Sneue man


man van eekerenJournalist/componist Michael van Eekeren wilde per se een boek schrijven over de moderne man. Zo graag zelfs, dat hij zijn boek, veelzeggend MAN geheten, zelf uitgaf. MAN is het relaas van een mid-veertiger die klem zit in een sexloos huwelijk. Een sneu verhaal over verloren ambities en halfslachtige pogingen de zin van het vaderleven te herontdekken.

man van beroepMan van beroep
Chick lit kennen we al als ‘literair’ genre. Je weet wel, lekker weg lezende romannetjes over het leed van carrièredames die hun wittepaardruiter niet kunnen vinden. Bridget Jones Diary, van de Britse Helen Fielding, geldt als hét exemplarisch voorbeeld, met Sex in the City, geschreven door de Amerikaanse Candace Bushnell en Ally McBeal als dé visuele vertalingen van dit levensgevoel. Sinds een paar jaar doen Nederlandse schrijvers hun best een mannelijke equivalent van deze trend te ontwikkelen: met Man van Beroep ondernam de huidige hoofdredacteur van NRC Next, Hans Nijenhuis, in 2003 een eerste verdienstelijke poging het genre van de Dad’s Lit te ontginnen. Man van Beroep is het tobberige relaas over de (sexuele) offers die een drukbezette redacteur moet brengen om zijn kinderen op te voeden.

Geneukt
In datzelfde jaar legde een andere journalist Sander Pleij van De Groene Amsterdammer, zijn ziel en zaligheid bloot in Man krijgt Kind – een boek vol angst en beven rond het kraambed. En onlangs waagde muziekjournalist en componist Michael van Eekeren zich aan het genre met een boek dat simpelweg de titel MAN heeft meegekregen. De titel had even goed SNEUE MAN kunnen luiden want Van Eekeren schetst geen vrolijk beeld van hedendaagse mannelijkheid. Zijn hoofdpersoon, die, om het autobiografisch karakter van het boek op elke pagina te onderstrepen, door het leven gaat met de naam van de schrijver, zit gevangen in een sexloos huwelijk. ‘Het is al meer dan een jaar geleden dat we geneukt hebben,’ luidt het openingsstatement van het verhaal.

IJzeren stangen
Vrouw Nadine belooft steeds opnieuw dat ‘het’ er weer van gaat komen maar, hoezeer Van Eekeren zich ook afbeult op de ijzeren stangen om in shape te blijven, zij lijkt haar behoefte aan intimiteit geheel te kunnen bevredigen in de omgang met hun twee kinderen. Vader Michael zelf beleeft ook veel lol aan zijn kroost maar, in het sexloze tijdperk waarin hij is aangeland, signaleert hij vooral ook de nadelen van het kindergehannes. Er passeren veel scènes waarin ‘babypoep uit joggingbroekjes kloddert’, kindergeblèr elke conversatie onmogelijk maakt en vaders tot ‘sukkelige decorstukken’ worden gedegradeerd. Maar het vaderleven brengt ook de oplossing: Van Eekeren legt het aan met een hitsige moeder die hij uit de crèche kent. En, zoals dat gaat in het genre, ook ditmaal brengt de affaire de twee getrouwde kemphanen weer dichterbij elkaar.

Gekooid katertje
MAN is het debuut van Van Eekeren – dat kan niemand zijn ontgaan. Al maanden voor publicatie ontvingen wij, net als allerlei andere mediaredacties, e-mailberichten over de MAN die in aantocht was. En via zijn blog hield Van Eekeren geïnteresseerden gedetailleerd op de hoogte over de vorderingen. Bijzonder is verder dat de journalist zijn boek zelf heeft uitgegeven via een aandelenconstructie. Vrienden en bekenden kregen de gelegenheid een aandeel te kopen in het project, bij winst betaalt de commanditaire vennootschap de aandeelhouder weer uit. Of dit boekenbedrijf nog een boek laat verschijnen, is nog niet bekend. Van Eekeren, laatst op bezoek bij de redactie van IkVader, popelt wel van de plannen. Misschien dat hij in zijn volgende werk de leeuw in de man harder kan laten brullen? In MAN klinkt de man toch teveel als een gekooid katertje.

Vorige De erfenisdonor: het tragische gevecht om het vermogen van Willem Wijma
Volgende Sneak preview: nieuwe gezinsauto's op de AutoRAI

Ook interessant

Het is bijna Vaderdag maar de tijden dat mijn zestienjarige dochter Rosa dagenlang in de weer was met het in elkaar knutselen van een kartonnen stropdas zijn helaas voorbij. Tegenwoordig wordt mij niet meer gevraagd: ‘Wat wil je voor een Vaderdagcadeau, pa?’ maar: ‘Wil je mijn video op IkVader.nl zetten want ik heb views nodig!’ Bij …

Share

 
door Henk Hanssen
Een hotelkamer in China. Opeens wordt er op de deur geklopt. En even later loopt je vrouw naar binnen met een baby op haar arm. Een kind dat jij de rest van je leven mag opvoeden. Voor de meeste mannen begint het vaderschap op de verloskamer van het ziekenhuis, maar voor mijn vriend Rogier van Bakel begon het avontuur in een Chinees hotel. Na alle paperasssen en de geldzaken te hebben afgehandeld, reisde hij met zijn vrouw en hun eerste, eveneens geadopteerde dochter Jialan, naar het Verre Oosten voor een ‘special delivery.’ Rogier, die al jaren in de VS woont, maakte bijgaand filmpje van zijn avontuur. En, hij schreef en zong een lied over zijn gevoelens, het nummer begeleidt de laatste beelden.   

Share

cito-200x150Op de basisschool worden kinderen getest aan de hand van de CITO-toets. Is je kind in groep 8 aangeland, dan is de uitkomst van de CITO zelfs beslissend voor het vervolgonderwijs van je kind – wordt het HAVO, VWO of VMBO? Volgens sommige critici wordt het belang van de CITO zwaar overschat en is er zelfs sprake van een CITO-terreur. CITO heeft intussen een toets voor ouders ontwikkeld om meer begrip te kweken voor haar methoden.

Share

Hoe speel je eigenlijk met een kind dat nog niet of nauwelijks kan praten? Wat vindt zo’n kind leuk? En hoe kun jij daar als vader ook nog wat aan beleven? Qukel, een Nederlands bedrijf met speelgoed voor de allerjongsten heeft daar goed over nagedacht. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Op de Negenmaandenbeurs, tot en met zondag in de RAI, kunnen aankomende vaders in een trainingskamp oefenen: luiers omdoen, kinderzitje monteren, campingbed opzetten en de hellingproef met kinderwagen. Ideetje van Henk Hanssen, die boeken voor vaders schrijft.

Share

De geboorte van zijn eerste kind was een imponerende ervaring voor songwriter en zanger Ferry van Leeuwen. Dochter Lisanne inspireerde de Schiedamse songwriter/zanger, ook bekend als bandlid van Marco Borsato, zelfs tot zijn eerste eigen cd, Intens, die in deze maand verschijnt. Vaderschap staat centraal op dit album, dus hoogste tijd voor een diepte-interview!

Share