Kerstvakantietip: maak een ruimtereis in Utrecht

timthumb.phpVan bemande reizen naar Mars of andere spectaculaire aanleidingen, is voorlopig geen sprake maar toch is het altijd interessant je kind een onderdompeling te gunnen in de wereld van de ruimtevaart. Tot en met januari 2014 kun je nog terecht bij de Jaarbeurs in Utrecht voor A Human Adventure – the exhibition, een tentoonstelling waar vooral bèta georiënteerde tieners hun hart kunnen ophalen.

timthumbfdfgdfgdfg Sterke maag? Stap in de 2-G simulator en onderwerp je gestel aan een raketlancering, gewichtsloosheid en de landing van een capsule.

2-G simulator
Voor jongere kinderen bevat de expositie ook een paar onderdelen. De shop hangt vol met space-varianten van Angry Birds. Er staat een imposante 2-G simulator gereed waar iedereen die groter is dan 122 centimeter de krachten kan ondergaan die vrijkomen bij een raketlancering. En de kids kunnen sterren kijken tijdens een film die op een koepelvormig dak wordt geprojecteerd. Of deze onderdelen voldoende aansprekend zijn om met jonge koters naar Utrecht te trekken, is aan u.

wEen welbesteed avontuur
Heb je kinderen van tien jaar of ouder die je graag door een telescoop turen of een stuk karton in een handomdraai omknutselen tot een raket, dan is A Human Adventure zeker een welbesteed avontuur. Aan de hand van een audiotour opent de tentoonstelling met dromers van het type Jules Verne, mannen – uitsluitend mannen – die fantaseerden hoe een ruimtereis ooit zijn beslag zou kunnen krijgen, verrassend accuraat zoals later bleek. Pioniers als de Rus Konstantin Tsiolkovsky en de Duitser Hermann Oberth sleutelden realiteit in deze dromen, ze schetsten en experimenteerden met technieken die raketten konden voortstuwen. In de Endurance-zaal zie je vervolgens hoe de eerste ruimtereizen gestalte kregen, de capsules, de pakken van de Apollo-crew, het oneetbare eten – het trekt allemaal aan je oog voorbij via vitrines, levensgrote replica’s en beeldschermen met verklarende animaties.

we Held André is alom aanwezig in de Jaarbeurs.

Hollands Glorie
In zalen met titels als Innovation en The Next Generation kan de bezoeker zelf wegdromen over toekomstige ruimtevaartreizen waar, zo ontdekken we, Nederland een vooraanstaande rol in wil spelen. Niet alleen via het netwerk van ‘onze’ André Kuipers, de vriendelijke held die in Utrecht her en der opduikt, maar ook door allerhande technische innovaties die met name door de TU Delft wordt uitgebroed. Het Dutch Dimensions-deel van de expositie geeft een indrukwekkend beeld van Hollandse Glorie tussen de sterren, variërend van robotarmen en studies naar Marsduinen tot geavanceerde zonnepanelen en radarsystemen. Zonder de katapult van Nederland heeft de mens niets te zoeken in die onmetelijke ruimte, dat is duidelijk.

dfNeus van Space Shuttle
Afgezien van de eerder genoemde onderdelen is de expositie niet overdreven interactief of uitnodigend tot participatie. Bij de entree van het Beatrixgebouw, waar de tentoonstelling is gehuisvest, prijkt de reusachtige neus van een Space Shuttle maar de wens even in de cockpit te kunnen plaatsnemen om aan alle knoppen te mogen draaien, wordt door een plaat plexiglas geblokkeerd. Bij A Human Adventure kun je vooral kijken en luisteren, naar een fascinerend verhaal, dat wel.

Meer info
Alle informatie over parkeren, toegangsprijzen en openingstijden vind je op A Human Adventure.