De Papadag-vader (volgens het AD)


papadag vaderNee, we bakken er nog steeds weinig van. Zelfs op een papadag duwen we de kinderen bij voorkeur vol met snoep zodat we zelf gewoon aan het werk kunnen blijven, meent het AD in een artikel dat wemelt van de vooroordelen.

Verdiept in de krant
In de speeltuin is hij zo verdiept in de krant dat hij zijn kinderen niet hoort huilen, in de dierentuin krijgen zijn kinderen alle ijsjes en suikerspinnen waar ze om zeuren. Vader maakt van zijn wekelijkse zorgdag een feestje voor zichzelf. En moeder mag ‘s avonds de rommel opruimen. Of ligt dat anders?
De jonge vader loopt naast de kinderwagen, die hij losjes met één hand bestuurt. Met de andere hand houdt hij een mobieltje tegen zijn oor. ,,Aandelen,” schalt het over straat. En:,,Wij komen zo snel mogelijk bij u terug.”

papadag vaderSnoep kopen
Wie kent hem niet, de vader die papadag aan het vieren is? Hij is parttime gaan werken om één vaste dag in de week voor zijn baby of peuter te zorgen. Maar onder zorgen verstaat hij iets heel anders dan zijn vrouw. En dat is: lekker spelen, eropuit gaan en snoep kopen voor de kinderen. Daarbij wil de man zelf ook genieten op zijn papadag. Dus strijkt, wast en kookt hij niet. Wel doet hij de dingen waar hij op zijn werk niet aan toekomt: krant lezen, in de zon zitten, en, vooruit, tussendoor een klein beetje werken. Want je zegt toch niet tegen de klant dat je een papadag hebt?

Niet cool
Ook niet tegen vrienden, trouwens. ,,Papadag klinkt een beetje suf,” vindt Henk Hanssen van www.ikvader.nl, een site voor vaders. ,,Veel vaders komen er liever niet voor uit dat ze een papadag hebben; parttime werken is nog steeds niet cool.” Dat komt volgens Hanssen omdat vaders te maken hebben met een ‘zorgplafond’, vergelijkbaar met het glazen plafond voor vrouwen. ,,Mannen lopen tegen onzichtbare grenzen aan als het gaat om zorg. Die grenzen worden door hun werkgever en hun vrouw getrokken, maar ook door henzelf. Werkgevers zijn soms tegen parttime werk, de moeders claimen vaak de zorg. Maar ook de vaders zelf creëren hun eigen zorgplafond. Meestal omdat ze niet goed weten hoe hun eigen opvatting over hun rol is. Is het wel mannelijk om te zorgen? Wil ik het eigenlijk wel?”

papadag vaderOnderzoek
Uit Amerikaans onderzoek bleek deze twijfel alom te heersen. Moderne mannen zeiden in dit onderzoek graag voor hun kinderen te willen zorgen maar er tegelijkertijd voor terug te schrikken hun baby in het openbaar een fles te geven. Ook zeiden veel vaders met moderne ideeën over sekseverhoudingen zich toch een sufferd te voelen als ze op straat achter de kinderwagen lopen. ,,Daarom meten de vaders zich een stoere houding aan. Ze bellen intussen om te laten zien: ik ben wel aan het werk, hoor,” zegt Hanssen. ,,Dat mannen vaak náást de kinderwagen lopen, heeft echter een praktische oorzaak: die dingen zijn te laag en niet op mannen gebouwd.”

Aka-pygmee
Aka-pa: ‘Easy does it.’

Aka-pygmeeën
Die gêne is puur cultureel bepaald, denkt Hanssen. ,,Bij de Aka-pygmeeën, een volk in Afrika, speelt de vader de moederrol. De moeders werken en spelen met de kinderen, de vaders voeden en verzorgen hen. Het is dus een jas die je aan- of uittrekt. ,,Dat bij ons baby’s meer gehecht zijn aan moeder, is ook cultureel bepaald. Hechting wordt niet veroorzaakt, zo blijkt uit onderzoek, door het geven van borstvoeding, maar door het creëren van intimiteit. Vaders kunnen ook knuffelen of troosten en dus een even sterke of sterkere band met een baby opbouwen.”

