Kerstvakantietip: maak een ruimtereis in Utrecht


timthumb.phpVan bemande reizen naar Mars of andere spectaculaire aanleidingen, is voorlopig geen sprake maar toch is het altijd interessant je kind een onderdompeling te gunnen in de wereld van de ruimtevaart. Tot en met januari 2014 kun je nog terecht bij de Jaarbeurs in Utrecht voor A Human Adventure – the exhibition, een tentoonstelling waar vooral bèta georiënteerde tieners hun hart kunnen ophalen.

timthumbfdfgdfgdfg Sterke maag? Stap in de 2-G simulator en onderwerp je gestel aan een raketlancering, gewichtsloosheid en de landing van een capsule.

2-G simulator
Voor jongere kinderen bevat de expositie ook een paar onderdelen. De shop hangt vol met space-varianten van Angry Birds. Er staat een imposante 2-G simulator gereed waar iedereen die groter is dan 122 centimeter de krachten kan ondergaan die vrijkomen bij een raketlancering. En de kids kunnen sterren kijken tijdens een film die op een koepelvormig dak wordt geprojecteerd. Of deze onderdelen voldoende aansprekend zijn om met jonge koters naar Utrecht te trekken, is aan u.

wEen welbesteed avontuur
Heb je kinderen van tien jaar of ouder die je graag door een telescoop turen of een stuk karton in een handomdraai omknutselen tot een raket, dan is A Human Adventure zeker een welbesteed avontuur. Aan de hand van een audiotour opent de tentoonstelling met dromers van het type Jules Verne, mannen – uitsluitend mannen – die fantaseerden hoe een ruimtereis ooit zijn beslag zou kunnen krijgen, verrassend accuraat zoals later bleek. Pioniers als de Rus Konstantin Tsiolkovsky en de Duitser Hermann Oberth sleutelden realiteit in deze dromen, ze schetsten en experimenteerden met technieken die raketten konden voortstuwen. In de Endurance-zaal zie je vervolgens hoe de eerste ruimtereizen gestalte kregen, de capsules, de pakken van de Apollo-crew, het oneetbare eten – het trekt allemaal aan je oog voorbij via vitrines, levensgrote replica’s en beeldschermen met verklarende animaties.

we Held André is alom aanwezig in de Jaarbeurs.

Hollands Glorie
In zalen met titels als Innovation en The Next Generation kan de bezoeker zelf wegdromen over toekomstige ruimtevaartreizen waar, zo ontdekken we, Nederland een vooraanstaande rol in wil spelen. Niet alleen via het netwerk van ‘onze’ André Kuipers, de vriendelijke held die in Utrecht her en der opduikt, maar ook door allerhande technische innovaties die met name door de TU Delft wordt uitgebroed. Het Dutch Dimensions-deel van de expositie geeft een indrukwekkend beeld van Hollandse Glorie tussen de sterren, variërend van robotarmen en studies naar Marsduinen tot geavanceerde zonnepanelen en radarsystemen. Zonder de katapult van Nederland heeft de mens niets te zoeken in die onmetelijke ruimte, dat is duidelijk.

dfNeus van Space Shuttle
Afgezien van de eerder genoemde onderdelen is de expositie niet overdreven interactief of uitnodigend tot participatie. Bij de entree van het Beatrixgebouw, waar de tentoonstelling is gehuisvest, prijkt de reusachtige neus van een Space Shuttle maar de wens even in de cockpit te kunnen plaatsnemen om aan alle knoppen te mogen draaien, wordt door een plaat plexiglas geblokkeerd. Bij A Human Adventure kun je vooral kijken en luisteren, naar een fascinerend verhaal, dat wel.

Meer info
Alle informatie over parkeren, toegangsprijzen en openingstijden vind je op A Human Adventure.

Vorige The courage to raise a child
Volgende Millennium-meiden testen Efteling-app

Ook interessant


Jaren geleden lanceerde IkVader een remix van de Boney M. classic Daddy Cool op het illustere platenlabel IkVader Records. De remix werd verzorgd door deejay DanceDad, alias Sanne Brasser. Deze Haagse diskjockey krijgt nu een waardige opvolger met Samora die in deze video het begrip DanceDad van een swingende nieuwe inhoud voorziet. Oh ja, het filmpje geeft een glimp van onze activiteiten tijdens de laatste editie van de negenmaandenbeurs. Kijken!

Share

Volvo V70 D5 Summum

Een echte pater ‘familiejas’

Volvo heeft de naam auto’s te maken die superveilig èn echte familiebakken zijn. De nieuwe V70 voldoet zeker aan dat imago, maar doet daar nog een schepje bovenop: hij ontpopt zich in onze Gezinsautotest tot een echte pater familias. Of, beter nog, een pater ‘familiejas’…

Share

Kia timmert lekker aan de weg met gezinsvriendelijke auto’s de laatste jaren. Denk maar eens aan de C’eed Sporty Wagon. De Koreanen zijn een van de eersten om een auto neer te zetten in het nieuwe urban crossover segment: de lekker eigenzinnige Soul. Om er achter te komen of deze auto geschikt is voor gezinsgebruik, …

Share

Vind jij dat vrouwen van nature ‘geschikter’ zijn om voor kinderen te zorgen? Welke actviteiten onderneem jij met je kinderen? Maakt het vaderschap je gelukkig? En: wat vind je van IkVader.nl? Over deze en andere onderwerpen willen wij willen graag jouw mening horen! In opdracht van IkVader voert bureau Ruigrok | NetPanel een groot onderzoek uit onder Nederlandse vaders. Ben jij aanstaande vader of heb jij kinderen tot 8 jaar, klik dan hier en doe mee! Je bent er ongeveer vijf tot tien minuten aan kwijt. Bedankt alvast!

Share

cito-200x150Op de basisschool worden kinderen getest aan de hand van de CITO-toets. Is je kind in groep 8 aangeland, dan is de uitkomst van de CITO zelfs beslissend voor het vervolgonderwijs van je kind – wordt het HAVO, VWO of VMBO? Volgens sommige critici wordt het belang van de CITO zwaar overschat en is er zelfs sprake van een CITO-terreur. CITO heeft intussen een toets voor ouders ontwikkeld om meer begrip te kweken voor haar methoden.

Share

logo trouwAan de vooravond van vaderdag bezocht Trouw-redacteur Peter Henk Steenhuis de ‘IkVader Workshop’. Maar na een dag weet hij nog steeds niet wat een vader is, of het beter is om drie dagen te werken, hoe laat de kinderen naar bed moeten, en al helemaal niet hoe hij een luier moet ombinden. Enfin. Maar wat hij wel weet: hij is niet de enige.

Share