IkVader test de nieuwe Citroën Berlingo


img-laidrrawservantDe Citroën Berlingo werd onlangs uitgeroepen tot Gezinsauto van het Jaar 2009. Da’s mooi, maar voordat we het nieuwe jaar ingaan, leggen we de Berlingo eerst graag nog even langs de meetlat van IkVader.nl. Is hij die titel wel waard?

Bestelauto
De Citroën Berlingo en zijn tweelingbroer de Peugeot Partner zijn halverwege de jaren negentig ontwikkeld als bestelauto. Succesvolle auto’s, waar de Fransen iets later ook personenauto’s van maakten. Allemaal heel ‘functioneel’, maar de vehikels zagen er nog steeds uit zoals ze bedoeld waren: als bedrijfsauto’s. Met de nieuwe generatie Berlingo is het een stuk beter gesteld. Oké, het ziet er nog steeds verre van sexy uit en het uiterlijk van deze auto geeft je geen stoot testosteron bij het betreden van je oprit, maar het is al veel beter dan het geweest is. De auto is met een lengte van 439 en een hoogte van 180 m best groot, maar dit is dan ook een fullsize mpv, die zijn onderstel deelt met dat van de C4 Picasso. De Berlingo oogt robuust en doet al meteen vermoeden dat-ie handig is: we zien schuifdeuren voor de achterpassagiers. Dat belooft wat. Verder opvallend: de mooi gestileerde verchroomde ‘chevron’ aan de voorzijde, de kolossale, hoog openende achterklep en de dakdragers, die ook overdwars te monteren zijn. Ons testmodel was uitgerust met een Modutop, wat onder meer inhoudt dat in het dak vier kleine raampjes zitten.

img-laidrrawservantBinnen kijken
Maar eerst maar eens binnen kijken, want dat is de plek waar deze auto’s zich moeten bewijzen. In praktisch gebruik van de binnenruimte, vooral. Dat heeft Citroën begrepen, want volgens onze bescheiden mening mag de Berlingo gekroond worden tot kampioen bergruimte. Het kan zijn dat we ergens een opbergplekje hebben gemist, maar bij elkaar kwamen we desalniettemin aan 25 opbergplekken. 25! Shocking. Vooral voorin kunnen de ouders overal zooi kwijt. Handig zijn de vakken in het dashboard en onder de stoelen. Citroën scoort met het optionele Modutop systeem, wat inhoudt dat langs het complete plafond, van voor tot achter, een complete ‘bovenverdieping’ met fraai gestileerde opbergvakjes hangt. Boven de bagageruimte loopt de Modutop uit in een extra kastje, dat zowel wel vanaf de achterbank als vanuit de bagageruimte goed toegankelijk is. Achterin hebben de kids niks te klagen, met aparte bergvakken in de vloer en twee opklaptafeltjes aan de achterkant van de voorstoelen. De ‘achterbank’ bestaat overigens uit drie aparte, op te klappen en zelfs te verwijderen stoelen. Het zitcomfort is voldoende, de ruimte ook voldoende voor pubers met van die benen die elke dag langer worden. Drie kinderzitjes passen dankzij de drie aparte stoelen uitstekend naast elkaar. Net na deze test werd overigens bekend dat Peugeot haar Partner Tepee in 2009 ook op de markt brengt als zevenzitter. Vooralsnog heeft Citroën geen plannen om haar PSA partner daarin te volgen.

img-laidrrawservantAchterklep
De bagageruimte is toegankelijk via de forse achterklep, die een flinke uitslag heeft. Parkeer de achterzijde dus niet te dicht bij obstakels. Ruimte heeft de Berlingo achterin voldoende. Hij geeft met zijn 675 liter inhoud zelfs heel veel grotere auto’s het nakijken. Wie de ruimte optimaal benut en de achterbank weghaalt, komt zelfs op 3.000 liter. Dat is een waarde waar je aan kan zien dat de Berlingo een broertje heeft dat bestelauto is. De tildrempel is overigens laag (57 cm) en de Berlingo heeft een uitneembare lamp in de bagageruimte.