Pioniers
Zijn papadag-vaders dus eigenlijk pioniers die schaamte en tegenwerking trotseren om bij hun kinderen betrokken te blijven? Ja, vindt Henk Hanssen. ,,We leven in een maatschappij die eropuit is vaders buiten te sluiten. Beatrijs Smulders en andere leden van de moedermaffia doen hun uiterste best om ons ervan te overtuigen dat vaders er niet toe doen in een kinderleven, vooral niet in het eerste jaar.” Als voorbeeld haalt Hanssen de basisschool van zijn dochter aan. ,,Ik gaf computerles in de klas. Kreeg ik aan het eind van het schooljaar een briefje. ‘Beste hulpmoeder,’ stond erboven. ‘Bedankt voor je inzet. We nodigen je uit op een koffieochtend met taart, op een donderdag.'” Zo’n briefje helpt dus niet om vaders aan het zorgen te krijgen, wil Hanssen maar zeggen. En dan krijgen ze ook nog eens een heleboel kritiek van hun eigen vrouw die vindt dat ze zelf veel beter kan opvoeden en poetsen, menen sommige vaders.

papadag vaderWeinig papadagvaders
Zou dat de reden zijn dat er maar weinig papadag-vaders zijn? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dertien procent van de jonge vaders een parttime baan. Tel daar nog een paar procent zelfstandig ondernemers bij op die hun tijd zelf kunnen indelen en dus vast ook één dag in de week schoonvegen voor de kids. Dat betekent dat een vijfde van de vaders met jonge kinderen papadag vieren. Niet veel. Toch willen steeds meer vaders echt betrokken worden bij de opvoeding van hun kinderen, weet Frank Meijer, hoofdredacteur van het blad Papa!. ,,Maar ze willen niet verstrikt raken in de gezinssituatie. Dat gebeurt vaak. Dan zegt de vrouw: we kopen een Opel Astra want daar past de kinderwagen ook in. Terwijl die man liever een stoerdere auto heeft, waarin hij zijn zoontje heus wel naar school wil brengen, want diens vriendjes zijn dan ook onder de indruk van die auto.”

Erkenning
Papadag-vaders hebben recht op erkenning, vindt ook Meijer, want ze zorgen tenminste, ook al doen ze de afwas niet op tijd. Er zijn immers nog steeds veel mannen die fulltime werken en zelfs in het weekend niets met de kinderen doen. ,,Voor mannen is het opgeven van één werkdag al een hele klus. Want zodra ze een kind hebben komt er een oergevoel boven: geld verdienen. Kiezen ze toch voor een zorgdag, dan doen ze ook leuke dingen met de kinderen. Die dag is er niet voor huishoudelijke klusjes. Zo zijn mannen gewoon. Vrouwen moeten daar niet zo negatief over doen. Waarom moet er altijd schoongemaakt worden? Laat het nou eens los, zou ik tegen de moeders willen zeggen. Dan zou je er ook een stuk leuker uitzien.”

Onbegrepen volksdeel
Papa! wil het onbegrepen volksdeel der zorgende papa’s tegemoet komen. ,,Met dit blad willen we de automatische autoriteit van moeders doorbreken. Ook voor vaders is het ouderschap een enorme verandering in hun leven, die veel tijd en energie kost. Vaders willen daar graag over lezen. Maar dan wel over hún beleving ervan; ze hebben geen interesse in dat gezellige gezeur en de enge verhalen zoals die in de Ouders van Nu en dat soort bladen staan.”

Opvoeding
In Papa! wordt ook over opvoeding geschreven, er worden recepten gegeven en er staat een informatief verhaal in over kinderopvang. Maar alle artikelen hebben een mannen-twist. Er staat een interview in met een kickbokser die ook over zijn kinderen vertelt en het relaas van een voetballer die zijn dochtertje verloor. ,,Ook mannen zijn geïnteresseerd in emotionele onderwerpen, als het maar een stoere voetballer is die het verhaal vertelt,” meent Meijer. Oké, vaders willen dus best zorgen. Alleen, is de papadag daarvoor de geschikte vorm? Pieter Reintjes, schrijver van Moderne mannen, nieuwe vaders, een bundel columns over vaderschap, vindt van niet. ,,Met een papadag kopen mannen hun zorgplichten af, want godzijdank zijn de andere dagen mamadagen, en dan gaan de mannen weer lekker aan het werk of golfen,” vindt hij. Maar dat ligt niet alleen aan de gemakzuchtige vaders, meent Reintjes. ,,Moeders willen vooral een man die geld verdient en houden graag zelf de regie van het huishouden in handen.” De papadag is, in de visie van Reintjes, slechts “mooi meegenomen als middel om vaders werkelijk geïnteresseerd te maken in hun kinderen”.

