IkVader test de nieuwe Skoda Fabia Combi


fabia2_kleinVorig jaar zag een hele nieuwe generatie kleine stationwagons het levenslicht. De Peugeot 207 SW debuteerde en de Renault Clio Estate werd aangekondigd, net als de Skoda Fabia Combi. Die laatste is deze maand te gast in de IkVader Gezinsautotest. Volgt hij de stijgende lijn van Skoda?

Prijs/kwaliteit verhouding
De Roomster, de Octavia en de Fabia. Drie uitstekende auto’s met een prima prijs/kwaliteit verhouding van Skoda, het Tsjechische merk waar vroeger iedereen op neerkeek. Da’s lang geleden, weet je als je de nieuwe Fabia Combi ziet. Dat is een auto met een strak ontwerp, zij het dat de Combi wat gedrongen overkomt. Opvallend zijn de zwartgelakte A-stijlen. Waar het voor dient? Geen idee, maar het staat goed. Het front van de auto is hetzelfde als bij de Roomster en leidt zo tot een herkenbare Skoda-snoet. De dakrailing zit standaard op de Combi. Al met al een dynamisch uiterlijk, zeker in combinatie met de optionele 15 inch velgen op onze zilvergrijze testauto.

fabia2_kleinStylistische gründlichkeit
Hoe dynamisch het uiterlijk ook is, het interieur is een beetje, eehh… saai. Niet dat het niet goed is, o nee, de gebruikte materialen en de stoelen krijgen allemaal een dikke voldoende. Maar het heeft maar weinig jeu, alsof Skoda je via de styling eraan wil herinneren dat het toch echt onderdeel is van Volkswagen… Pluspunten in het interieur: het feit dat er al cruise control zit op onze Ambient-testversie, de aanwezigheid van handbediende klimaatcontrole en de meer dan behoorlijke ruimte, zowel voor als achterin. Want op de achterbank zitten zelfs volwassenen uitstekend. Drie kinderzitjes op de achterbank kan wel, maar het is goed wringen. Vervelend is dat er geen (lees)lampjes bij de achterbank zijn bevestigd. Het maakt kinderen vastsjorren in het donker tot een langdurig gepriegel. Er is één 12v aansluiting, naast de handrem. Daar zit ook een AUX-aansluiting voor audio-apparatuur.

fabia4_kleinHandigheidjes
Grote vraag bij de Fabia Combi is natuurlijk: hoe bruikbaar is die bagageruimte? De fabrieksopgave van 480 liter is veelbelovend, en de praktische ruimte is daar ook naar, al weten we sinds de Autoweek-test met bagageruimtes dat je fabrieksopgaves best met een korreltje zout mag nemen. Maar die scepsis maakt Skoda goed met allerhande handigheden achterin, zoals een 12 volts aansluiting, 4 sjorogen, een paar ophanghaakjes en een bagagenet. Net als in de Roomster is er een apart vakje te creëren in de bagageruimte door bevestiging van een eenvoudig stukje plastic. Erg simpel, maar zeer functioneel. De vormen van bagageruimte zorgen ervoor dat ook de kinderwagen zonder veel problemen ingeladen kan worden. Onder de laadvloer ligt een volwaardig reservewiel. De achterbank kan worden neergeklapt tot een totaal laadvolume van 1460 liter. Het neerklappen van de achterbank is geen feest. Hoofdsteunen eraf, zitting naar voren, voorstoelen iets naar voren, en dan nog ligt de leuning van de achterbank niet mooi plat. Om met Bennie Jolink te spreken: Kan dat nou niet anders?

