Kerstvakantietip: maak een ruimtereis in Utrecht


timthumb.phpVan bemande reizen naar Mars of andere spectaculaire aanleidingen, is voorlopig geen sprake maar toch is het altijd interessant je kind een onderdompeling te gunnen in de wereld van de ruimtevaart. Tot en met januari 2014 kun je nog terecht bij de Jaarbeurs in Utrecht voor A Human Adventure – the exhibition, een tentoonstelling waar vooral bèta georiënteerde tieners hun hart kunnen ophalen.

timthumbfdfgdfgdfg Sterke maag? Stap in de 2-G simulator en onderwerp je gestel aan een raketlancering, gewichtsloosheid en de landing van een capsule.

2-G simulator
Voor jongere kinderen bevat de expositie ook een paar onderdelen. De shop hangt vol met space-varianten van Angry Birds. Er staat een imposante 2-G simulator gereed waar iedereen die groter is dan 122 centimeter de krachten kan ondergaan die vrijkomen bij een raketlancering. En de kids kunnen sterren kijken tijdens een film die op een koepelvormig dak wordt geprojecteerd. Of deze onderdelen voldoende aansprekend zijn om met jonge koters naar Utrecht te trekken, is aan u.

wEen welbesteed avontuur
Heb je kinderen van tien jaar of ouder die je graag door een telescoop turen of een stuk karton in een handomdraai omknutselen tot een raket, dan is A Human Adventure zeker een welbesteed avontuur. Aan de hand van een audiotour opent de tentoonstelling met dromers van het type Jules Verne, mannen – uitsluitend mannen – die fantaseerden hoe een ruimtereis ooit zijn beslag zou kunnen krijgen, verrassend accuraat zoals later bleek. Pioniers als de Rus Konstantin Tsiolkovsky en de Duitser Hermann Oberth sleutelden realiteit in deze dromen, ze schetsten en experimenteerden met technieken die raketten konden voortstuwen. In de Endurance-zaal zie je vervolgens hoe de eerste ruimtereizen gestalte kregen, de capsules, de pakken van de Apollo-crew, het oneetbare eten – het trekt allemaal aan je oog voorbij via vitrines, levensgrote replica’s en beeldschermen met verklarende animaties.

we Held André is alom aanwezig in de Jaarbeurs.

Hollands Glorie
In zalen met titels als Innovation en The Next Generation kan de bezoeker zelf wegdromen over toekomstige ruimtevaartreizen waar, zo ontdekken we, Nederland een vooraanstaande rol in wil spelen. Niet alleen via het netwerk van ‘onze’ André Kuipers, de vriendelijke held die in Utrecht her en der opduikt, maar ook door allerhande technische innovaties die met name door de TU Delft wordt uitgebroed. Het Dutch Dimensions-deel van de expositie geeft een indrukwekkend beeld van Hollandse Glorie tussen de sterren, variërend van robotarmen en studies naar Marsduinen tot geavanceerde zonnepanelen en radarsystemen. Zonder de katapult van Nederland heeft de mens niets te zoeken in die onmetelijke ruimte, dat is duidelijk.

dfNeus van Space Shuttle
Afgezien van de eerder genoemde onderdelen is de expositie niet overdreven interactief of uitnodigend tot participatie. Bij de entree van het Beatrixgebouw, waar de tentoonstelling is gehuisvest, prijkt de reusachtige neus van een Space Shuttle maar de wens even in de cockpit te kunnen plaatsnemen om aan alle knoppen te mogen draaien, wordt door een plaat plexiglas geblokkeerd. Bij A Human Adventure kun je vooral kijken en luisteren, naar een fascinerend verhaal, dat wel.

Meer info
Alle informatie over parkeren, toegangsprijzen en openingstijden vind je op A Human Adventure.

Vorige The courage to raise a child
Volgende Millennium-meiden testen Efteling-app

Ook interessant

boyscamp-307x311Een zoon geeft een oergevoel, een Abraham-Isaak besef, de geruststellende zekerheid dat de fakkel straks kan worden overgedragen. Een jaar en twee maanden is mijn zoon IJsbrand nu.

Share

Is jouw kind een lastige eter? Geen trek in spruiten, appels, wortels of bonen? Goed nieuws: de oplossing is eindelijk gevonden! Gooi weg dat Jip & Janneke-bord en serveer groenten en fruit in een papieren frietbakje van McDonald’s. Wedden dat ie het met smaak opeet? Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek blijkt dat kinderen eten lekkerder vinden wanneer het uit een verpakking van McDonald’s komt.

Share

Sommige huismannen beweren dat non-stop sokken wassen & boterhammen smeren op zich al topsport is maar jongens, het kan nóg een tikkie uitdagender. Neem een voorbeeld aan deze doorgedraaide ‘stay-at-home dads’. Ze werden zo gek van het thuis zitten dat ze een heuse sport hebben bedacht waarin je een berg strijkwas combineert met het beklimmen van een berg. Extreme ironing, zo heet deze huismannentopsport. Errug televisie-geniek – waarvan akte – en dus rijp voor een Olympisch podium! 

Share

Hij draagt de naam van een vilein karakter uit een nieuwe James Bond-film – Panayiotis Zavos. En als het aan de medische wereld ligt, komt 007 ook daadwerkelijk in actie om Zavos van zijn plan af te houden. Want deze op Cyprus geboren Amerikaan heeft deze week het taboe op mensen klonen open gebroken. En …

Share

Gerard JonkmanAnderhalf jaar geleden vertrok Gerard Jonkman (42) met zijn gezin naar Libanon. In Beiroet kwam het onverwacht tot een scheiding, waarna de strijd om zijn 3-jarige zoontje Daniël begon. De Libanese rechtbank veroordeelde Jonkman tot een torenhoge alimentatie. Nu hij het geld niet kan betalen, dreigt hij in de gevangenis te belanden. Toch weigert Jonkman te vluchten. ‘Als mijn zoon later op zoek gaat naar zijn vader, moet ik hem dan vertellen dat ik na een paar maanden de hoop heb opgegeven omdat ik een beetje bang werd?’

Share

"Jij bepaalt hier niet alles!"
Ze kijkt me aan met een quasi-boos gezicht. Ze is vier jaar oud, ze heet Rosa en ze is het er niet mee eens dat ze geen tv meer mag kijken. Geen SpongeBob, geen Sesamstraat. Normaal zeurt ze dan in de trant van ‘Mag het echt niet?’ maar voor het eerst tornt ze met een krachtige kreet aan mijn gezag.
"Jij bepaalt hier niet alles!"

Share