Schuilt er een ontwerper in jouw kind?


Dát en nog veel meer kun je vanaf 17 oktober ontdekken in het zogenaamde Letterlab, een op kinderen gerichte expositie van het Graphic Design Museum in Breda. Waarom zijn er zoveel verschillende lettertypes? En bestaat er een relatie tussen de klank van een letter en haar vorm? Zodra zij het lab binnenstappen, ondervinden kinderen dat letters meer zijn dan middelen om mee te schrijven. Letters zijn vormen, letters zijn klanken, letters hebben betekenis en letters hebben een functie in een compositie. In het Letterlab onderzoeken kinderen de letter. In een donkere steeg laten zij hun handtekening achter met een neonspuitbus, ze gaan on stage in het lettertheater, ze bouwen zelf letters en ontdekken dat composities samenstellen voor een drukpers heel wat anders is dan ontwerpen met een computer.

Ontwerpers
Met Letterlab heeft het Graphic Design Museum, na de succesvolle tentoonstelling Publiceer het maar! die door 25.000 kinderen werd bezocht, weer een expositie speciaal voor kinderen. Letterlab is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Strange Attractors. Deze ontwerpstudio is opgericht door Ryan Pescatore Frisk en Catelijne van Middelkoop en heeft vestigingen in Rotterdam en New York. Met hun innovatieve ideeën en oplossingen hebben deze ontwerpers al een stevige reputatie opgebouwd in de internationale grafische designwereld.

Opening Letterlab
Op zaterdag 17 oktober, het einde van de Kinderboekenweek en de start van de herfstvakantie, opent het Graphic Design Museum Letterlab met een groot kinderfeest. Van 14.00 tot 16.00 uur zijn er workshops van schrijvers en illustratoren, snoepspellen en een letterdisco. Schrijver en kunstenaar Ted van Lieshout is gastheer van het openingsfeest. Kinderen en hun ouders moeten zich wel even van tevoren opgeven via info@graphicdesignmuseum.nl. Letterlab is te bezoeken tot 5 september 2010.

Het Graphic Design Museum
Het Graphic Design Museum in Breda is het eerste museum in de hele wereld over grafische vormgeving. Grafische vormgeving zie je overal om je heen. Bijvoorbeeld op een website, in de krant en op een melkpak. Vormgevers gebruiken letters en beelden om mensen iets te vertellen. In het Graphic Design Museum leer je alles over grafische vormgeving en ga je zelf als ontwerper aan de slag!

Ontwerpworkshops
Van 18 oktober tot en met 1 november organiseert het Graphic Design Museum twee keer per dag de workshop Design your own friend voor kinderen van 4 tot 13 jaar. In computergames ontwerpen veel kinderen hun eigen avatar (speler). Nu gaan ze aan het werk op textiel. Met vilt, stiften, stickers en kralen creëren ze hun eigen maatje. Wordt die grappig, stoer of juist eigenwijs? Wat voor kleuren en vormen horen daarbij? Natuurlijk nemen ze hun zelf ontworpen pop na afloop mee naar huis. Ook tijdens de kerstvakantie organiseert het Graphic Design Museum elke dag ontwerpworkshops voor kinderen.

Aanmelden
Meld je wel even van tevoren aan voor de workshop, dan weet je zeker dat je mee kunt doen. Aanmelden kan via onze website of een mailtje naar petra@graphicdesignmuseum.com. De prijs van de workshops is bij de entree van het museum inbegrepen.

Openingstijden en workshops tijdens de herfstvakantie
Het Graphic Design Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De workshops vinden tijdens de herfstvakantie (van 18 oktober tot en met 1 november) elke dag plaats van 11:30 tot 13:00 uur en van 14:30 tot 16:00 uur. Op dinsdag 20 oktober zijn er geen workshops. Op maandagen is het museum, ook tijdens de herfstvakantie, gesloten.

Graphic Design Museum Boschstraat 22
4811 GH BREDA
T 076 529 9900
www.graphicdesignmuseum.com

Vorige Organiseer je eigen opvoeddebat
Volgende IVF-kinderen ontwikkelen zich even (ab)normaal

Ook interessant

Het grootste verschil tussen kraanwater en bronwater is de prijs, zeggen gezondheidsexperts. Ze voegen eraan toe dat er in Nederland hogere eisen worden gesteld aan water uit de kraan dan aan bronwater uit een fles. Maar, er is nog een groot verschil. Geef je baby bronwater van Evian en zie, je kind begint te stuiteren, …

Share

Hij is de vleesgeworden onschuld, het toonbeeld van reinheid, het prototype van eerlijkheid: we hebben het hier natuurlijk over een pasgeboren baby. Maar schijn bedriegt. In een baby van nog maar zes maanden schuilt namelijk al een ordinaire bedrieger, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Portsmouth. Een lachje voor wat aandacht, een paar snikjes als het zijn zin niet krijgt; wij suffe vaders dachten dat alleen peuters die sluwe kneepjes van het vak beheersten. Maar een nieuwe studie bewijst het tegendeel: ‘Ook baby’s bedriegen hun omgeving.’

Share

Hij draagt de naam van een vilein karakter uit een nieuwe James Bond-film – Panayiotis Zavos. En als het aan de medische wereld ligt, komt 007 ook daadwerkelijk in actie om Zavos van zijn plan af te houden. Want deze op Cyprus geboren Amerikaan heeft deze week het taboe op mensen klonen open gebroken. En …

Share

‘Een kind kost een Porsche,’ zo luidt een oud Duits gezegde. Met andere woorden: een kind opvoeden tot het een jaar of achttien is, kost je ongeveer € 75.000, een bedrag waarmee je door de Porsche-dealer met een warme handdruk wordt ontvangen. Met die centen ben je minstens goed voor het instapmodel. Facebook Twitter LinkedIn …

Share

vrolijke vaderIs het een sterk staaltje WvW (Werkverschaffing voor Wetenschappers) of hebben we hier echt te maken met Groot Nieuws? ‘Vaders die tijdens de zwangerschap van hun partner depressief zijn, lopen een grotere kans een angstig of somber kind te krijgen,’ lazen we onlangs in de krant. Klopt dat wel?

Share

Tien en een half jaar ben ik nu verloskundige. Inderdaad één van de weinige mannelijke verloskundigen (slechts 2 procent van alle verloskundigen is man wat neerkomt op 40 collega’s). Een mooi moment om even terug te kijken. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share