IkVader spot gezinsauto's op de AutoRAI

img-laidrrawservantVanaf 1 april 2009 wordt in de Amsterdam RAI de AutoRAI 2009 gehouden. Door de economische crisis iets anders van opzet, maar met voldoende nieuwe gezinsauto’s! IkVader mocht alvast rondkijken en serveert u de primeurs.

Geen AutoRAI
Bijna was er dit jaar geen AutoRAI geweest. De deelnamekosten zijn hoog voor de automerken; zij houden momenteel liever het geld op zak. Daarom is afscheid genomen van de massale stands per merk en is gekozen voor een sobere, thematische aanpak. Zelfs dat was sommige merken te veel: Fiat, Renault, Citroen, Peugeot en Nissan ontbreken bijvoorbeeld. De AutoRAI is nu opgedeeld in zes segmenten: Family & Travel, City & Compact, Green Innovations, Adventure, Luxury & Sportscars en Cabrio. Daarnaast zijn er nog diverse paviljoens en ‘experiences’. Wij gingen echter voor de gezinsauto’s en kwamen als eerste (natuurlijk) uit bij…

Family & Travel

img-laidrrawservant

 De Chevrolet Cruze maakt zijn debuut en maakt overall een solide indruk. Het is natuurlijk een sedan, dus de bagageruimte is wat beperkter en de hoofdruimte voor volwassenen achterin is wat krap. Daar staat tegenover dat het interieur fraai ontworpen is. De Cruze is leverbaar vanaf 17.995 euro voor de 1.6 benzine en 21.695 euro voor de 2.0 diesel.

img-laidrrawservant
 Al lang niet nieuw meer, maar niet zo bekend: de Dodge Journey. Een soort mengeling van SUV en MPV, met maar liefst zeven zitplaatsen. Het merk Dodge heeft het wat moeilijk in de huidige crisis, hopelijk krijgt de Journey geen slechte afloop…

img-laidrrawservant

We lieten hem al eerder zien: de Opel Insignia Sports Tourer. De eerste reacties op deze auto zijn veelbelovend. IkVader is eveneens onder de indruk: de bagageruimte is erg goed toegankelijk doordat zowat de hele achterkant omhoogscharniert. De achterbank zou iets ruimer mogen voor volwassenen vooral de hoofdruimte is krap bij in- en uitstappen. Later dit jaar naar verwachting in de IkVader Gezinsautotest.

img-laidrrawservant
Seat pakt uit met flink wat primeurs. Zo zijn er de nieuwe Altea en Altea XL, licht aangepast her en der en nog steeds geweldig goed ingericht voor gebruik met kinderen. Wij zagen zelfs audio-plugs achterin de Altea XL (voor op de foto). Links daarachter staat de Exeo Sport Tourer. Dat is een aangepaste, maar aangenaam geprijsde Audi A4 van het oude model. De ruimte op de achterbank en de bagageruimte zijn gemiddeld, maar voor die prijs is dat aanvaardbaar. Ook de Leon is trouwens vernieuwd.

family5
 De Toyota Verso hebben we in ons verslag van de Geneva Motorshow wat tekort gedaan. De auto is fors gegroeid en deelt zijn platform met de Avensis. Dat staat garant voor prima weggedrag, weten wij. De Verso biedt plaats aan zeven personen en weinig bagage of vijf personen en veel bagage. Het omklappen van de uit 3 stoelen bestaande achterbank is nu verder verbeterd. Het interieur ziet er goed uit. De Verso is verkrijgbaar vanaf 24990 euro.

family5
De Volvo V70 is een droom van veel vaders. Volvo zet het droombeeld op de AutoRAI als ‘milieuvriendelijke’ DRIVe versie. Dat betekent een 1.6 dieselmotor, energielabel A en een CO2-uitstoot van 129gr per km.

family5
Ook te zien op de afdeling Family & Travel: het Disney Paviljoen. Kids tot en met 14 jaar zijn sowieso gratis welkom op de AutoRAI, so bring the family. In het Disney Paviljoen kunnen ze met trapauto’s het verkeersplein op en hun kinderrijbewijs halen, Disney tijdschriften lezen en de nieuwste trailers van Disney films zien. Let op: het Disney Paviljoen is niet bedoeld als kinderopvang. Hou de kids dus in de gaten!

