kinderzitje auto

ANWB test weer eens kinderzitjes

kinderzitje autoEen nieuw seizoen, dacht de ANWB, mooie gelegenheid om weer eens kinderzitjes te testen. Dat deed de club samen met haar Europese zusterclubs. Er werden 28 verschillende kinderzitjes uit alle gewichtsklassen onderzocht. Van deze 28 zitjes zijn er elf in Nederland te koop. Het resultaat is meer dan redelijk.

Veiligheid
Van deze elf krijgen acht zitjes het oordeel ‘goed’ en drie zitjes ‘redelijk’. Verder zijn er drie  ‘goede’ zitjes, die mogelijk via internet te koop zijn. De kinderzitjes zijn onderzocht op de onderdelen ‘veiligheid’, ‘gebruik’, ‘comfort voor het kind’ en ‘afwerking en reiniging van het zitje’.

Slechte zitjes
Bij de 28 zitjes zijn er ook vier die ‘slecht’ scoren. Deze zitjes slagen er niet in een kind bij een botsing goed te beschermen.  De eisen die de ANWB stelt aan zitjes zijn dan ook zwaarder dan de wettelijke eisen. Belangrijkste verschil is de bescherming bij een zijdelingse botsing. Het ECE-goedkeuringslabel dat ieder zitje moet hebben garandeert slechts een minimale veiligheid bij een frontale botsing en zegt niets over de bescherming bij een zijdelingse botsing.

Belang test
Het is van het grootste belang bij het vervoer van kinderen in de auto alleen die zitjes te gebruiken die in tests als goed zijn beoordeeld. Kijk daarvoor op anwb.nl bij, mail naar autoinfo@anwb.nl of bel met de adviseurs van de ANWB Autoadvieslijn 088-2695000.

De ANWB dringt er bij ouders op aan om kinderen in de auto altijd in een zitje te vervoeren. Ook bij lage snelheden met de auto zijn de krachten die op een kind tijdens een aanrijding worden uitgeoefend enorm. Omdat zelfs een auto met hoofd- of zijairbag de ontbrekende zijdelingse bescherming van een zitje zonder rugleuning niet kan vervangen, moeten ook voor oudere kinderen altijd volwaardige zitjes met rugleuning en zijprotectie worden gebruikt.

De hele test zien? Klik hier voor de test in PDF-formaat.