Kerstvakantietip: maak een ruimtereis in Utrecht


timthumb.phpVan bemande reizen naar Mars of andere spectaculaire aanleidingen, is voorlopig geen sprake maar toch is het altijd interessant je kind een onderdompeling te gunnen in de wereld van de ruimtevaart. Tot en met januari 2014 kun je nog terecht bij de Jaarbeurs in Utrecht voor A Human Adventure – the exhibition, een tentoonstelling waar vooral bèta georiënteerde tieners hun hart kunnen ophalen.

timthumbfdfgdfgdfg Sterke maag? Stap in de 2-G simulator en onderwerp je gestel aan een raketlancering, gewichtsloosheid en de landing van een capsule.

2-G simulator
Voor jongere kinderen bevat de expositie ook een paar onderdelen. De shop hangt vol met space-varianten van Angry Birds. Er staat een imposante 2-G simulator gereed waar iedereen die groter is dan 122 centimeter de krachten kan ondergaan die vrijkomen bij een raketlancering. En de kids kunnen sterren kijken tijdens een film die op een koepelvormig dak wordt geprojecteerd. Of deze onderdelen voldoende aansprekend zijn om met jonge koters naar Utrecht te trekken, is aan u.

wEen welbesteed avontuur
Heb je kinderen van tien jaar of ouder die je graag door een telescoop turen of een stuk karton in een handomdraai omknutselen tot een raket, dan is A Human Adventure zeker een welbesteed avontuur. Aan de hand van een audiotour opent de tentoonstelling met dromers van het type Jules Verne, mannen – uitsluitend mannen – die fantaseerden hoe een ruimtereis ooit zijn beslag zou kunnen krijgen, verrassend accuraat zoals later bleek. Pioniers als de Rus Konstantin Tsiolkovsky en de Duitser Hermann Oberth sleutelden realiteit in deze dromen, ze schetsten en experimenteerden met technieken die raketten konden voortstuwen. In de Endurance-zaal zie je vervolgens hoe de eerste ruimtereizen gestalte kregen, de capsules, de pakken van de Apollo-crew, het oneetbare eten – het trekt allemaal aan je oog voorbij via vitrines, levensgrote replica’s en beeldschermen met verklarende animaties.

we Held André is alom aanwezig in de Jaarbeurs.

Hollands Glorie
In zalen met titels als Innovation en The Next Generation kan de bezoeker zelf wegdromen over toekomstige ruimtevaartreizen waar, zo ontdekken we, Nederland een vooraanstaande rol in wil spelen. Niet alleen via het netwerk van ‘onze’ André Kuipers, de vriendelijke held die in Utrecht her en der opduikt, maar ook door allerhande technische innovaties die met name door de TU Delft wordt uitgebroed. Het Dutch Dimensions-deel van de expositie geeft een indrukwekkend beeld van Hollandse Glorie tussen de sterren, variërend van robotarmen en studies naar Marsduinen tot geavanceerde zonnepanelen en radarsystemen. Zonder de katapult van Nederland heeft de mens niets te zoeken in die onmetelijke ruimte, dat is duidelijk.

dfNeus van Space Shuttle
Afgezien van de eerder genoemde onderdelen is de expositie niet overdreven interactief of uitnodigend tot participatie. Bij de entree van het Beatrixgebouw, waar de tentoonstelling is gehuisvest, prijkt de reusachtige neus van een Space Shuttle maar de wens even in de cockpit te kunnen plaatsnemen om aan alle knoppen te mogen draaien, wordt door een plaat plexiglas geblokkeerd. Bij A Human Adventure kun je vooral kijken en luisteren, naar een fascinerend verhaal, dat wel.

Meer info
Alle informatie over parkeren, toegangsprijzen en openingstijden vind je op A Human Adventure.

Vorige The courage to raise a child
Volgende Millennium-meiden testen Efteling-app

Ook interessant

‘Houston, we have a problem…’ Juist, en wat voor een probleem! Tijdens de kerstdagen dacht het vliegveld in Houston een terrorist aan te houden: zijn naam kwam voor op een no-fly-list. Het personeel keek echter raar op toen de ‘terrorist’ een vierjarig jongetje bleek te zijn die op weg was naar zijn oma…

Share

Tegen de tijd dat haar kind eindexamen doet op de middelbare school, is zij tachtig – maar dat mag de pret niet drukken. Een paar dagen geleden beviel de Californische overgrootmoeder Janise Wulf (62) van een gezonde zesponder, zoon Adam Charles Wulf. Lang leve IVF!

Share

Nee, bij Talpa & Endemol hebben ze een heldere opvatting over de vaderrol. ‘Huh? Een vader? Die is van nul & generlei waarde.’ Bij het verslaan van de geboorte van de BB-baby is de vader althans in geen velden of wegen te bekennen. Geen wonder ook: Shurendy mocht er niet bij zijn, zelfs de toegang tot de wachtkamer werd hem geweigerd, vertelt hij in een interview met De Telegraaf. Een vriendin stuurde hem een SMS met de tekst ‘Gefeliciteerd met je dochter.’ Hij zou blij moeten zijn, maar hij is de wanhoop nabij.

Share

De ANWB een roekeloze club? Eh, nee. Maar toch is de degelijke automobilistenvereniging uit Den Haag naarstig op zoek naar de meest onveilige verkeersplekken van ons land. Zo’n ‘dode hoek bocht’ waar jij met je fietsende kind vaak ternauwernood aan een vrachtwagen ontsnapt. Of die oversteekplaats voor schoolkinderen waar auto’s gretig op af razen omdat het stoplicht net op groen springt. De ANWB wil al die verkeersonveilige plekken van Nederland in kaart brengen: de kaart wordt op 16 april aanstaande in de vorm van een ‘Lawaaipetitie’ aangeboden aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. Jij kunt meedoen aan deze actie door een foto of een filmpje van een verkeersonveilige plek te maken en op te sturen. Doe mee en zorg dat het kabinet die rotplek bij jouw in de buurt niet over het hoofd ziet!

Share

Scènes als deze behoren tot de klassiekers in het vader-zoon genre: vader Soldaat komt thuis, gaat onverwacht naar de basisschool van zijn zoon om het knulletje te verrassen. En de camera was er natuurlijk bij. Wat je verder ook vindt van de Amerikaanse politiek in Irak, dit filmpje is een tranentrekker die je niet mag missen. ‘Tissues bij de hand houden,’ waarschuwt de presentatrice vooraf.

Share

Zo, het raadsel is eindelijk opgelost. Weken, wat zeg ik, maanden lang hebben we met z’n drieën trachten te achterhalen wat of wie IJsbrand toch zou bedoelen met zijn vragen over het paleidier. Het begon kort voor Sinterklaas vorig jaar. Nadat IJsbrand, drie jaar oud, zo ongeveer begreep wat de functie was van een verlanglijstje, …

Share