Rijden
Geweldig, zoveel functionaliteit, maar wil die ‘Gezinsauto van het Jaar’ ook nog een beetje rijden? Op dat punt kunnen we u geruststellen. Geen moment heb je met deze auto het idee dat je met een ‘bestelauto’ of een ‘MPV’ onderweg bent. Natuurlijk, de koets is hoog, vangt soms wat wind en als je wilt  kun je ‘m laten overhellen, maar wie normaal rijdt scoort hetzelfde rijgedrag als bij de C4 Picasso. De besturing is soms ietwat vaag, maar nooit in irritante mate. De 1.6 HDi diesel in deze auto kwijt zich prima van zijn taak, als is hij met 1: 15,5 iets dorstiger dan je zou verwachten. Als we de motor na vele kilometers weer afzetten, kunnen we maar één ding concluderen: geweldige gezinsauto, die Berlingo. Comfortabel, maar ook reuzepraktisch, met een record aan bergruimte. Voor een aanvaardbare prijs koop je misschien niet de meest mannelijke auto, maar wel een waar het hele gezin graag instapt.

IkVader checklist

img-laidrrawservantIsofix                                                               ja

Raamblokkering                                          ja (voorin)

Uitschakelbare airbag voorin                   ja

Opbergplekken voorin                               17

Opbergplekken achterin                           8

Aantal gordels achterin                              3

Aantal airbags totaal                                 6

Leeslampjes achterin                                1

Bekerhouders voorin                                  2

Bekerhouders achterin                             4

12 volt achterin                                           nee

Vorige Fulltime werken sluit goed vaderschap niet uit
Volgende Emancipatiebureau roept op juridische positie vaders te verbeteren

Ook interessant

refuge du sele vakantie met pubers

Breek jij je ook het hoofd over de vraag welke vakantiebestemming pa én puber straks wél tevreden stemt? Het enige wat je puber wil is nog meer pubers. Hoe meer en hoe lawaaiiger, hoe beter. Het enige wat jij wil is een rustig plekje in de zon. In de Franse Alpen vond ik de plek …

Share

Hebben gescheiden vaders behoefte aan ondersteuning bij de opvoeding van hun kinderen? Die vraag staat centraal in een onderzoek dat de universiteit van Amsterdam gaat uitvoeren, in opdracht van de Opvoedpoli. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Het griepvirus maakt tot op heden niet meer slachtoffers dan in een normaal najaarsseizoen en toch wordt er dezer dagen aan de keukentafel heftig gedebatteerd over de vraag of je je kinderen wel of niet laat injecteren tegen de Mexicaanse griep. Hoewel gezondheidsminister Ab Klink laatst dreigde om websites te sluiten die hem onwelgevallige info verspreiden over het griepvaccin, …

Share

Gerard JonkmanAnderhalf jaar geleden vertrok Gerard Jonkman (42) met zijn gezin naar Libanon. In Beiroet kwam het onverwacht tot een scheiding, waarna de strijd om zijn 3-jarige zoontje Daniël begon. De Libanese rechtbank veroordeelde Jonkman tot een torenhoge alimentatie. Nu hij het geld niet kan betalen, dreigt hij in de gevangenis te belanden. Toch weigert Jonkman te vluchten. ‘Als mijn zoon later op zoek gaat naar zijn vader, moet ik hem dan vertellen dat ik na een paar maanden de hoop heb opgegeven omdat ik een beetje bang werd?’

Share

Eerste PaPakketVerblind door flitslicht en cameralampen, verrichtte Rosa Hanssen de eerste historische daad van haar pas vijftien maanden jonge leven. De dochter van IkVader-uitgever Henk Hanssen overhandigde op 16 januari 2002 ‘s lands eerste ‘blijde doos voor vaders’, aan Remco Meeder. Gretig opende de hij het deksel. ‘Kijk, een T-shirt! Hola, een vliegtuiglepel! En de nieuwe Men’s Health!’ Remco’s vriendin Marissa keek met een schuin oog toe. ‘Goh, dit PaPakket is veel leuker dan de blijde doos die wij moeders krijgen…’ bromde ze.

Share

Jeroen de W. zit er helemaal doorheen. Vorige maand kende niemand hem, nu wordt hij gebrandmerkt als de vader van de vermoorde baby’s uit Beverwijk. Hoe is het mogelijk dat hij tot vier maal toe niet op de hoogte was van de zwangerschap van zijn vriendin, de 29-jarige Etta die vast zit voor verhoor. De W. zegt niks met deze zaak te maken te hebben. Ook hij zou de moorden op zijn kinderen pas hebben ontdekt toen de politie een dode baby in het huis van zijn schoonmoeder aantrof.

Share