Even boodschappen doen met de Fiat 500

fiat500-300x202Soms heb je geluk. Zoals wanneer iemand je de sleutels van de nieuwe Fiat 500 in de handen drukt voor een paar daagjes rijden in de Auto van het Jaar 2008. Een gezinsautotest is wat overdreven voor dit boodschappenautootje. Dus reden we er maar mee naar de supermarkt…

Retro & modern
First things first: het designteam van de Fiat 500 heeft aan het einde van 2007 vast een flinke bonus gekregen. Zelden een auto gezien die zo retro en toch zo modern was. Bovendien vind iedereen die ‘m ziet rijden ‘m leuk, erg leuk. De oh’s en ah’s zijn niet van de lucht. En dan hebben ze er nog niet eens ingezeten. Want met dat gave witte stuurtje en die grote ronde instrumenten heb je echt ’s een heel ander uitzicht dan in de gemiddelde gezinsauto.

Verbazingwekkend gemak
Op naar de supermarkt. Kinders moeten per se mee, want mamma werkt vandaag. Met veel moeite twee kinderzitjes naar achteren gewurmd en vastgezet. Dat past tenminste. Kinderen erin zetten en vastsnoeren gaat verbazingwekkend makkelijk. De voorstoelen schuiven ver naar voren, zodat je staande voor de achterbank de koters makkelijk in de gordel kan zetten. Stoel weer naar achteren, en zo te horen breken er geen beentjes. ’t Zit krap, maar voor een dreumes van bijna twee en een grote vent van bijna 6 niet oncomfortabel. Papa zelf (1.80 m) heeft op de achterbank niet veel te zoeken.

Krachtig motortje
De 500 die wij reden was uitgerust met een 1.2 benzinemotor van 69 pk. Onderweg blijkt dat een voldoende krachtig motortje, dat zowel in de stad als op de snelweg (niet de dichtstbijzijnste supermarkt genomen natuurlijk) prima functioneert. Het verbruik hebben we niet gemeten, maar blijkt in andere testen op bijna 1 op 20 uit te komen. Het weggedrag van de 500 is formidabel, hij stuurt messcherp. In de stad zorgt de City-stand van de besturing voor een lekker soepele besturing. Ook handig bij inparkeren, uiteindelijk past dit autootje in de kleinste gaatjes. De 500 heeft een opmerkelijk rijke standaarduitrusting. Wij reden de eenvoudige Pop-versie, waar airco, elektrische ramen en zelfs een knie-airbag aanwezig waren. De prijs van deze 500 Pop bedraagt 12.995 euro.

Voetbaltassen
Klaar bij de supermarkt. De krat met boodschappen past makkelijk achterin, nog een kratje had er makkelijk bij gekund. Ook een setje school- of voetbaltassen past makkelijk achterin de 185 liter metende bagageruimte. Voldoende plek dus als de 500 gebruikt wordt als ‘auto erbij’. ’t Zou ons niks verbazen als papa volgende week ineens weer boodschappen wil doen…