Omdat vrouw het graag wil
Ook Frank Meijer is geen voorstander van de papadag. “De meeste mannen doen dat omdat hun vrouw het graag wil. Voor veel vaders is het leuker om iedere werkdag vroeger weg te gaan. Dan zitten ze niet in de file en zijn ze op tijd om hun kinderen van de crèche te halen en samen met hen te eten. Daar gaat het om, het dagelijks leven met hen doorbrengen. En niet om quality time tijdens de papadag.” In de vader-kindrelatie gaat het eerder om kwaliteit dan om kwantiteit, vindt ook Henk Hanssen van ikvader.nl. ,,Een fulltime werkende vader kan een even goede vader zijn als een papadag-vader of een huisman. Als hij maar, zodra hij thuis is, echt aandacht heeft voor zijn kinderen.”

Vorige Nesteldrang - gun je vrouw haar ritueel
Volgende FNV & GroenLinks willen vaders 'bevrijden'

Ook interessant

Een toppoliticus die de formatieonderhandelingen stillegt omdat hij een pappadag opneemt. Is Jesse Klaver de nieuwe held van werkende vaders of hebben we juist behoefte aan een voorbeeldvader die zijn zorgdagen wat zorgvuldiger kiest? Henk Hanssen van IkVader.nl geeft zijn ongezouten mening.

337
Share

Als je denkt dat je kind op school leert rekenen, heb je het goed mis. De toekomstige juffen en meesters leren eerder iets van hèn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Pabo-studenten slechter kunnen rekenen dan leerlingen uit groep 8.

38
Share

Half zes ’s ochtends:  ik fiets door het centrum van Hilversum richting Mediapark alwaar ik vanaf 06.00 te gast ben in Nachtvluchten, een Radio 1 programma. Inderdaad, zoals mijn geachte collega Evert van den Berg al opmerkte, laten alleen ijdele idioten zich strikken voor een optreden in de staart van vrijdagnacht.

24
Share

Wil geboorte niet missen De tijd dat vaders tijdens de bevalling van hun vrouw ijsbeerden op de gang is voorgoed voorbij. 96 procent van de vaders is aanwezig bij de bevalling, 3 procent maakt de geboorte ‘gedeeltelijk’mee, slechts 1 procent was er niet bij aanwezig. En ook in de dagen na de geboorte zijn vaders niet weg te slaan bij het kraambed. Na de twee dagen kraamverlof waar ze recht op hebben, neemt liefst 85 procent van de vaders extra vrije dagen op. Uitbreiding van het kraamverlof, waarvoor GroenLinks een wetsontwerp heeft ingediend, is dus geen overbodige luxe. Een vijfde van de jonge vaders (21 procent) maakt gebruik van ouderschapsverlof.

