Daverende drillbeats en mislukte mangopannenkoeken


Wanneer je boeken schrijft over pubers kun je niet volstaan met een beetje de literatuur bijhouden. Je moet letterlijk voeling houden, jezelf letterlijk onderdompelen in de puberwereld. Vandaar dat ik deze Krokusvakantie in gezelschap van drie stuiterballen een reisje ondernam naar een bungalowpark in Noord-Limburg. Voorafgaand aan mijn vakantie wensten vrienden me ‘sterkte’ en ‘veel plezier’. Het sarcasme was niet nodig: ik ben net terug en heb een van mijn beste vadervakanties achter de rug.

Pubers: tijdelijke mismatch tussen brein en body
Met hun vaak luidruchtige en impulsgedreven gedrag bezorgen pubers zichzelf een slechte reputatie. Of krijgen ze die naam doordat onze snel verouderende samenleving steeds minder rekening wenst te houden met puistenkoppen die stoeien, schreeuwen, maf doen en onhandig over hun benen struikelen omdat hun benen sneller groeien dan hun hersenen kunnen registreren? De puberteit is een karakteristieke tussenfase. Biologisch bezien zijn pubers bijna volwassen, in geestelijk opzicht hebben ze nog een lange weg af te leggen. Het is deze mismatch tussen brein en body die voor een belangrijk deel hun gedrag verklaart. ‘Teenangers are the most misunderstood people on the planet,’ zegt de Indiase schrijver Nitya Prakash die ik in Pubermanagement aanhaal. ‘They are treated like children and expected to act like adults.’

Deze foto is niet van mijn zoon en evenmin van een van zijn vrienden. De jongens willen nog wel met pa op stap maar niet meer op de foto voor zijn blog. De foto is van Daniil Onischenko, Unsplash.

Op weg naar Centerparcs
Enerzijds enorme bravoure demonstreren, anderzijds nog vragen of jij hun vingernagels wilt knippen en sokken bij je hebt. Enerzijds zich volkomen asociaal gedragen, anderzijds niets ondernemen zonder ‘heilige’ vrienden. Zolang vrienden erbij zijn, lukt alles. Zelfs wandelen. Op weg naar ons Centerparcs bungalowtje in America maak ik een tussenstop in De Maasduinen. Als ik alleen met mijn vijftienjarige zoon Finn (op zijn verzoek is zijn naam geanonimiseerd) op pad was gegaan, had hij het verdomd uit de auto te komen om dit schitterende nationale park in Noord-Limburg te gaan verkennen. Maar, de goden zijn geprezen, hij heeft twee vrienden meegetroond, Josh en Daan (op hun nadrukkelijke verzoek zijn ook deze namen geanonimiseerd) en opeens is het geen moeite meer om de paden in te slaan.

Pranks en practical jokes
Rennend schieten de jongens voor me uit. Soms slenteren ze achter me aan en hoor ik ze in wisselende volumes praten over rapmuziek, TikTokfilmpjes en voorvallen op school. Ondertussen speuren ze hun hersenen af naar pranks, practical jokes waarmee ze elkaar op het verkeerde been kunnen zetten. Rustzoekende stellen kijken verstoord op als de jongens gierend van de lach besluiten om hun jacks andersom aan te trekken: met de ritsen op hun rug marcheren ze een paar honderd meter door het rulle zand rond het Reindersmeer. Even later staan ze me slap van de lach op te wachten en hebben ze hun jacks ónder hun hoodies aangetrokken waardoor ze eruit zien alsof ze er al twee jaar sportschoolbezoek op hebben zitten. In werkelijkheid oriënteren ze zich nog op een fitnessclub.

Onze puberbunker bij Centerparcs.

Wie heeft er zijn zwembroek al aan?
Als we aan het eind van de middag het park naderen, hoor ik ze op de achterbank aan elkaar vragen wie van hen zijn zwembroek al aan heeft aangetrokken. Ik moet me beheersen om niet volmondig ‘ik!’ te roepen. Mijn hele jeugd lang trok ik mijn zwembroek onder mijn spijkerbroek aan wanneer we op vakantie gingen, ook al betekende dat nog twaalfhonderd kilometer plakken op het skai van een VW Variant tot we in een zijrivier van de Ardèche konden plonzen. De jongens hoeven nu niet zo lang te wachten. Na snelle kamerinspectie en een korte verbouwing (ze sjouwen met bedden heen en weer zodat ze met z’n drieën naast elkaar kunnen slapen), haasten ze zich de koude avond in op weg naar het tropisch golfslagbad. Met de bontgekleurde handdoeken om de nek geslagen zie ik hun stakerige stelten tussen de grijze huisjes verdwijnen. Nee, pap gaat niet mee. Pap heeft even rust om te mijmeren. Want, eerlijk is eerlijk, er zijn wel een paar dingen waar je tegen moet kunnen als je met drie pubers op stap gaat.