Pedaaltje trappen
Aan de andere kant van de Fabia Combi is plek ingeruimd voor de motor, in deze auto een 1.4 benzinemotor van 85 pk. Da’s toch niet weinig , maar onze ervaring was dat het gas toch flink ingetrapt moest worden om de auto naar wens te laten accelereren. Zeker bij het betreden van de snelweg moest het pedaal naar de vloer. Best vreemd, want deze motor is dezelfde als in de Roomster die we ooit testten, en die auto was 80 kg zwaarder dan deze Fabia Combi. Over de rij-eigenschappen van de Fabia Combi verder niets dan klagen. Hij ligt goed op de weg, en doordat de wielbasis gelijk is aan die van de hatchback, heb je nog steeds het gevoel met een kleine auto op weg te zijn. De Fabia Combi gedraagt zich ook zo, is snel wendbaar, en dat maakt hem uitstekend geschikt voor elke woonwijk. De vijfversnellingsbak laat zich goed bedienen en hij is goed afgesteld op de motor. Weliswaar draait de motor bij 120 km/h 3300 toeren, nooit is hij buitenmate rumoerig. Het verbruik is met 1 op 13,6 aardig, maar wel iets hoger dan de fabriek in de brochure heeft vermeld.

Conclusie
Concluderend kan niet anders gezegd worden dat een Skoda Fabia Combi bij vrijwel iedereen voor de deur kan staan. Hij biedt voldoende kwaliteit en is een auto die voor het gemiddelde gezin alles biedt wat het nodig heeft, plus veel bagageruimte voor wie dat belangrijk vindt. De prijslijst van de Fabia Combi begint bij 13.135 euro, een tarief dat geen onoverkomelijke gaten in het budget slaat. Hij staat halverwege februari bij de dealer.

fabia3_kleinIkVader checklist
Isofix                                                              ja
Raamblokkering                                         ja, voorin (achter handbediende ramen)

Uitschakelbare airbag voorin                   ja

Opbergplekken voorin                               7

Opbergplekken achterin                           4

Aantal gordels achterin                             3

Aantal airbags totaal                                  4

Leeslampjes achterin                               0

Bekerhouders achterin                             1

12 volt achterin                                            ja (van vooruit)

Vorige De nieuwe man: echte kerel of halve vrouw?
Volgende IkVader-onderzoek: Jonge vaders zijn betrokken, actief en vol zelfvertrouwen

Ook interessant

Denk niet dat je kind niets zinnigs doet wanneer het urenlang op MSN, Hyves of een online game rondhangt. Misschien kun je het zelfs beter even met rust laten, want je kind is dan met een Belangrijk Leerproces bezig. Ja, het leert Cruciale Sociale Vaardigheden! Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Scènes als deze behoren tot de klassiekers in het vader-zoon genre: vader Soldaat komt thuis, gaat onverwacht naar de basisschool van zijn zoon om het knulletje te verrassen. En de camera was er natuurlijk bij. Wat je verder ook vindt van de Amerikaanse politiek in Irak, dit filmpje is een tranentrekker die je niet mag missen. ‘Tissues bij de hand houden,’ waarschuwt de presentatrice vooraf.

Share

gelukkige vader
Ben net terug uit Bar Harbor, een havenplaatsje aan de Amerikaanse westkust, alwaar ik bij de kapper verzeilde en in een oude Men’s Health een leuk stuk over vaderschap aantrof. Kapper Ray, een goedmoedige baas die een paar jaar geleden nog een toer door Europa maakte en vooral aan ‘the Red Light District’ hitsige herinneringen had overgehouden, gaf me het stuk (dus) mee. Het artikel, geschreven door ‘stay-at-home dad’ (huisman) Brian Fortner, vat het vaderschap samen in vijf klinkende vuistregels. Hier gaan we…

Share

Worden mannen steeds vrouwelijker? Die vraag dringt zich deze week wel heel ernstig op. Het mannenvakblad Men’s Health deed een onderzoek waaruit blijkt dat mannen meer geld aan kleding en verzorgingsproducten besteed dan aan vrouwen. En tegelijkertijd vond deze week in Utrecht de eerste Nederlandse verkiezing tot ‘Huisman van het Jaar’ plaats. Wat is er in godsnaam aan de hand met de mannen van ons land? IkVader stuurde haar enige vrouwelijke reporter op onderzoek uit.

Share

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van verlegenheid en zelfvertrouwen bij jonge kinderen? Dan is dit onderzoek misschien iets voor je. De afdeling Pedagogiek van de Universiteit van Amsterdam is op zoek naar aanstaande ouders van hun eerste kind, die willen bijdragen aan het vergroten van de kennis op het gebied van de ontwikkeling van verlegenheid.

Share