Kroeg, slaap en sex Vader worden betekent voor de meeste mannen een forse omwenteling in hun leven. Op de vraag aan welke activiteiten zij minder toe komen dan voorheen, zegt 49 procent uitgaan, 38 procent spreekt minder met vrienden af, 32 procent komt slaap tekort en 29 procent heeft een minder actief sexleven. Studie, winkelen, tijd besteden met familie en het huishouden hebben het minst te lijden onder het vaderschap. Pappa-dag in opkomst De opkomst van de ‘pappa-dag’ wordt bevestigd door het ‘Vaders Vandaag’-onderzoek. Ruim een kwart van de vaders (29 procent) stelt na de geboorte mínder uren te werken dan voorheen. 64 procent werkt evenveel, 6 procent schroeft een tandje bij en gaat harder werken. De meeste jonge vaders (78 procent) werken tussen de 32 en 40 uur per week. 12 procent werkt méér dan 40 uur, 11 procent minder. Conform het bekende ‘anderhalf kostwinnersmodel’ blijven de mannen het grootste deel van het inkomen verdienen. Van hun partners gaat liefst 60 procent minder werken, aldus de vaders, terwijl tien procent helemaal stopt met betaalde arbeid. Afspraken over verdeling zorg Maar dat wil niet zeggen dat de mannen de zorg voor het kind geheel aan hun vrouw overlaten. Driekwart van de mannen (72 procent) zegt zelfs afspraken te maken met hun vrouw over verdeling van de zorgtaken. Desondanks blijft zij het leeuwendeel van de opvoeding doen: 65 procent van de mannen erkent dat hun vrouw meer tijd besteedt aan de kinderen, 30 procent zegt dat zij ‘evenveel tijd’ aan de zorg besteden als hun partner en 5 procent van de mannen neemt het grootste gedeelte van de zorg op zich. Gewaardeerd door vrouw De Nederlandse vader beschikt over een behoorlijke dosis zelfvertrouwen. Want, hoewel ze veel minder tijd aan de kinderen besteden dan hun vrouw, zegt driekwart van de vaders (74 procent) toch evenveel invloed te hebben op de opvoeding van kind(eren) als hun partner. En de mannen voelen zich in hun vaderrol ook gewaardeerd door hun vrouw: liefst 92 procent van de Nederlandse vaders is het ‘(zeer) eens’ met de stelling ‘Mijn partner waardeert mijn betrokkenheid bij de opvoeding.’ Vaders zitten doorgaans op een lijn met hun partners: slechts een op de tien vaders (11 procent) geeft aan ‘regelmatig onenigheid te hebben over de opvoeding’. Activiteiten Mannen blijken ook buitengewoon actief in hun vaderrol. Op de vraag welke activiteiten zij ‘regelmatig’ tot ‘vaak’ met hun kinderen ondernemen, scoren de volgende activiteiten het hoogst: ‘luiers verschonen’ (89 procent), ‘spelen in huis of in de tuin’ (89 procent) en ‘naar bed brengen’ (88 procent). Daarnaast zijn vaders druk in de weer met ‘in bad of in de douche doen’ (82 procent), ‘aankleden’ (80 procent), een ‘goed gesprek voeren’ (78 procent), ‘buitenshuis spelen’ (72 procent) en voorlezen (69 procent). Activiteiten die minder vaak worden ondernomen zijn ‘naar het consultatiebureau gaan’ (49 procent), ‘naar de dokter gaan’ (46 procent) en het ‘meeorganiseren van school- of sportclubactiviteiten’ (23 procent). Typische vrouwenklus De moderne vader heeft er absoluut geen moeite mee om verzorgtaken uit te voeren die vroeger wellicht als vrouwelijk werden getypeerd. Je baby in het openbaar een fles geven? Geen probleem! Maar liefst 90 procent van de vaders is het pertinent oneens met de stelling dat dit een typische vrouwenklus zou zijn. Achter een kindewagen lopen niet mannelijk? In totaal 92 procent van de vaders vindt dit onzin. Wel opvallend is dat ruim een kwart van de vaders (28 procent) van mening is dat vrouwen van nature beter om kunnen gaan met kinderen dan mannen. De helft van de vaders (52 procent) is het hier mee oneens. Vaderschap maakt gelukkig Al met al maakt vaderschap mannen gelukkig. Vier vijfde van alle vaders (83 procent) zegt door het vaderschap een gelukkiger mens geworden te zijn. Een tiende (12 procent) geeft aan net zo gelukkig te zijn als voordat zij kinderen kregen. IkVader Lounge op negen-maanden-beurs ‘Uit dit onderzoek blijkt dat Nederland trots mag zijn op zijn vaders,’ zegt Henk Hanssen, hoofdredacteur van IkVader.nl. ‘Vandaar dat wij op de negen-maanden-beurs een speciale Lounge voor de aanstaande vaders hebben ingericht. Denk Chesterfield, denk Sinatra, denk een goed gesprek met een ervaren vader. Die beurs is vrijwel exclusief gericht op moeders, vaders komen mee als tassendragers. Maar in onze Lounge worden ze – kosteloos – verwend met een VipVader-arrangement. Ontvangst door een charmante gastvrouw, een kop koffie én een manicure: want om straks die baby aan te pakken moeten ze natuurlijk zachte handen met korte nagels hebben…’ Kenniswijk Het onderzoek ‘Vaders Vandaag’ werd mede gefinancierd door Kenniswijk, een regeling van het ministerie van Economische Zaken gericht op het stimuleren van innovatieve diensten met een hoge maatschappelijke relevantie. Dankzij een bijdrage van Kenniswijk heeft IkVader in het afgelopen jaar zijn website kunnen vernieuwen en uitbreiden.

55
Share

Relatiecrisis? Je kunt vrienden en familie om hulp vragen, de boeken van Dr. Phil erop naslaan of een therapeut inschakelen maar, sinds kort kun je je probleem ook (anoniem) voorleggen aan het internetpubliek. De Amerikaanse site Sidetaker.com heeft het idee achter crowdsourcing vertaald naar een geinige tool voor stellen met relatieproblemen. Hoe het werkt? Maak …

23
Share

Een onbewoond eiland-ervaring is educatief natuurlijk hoogst verantwoord. Angst voor het onbekende overwinnen, vuurtje stoken en een kapmes hanteren zijn maar een paar van de essentiële survivalwijsheden die je kind zo kan opsteken. Het goede nieuws: je hoeft niet meer naar de Filippijnse of Polynesische archipel te vliegen om een onbewoond stuk land te vinden …

80
Share