Ook deze foto is van een stel willekeurige pubers. De foto is gemaakt door Leah Hetteberg, Unsplash.

Gelukkig stinkt hond Marley uit haar bek
Een tapijt van lege chipszakken. Een oerwoud van lege icetea flessen. Dat het licht opeens wordt uitgezet terwijl je onder de douche staat (in onze bungalow zit het lichtknopje van de badkamer in de gang). Een excessieve geurproductie die wordt veroorzaakt door zweetsokken, zweetschoenen, over de bank slingerende natte chloorhanddoeken en T-shirts met bloemkoolvormige zweetplekken in het okselgat. Hier heb ik een efficiënte remedie tegen: onze hond. Marley stinkt zo uit haar bek dat de geur van een afgedragen pubersok opeens een heerlijke afwisseling is. Om maar een paar dingen op te noemen.

Daverende drillbeats en mislukte mangopannenkoeken
Maar, zo wil het cliché, je krijgt er wel wat voor terug. Dankbaarheid. Omdat er geen huisregels zijn (behalve je zooi opruimen en na 01.00 de volumeknop dempen). Omdat het gezellig is. Omdat ik appel- en mangopannenkoeken serveer en het uitmaakt dat ze als een halfgare ratjetoe van deeg en fruit op hun borden glijden. Pubers zijn tevreden eters, ze hebben altijd honger. Een blik op hun kwetsbaarheid. En, heel soms, als drillbeats de basconussen van je audioinstallatie zo hard laten trillen dat je autoportieren er bijna afvallen terwijl ze vanaf de achterbank vragen wat je van de oorverdovende lawaai vindt, heel soms het gevoel dat je zelf ook weer even vijftien bent, 15 in 2022. Onbetaalbaar.

Vorige Het achtste vinkje: het vaderschap
Volgende De arrogantie van Emancipator

Ook interessant

‘Houston, we have a problem…’ Juist, en wat voor een probleem! Tijdens de kerstdagen dacht het vliegveld in Houston een terrorist aan te houden: zijn naam kwam voor op een no-fly-list. Het personeel keek echter raar op toen de ‘terrorist’ een vierjarig jongetje bleek te zijn die op weg was naar zijn oma…

Share

Vaderdag viert feest! Op zondag 21 juni bestaat het fenomeen Vaderdag precies honderd jaar. Ter gelegenheid van dit eeuwfeest organiseren de Universiteit van Amsterdam, het Vader Kennis Centrum en IkVader.nl op vrijdag 19 juni een symposium over vaderschap. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

‘Goed’ voorbeeld doet ‘goed’ volgen – of is er wat anders aan de hand? Feit is onze kids steeds meer achterover slaan, zozeer zelfs dat ze nu hun eigen alcohol-polikiniek hebben verworven. De kinderalcoholpoli is een initiatief van Nico van der Lelij, als kinderarts verbonden aan de Reinier de Graaf Groep in Delft. Van der Lelij luidt al jarenlang steeds driftiger met de alarmbel omdat uit zijn onderzoek blijkt dat alcoholvergiftiging bij kinderen, vooral bij meisjes, steeds vaker voorkomt.

Share

De NPS blijft hardnekkig ontkennen maar veel ouders weten wel beter: ‘Typisch een staaltje van onnozele politieke correctheid !’ In al haar wijsheid heeft de publieke omroep, maker van het toonaangevende Sinterklaasjournaal, namelijk besloten dat Zwarte Piet niet meer van deze multiculturele tijd is. En dus spreekt presentatrice Dieuwertje Blok niet meer over ‘Zwarte Pieten’ maar alleen over ‘Pieten’ en hebben de Zwarte Pieten zelfs een andere huidskleur gekregen. En zo is de PCP ontstaan: de Politiek Correcte Piet.

Share

Je dochter naar een filmpje van Barbie’s Fairytopia laten kijken, is natuurlijk niet voldoende. Wil jij dat je kind Echte Manieren ontwikkelt, dan kun tegenwoordig het kindermeisje van Alexander en Máxima inschakelen. Deze Hansje Görtz start deze maand een eigen nanny-opleiding, beter gezegd een family care consultancy, die kindermeisjes klaarstoomt voor belhamels uit de betere kringen.

Share

Een van de grote voorrechten van het vaderschap is dat het je meevoert naar plaatsen waar je zònder kinderen met een boog omheen zou lopen. Ik ben allesbehalve een kunstschaatsliefhebber, ben evenmin behept met een modetic en lig niet wakker van half ontblote mannenlijven. En toch zat ik vorige week live te kijken naar het …

Share