City & Compact

family5
De Mazda 3 beleeft zijn Nederlandse primeur op de AutoRAI. Hij valt op door zijn fraaie vormgeving en sportief ogende uiterlijk. Het interieur borduurt voort op andere modellen van Mazda. Hij is er zowel als hatchback en sedan. Wij namen plaats in de vijfdeurs hatchback en vonden voor volwassenen de beenruimte achterin wat krap. De bagageruimte is bij de hatchback is 340 liter groot, bij de sedan meet hij 430 liter.

family5
De Mini Clubman is er natuurlijk al een tijdje, maar is niet zo bekend als gezinsauto. Onterecht, want zowel bagageruimte als achterbank bieden onverwacht veel ruimte. De Clubman is er nu ook in One-uitvoering met 1.4 liter benzinemotor van 95 pk. Hij heeft een B energielabel en kost vanaf 21895 euro. Nieuw is een comfortabel businesspack voor 995 euro.

family5
family5
 Nieuw in Nederland: de Toyota Urban Cruiser. Deze zogeheten crossover staat vanaf nu in de showroom. Hij valt op door zijn beperkte buitenmaten maar ruime interieur. De achterbank is in twee delen verschuifbaar en neerklapbaar tot een ruime bagageruimte. Standaard meet de bagageruimte 314 liter, verschuif je de bank maximaal, dan is het 388 liter. De Urban Cruiser is er alleen met 1.3 benzinemotor vanaf 19.990 euro.

family5
De Volkwagen Golf Plus is vernieuwd. Hij is net iets groter dan de gewone Golf en biedt meer ruimte op de achterbank. Voor de kids zijn er opklaptafeltjes en een 12 V – aansluiting. De achterbank is in drie delen neerklapbaar. De auto op de foto heeft een energielabel B.

Green Innovations

family5
 Aardgas kun je op steeds meer plaatsen tanken in Nederland. Het is goedkoop en schoner dan benzine en diesel. Daarom loont het om te gaan nadenken over de aanschaf van bijvoorbeeld een Opel Zafira, die vanaf nu verkrijgbaar is met CNG (=aardgas) plus een turbo. De Opel Zafira CNG ecoFLEX turbo, zoals hij voluit heet, is er vanaf 31.595 euro.

family5

Ook niet nieuw als model, maar wel extra schoon in deze uitvoering: de Skoda Octavia Green Line. Hij heeft een A-label en komt in aanmerking voor 20% bijtelling.

family5
 De Toyota Prius is de best verkochte ‘groene’ auto. Hij is nu vernieuwd en is nog schoner en zuiniger geworden. Het uiterlijk was al aerodynamisch goed, maar is nog iets strakker geworden. Hij is op de achterbank verbazingwekkend ruim, de bagageruimte is met 445 liter best groot. Deze hybride auto is er vanaf net geen 25.000 euro.

family5

Het pookje van de automaat van de Prius is en blijft echt het coolste pookje dat wij ooit gezien hebben.

Adventure

family5

Wel avontuurlijk, maar toch ook wel groen, deze versie van de Volvo XC60 DRIVe. Hij kwalificeert zich voor een B energielabel en scoort 159 gram CO2/km. Voorin ligt er dan een 2,4 liter dieselmotor van 175 pk. Hoe de XC60 het als gezinsauto doet? Lees de Gezinsautotest die IkVader met de XC60 reed.

family5
Saab is ook op de AutoRAI, ondanks dat het merk het moeilijk heeft in de huidige crisis. Het is daarom best avontuurlijk (en te prijzen!) dat het merk er is. Avontuurlijk is ook deze brandnieuwe 9-3X. Een stationwagon die op ruig terrein is voorbereid door een hogere bodemspeling en aandrijving op alle wielen.

Is that all there is?
Er zijn ook nog de ‘werelden’ Luxury en Sportscars en Cabrio, maar daar vonden wij geen echte gezinsauto’s. Er ff langsgaan kan natuurlijk altijd. De RAI probeert het gebrek aan glamour deze editie van de AutoRAI goed te maken door diverse experiences en paviljoens. Bijvoorbeeld: de Dutch Design Lounge, over Nederlandse auto-ontwerpers en hun invloed, de AutoVisie Supercar Paddock, het Pantser Paviljoen (met de best beveiligde auto’s), klassiekers, Start Future Now (over de toekomst van de auto) en nog veel meer. O ja, deze wilden we u even niet onthouden:

family5
 

GoMotor!, een speciaal paviljoen vol met bijzonder smakelijke en mooie eehh… motoren!

De AutoRAI is open vanaf woensdag 1 tot en met 11 april in de Amsterdam RAI, dagelijks vanaf 10.00 uur. Kaartjes aan de kassa kosten 16,50 euro p.p. voor doordeweekse dagen, 18,50 euro p.p in het weekend. Online voorverkoop ligt voor beide tarieven twee euro lager. Kinderen tot en met 14 jaar mogen gratis naar binnen. Check voor informatie AutoRAI.nl.