, dat van jouw liefde afhankelijk is. Een mensje dat in jouw armen in slaap valt, en wedden dat jij je dan urenlang niet meer beweegt’.

Humeur van zwangere vrouw
Een andere aanstaande vader klaagt over het vreselijke humeur van zijn zwangere vrouw. ‘Ze was altijd vrolijk maar gedraagt zich nu als een bitch. Ik weet dat de hormonen door haar lijf gieren, maar soms wordt het met wel te veel’. ‘Het lijkt inderdaad of de zwangerschapshormonen een stofje bevatten die de aanstaande vaders het leven zuur maakt’, zo luidt het antwoord in de gids. ‘Ze gaat een fase in waarin ze meer dan ooit op jou moet kunnen bouwen. Het is dus niet bepaald de tijd voor bekentenissen over avonturen uit je verleden. Zie deze uitvallen als een schreeuw om zekerheid. Kruip niet in je schulp, maar toon haar jouw gevoel over de zwangerschap. Praat over je dromen, zorgen, je plannen voor de toekomst, je twijfels. Kortom toon je betrokkenheid’.

Meegaan naar de verloskundige
Een andere tip: ‘Ga mee naar de eerste date bij de verloskundige. Geloof het of niet: meegaan naar de verloskundige heeft hetzelfde effect op je vrouw als haar verrassen met een bos rode rozen’. Als de baby er eenmaal is, wordt het tijd voor time-management. ‘Plan je werk en privétaken’, zo luidt het advies in de gids. ‘Elimineer extreme tijdverslinders: onverwachte telefoontjes, e-mails en/of bezoek. Zet ze in de wacht. Zeg nooit ja, als je nee bedoelt, en zet je mobiele telefoon vaker uit. Door een balans te vinden tussen werk en privé kun je voorkomen dat jouw baby zich straks als een ongeleid projectiel door je agenda boort’.

Stress van full-time werkende vaders
Werkende vaders van jonge kinderen hebben het overigens niet makkelijk, klinkt het waarschuwend. ‘Steeds meer full-time werkende vaders ondervinden stress doordat ze te weinig tijd kunnen besteden aan hun kinderen. Uit diverse studies blijkt dat het conflict tussen werk en privétaken bij werkende vaders net zo sterk leeft als bij werkende moeders. En het gaat hier niet alleen om de grootsteedse tweeverdieners. Vaders uit alle klassen melden dat de kinderen, tot hun ongenoegen, sluitpost van de tijdsbegroting zijn. Of hun vrouwen full-time, part-time of helemaal niet werken heeft geen invloed op deze cijfers. Het feit dat een kind niet goed kan worden opgevangen en het schuldgevoel dat ze te weinig tijd aan hun kind besteden leidt tot een stressfactor van formaat. Helaas beschouwen vrijwel alle bedrijven de werk- en privéwereld van mannen als volstrekt gescheiden werelden. De foto van zijn kinderen die hij als screensaver op zijn pc heeft staan wordt vooral gezien als een teken van stabiliteit. Maar o wee als hij voor deze kinderen een vergadering opzij moet zetten.

Deze recensie verscheen in dagblad Tubantia.

Je kunt Zwangerschapsmanagement hier bekijken en bestellen