IkVader test de nieuwe Skoda Fabia Combi


fabia2_kleinVorig jaar zag een hele nieuwe generatie kleine stationwagons het levenslicht. De Peugeot 207 SW debuteerde en de Renault Clio Estate werd aangekondigd, net als de Skoda Fabia Combi. Die laatste is deze maand te gast in de IkVader Gezinsautotest. Volgt hij de stijgende lijn van Skoda?

Prijs/kwaliteit verhouding
De Roomster, de Octavia en de Fabia. Drie uitstekende auto’s met een prima prijs/kwaliteit verhouding van Skoda, het Tsjechische merk waar vroeger iedereen op neerkeek. Da’s lang geleden, weet je als je de nieuwe Fabia Combi ziet. Dat is een auto met een strak ontwerp, zij het dat de Combi wat gedrongen overkomt. Opvallend zijn de zwartgelakte A-stijlen. Waar het voor dient? Geen idee, maar het staat goed. Het front van de auto is hetzelfde als bij de Roomster en leidt zo tot een herkenbare Skoda-snoet. De dakrailing zit standaard op de Combi. Al met al een dynamisch uiterlijk, zeker in combinatie met de optionele 15 inch velgen op onze zilvergrijze testauto.

fabia2_kleinStylistische gründlichkeit
Hoe dynamisch het uiterlijk ook is, het interieur is een beetje, eehh… saai. Niet dat het niet goed is, o nee, de gebruikte materialen en de stoelen krijgen allemaal een dikke voldoende. Maar het heeft maar weinig jeu, alsof Skoda je via de styling eraan wil herinneren dat het toch echt onderdeel is van Volkswagen… Pluspunten in het interieur: het feit dat er al cruise control zit op onze Ambient-testversie, de aanwezigheid van handbediende klimaatcontrole en de meer dan behoorlijke ruimte, zowel voor als achterin. Want op de achterbank zitten zelfs volwassenen uitstekend. Drie kinderzitjes op de achterbank kan wel, maar het is goed wringen. Vervelend is dat er geen (lees)lampjes bij de achterbank zijn bevestigd. Het maakt kinderen vastsjorren in het donker tot een langdurig gepriegel. Er is één 12v aansluiting, naast de handrem. Daar zit ook een AUX-aansluiting voor audio-apparatuur.

fabia4_kleinHandigheidjes
Grote vraag bij de Fabia Combi is natuurlijk: hoe bruikbaar is die bagageruimte? De fabrieksopgave van 480 liter is veelbelovend, en de praktische ruimte is daar ook naar, al weten we sinds de Autoweek-test met bagageruimtes dat je fabrieksopgaves best met een korreltje zout mag nemen. Maar die scepsis maakt Skoda goed met allerhande handigheden achterin, zoals een 12 volts aansluiting, 4 sjorogen, een paar ophanghaakjes en een bagagenet. Net als in de Roomster is er een apart vakje te creëren in de bagageruimte door bevestiging van een eenvoudig stukje plastic. Erg simpel, maar zeer functioneel. De vormen van bagageruimte zorgen ervoor dat ook de kinderwagen zonder veel problemen ingeladen kan worden. Onder de laadvloer ligt een volwaardig reservewiel. De achterbank kan worden neergeklapt tot een totaal laadvolume van 1460 liter. Het neerklappen van de achterbank is geen feest. Hoofdsteunen eraf, zitting naar voren, voorstoelen iets naar voren, en dan nog ligt de leuning van de achterbank niet mooi plat. Om met Bennie Jolink te spreken: Kan dat nou niet anders?

Pedaaltje trappen
Aan de andere kant van de Fabia Combi is plek ingeruimd voor de motor, in deze auto een 1.4 benzinemotor van 85 pk. Da’s toch niet weinig , maar onze ervaring was dat het gas toch flink ingetrapt moest worden om de auto naar wens te laten accelereren. Zeker bij het betreden van de snelweg moest het pedaal naar de vloer. Best vreemd, want deze motor is dezelfde als in de Roomster die we ooit testten, en die auto was 80 kg zwaarder dan deze Fabia Combi. Over de rij-eigenschappen van de Fabia Combi verder niets dan klagen. Hij ligt goed op de weg, en doordat de wielbasis gelijk is aan die van de hatchback, heb je nog steeds het gevoel met een kleine auto op weg te zijn. De Fabia Combi gedraagt zich ook zo, is snel wendbaar, en dat maakt hem uitstekend geschikt voor elke woonwijk. De vijfversnellingsbak laat zich goed bedienen en hij is goed afgesteld op de motor. Weliswaar draait de motor bij 120 km/h 3300 toeren, nooit is hij buitenmate rumoerig. Het verbruik is met 1 op 13,6 aardig, maar wel iets hoger dan de fabriek in de brochure heeft vermeld.

Conclusie
Concluderend kan niet anders gezegd worden dat een Skoda Fabia Combi bij vrijwel iedereen voor de deur kan staan. Hij biedt voldoende kwaliteit en is een auto die voor het gemiddelde gezin alles biedt wat het nodig heeft, plus veel bagageruimte voor wie dat belangrijk vindt. De prijslijst van de Fabia Combi begint bij 13.135 euro, een tarief dat geen onoverkomelijke gaten in het budget slaat. Hij staat halverwege februari bij de dealer.

fabia3_kleinIkVader checklist
Isofix                                                              ja
Raamblokkering                                         ja, voorin (achter handbediende ramen)

Uitschakelbare airbag voorin                   ja

Opbergplekken voorin                               7

Opbergplekken achterin                           4

Aantal gordels achterin                             3

Aantal airbags totaal                                  4

Leeslampjes achterin                               0

Bekerhouders achterin                             1

12 volt achterin                                            ja (van vooruit)

Vorige De nieuwe man: echte kerel of halve vrouw?
Volgende IkVader-onderzoek: Jonge vaders zijn betrokken, actief en vol zelfvertrouwen

Ook interessant

Het grootste verschil tussen kraanwater en bronwater is de prijs, zeggen gezondheidsexperts. Ze voegen eraan toe dat er in Nederland hogere eisen worden gesteld aan water uit de kraan dan aan bronwater uit een fles. Maar, er is nog een groot verschil. Geef je baby bronwater van Evian en zie, je kind begint te stuiteren, …

Share


Met deze vrolijke plaat van haar zoon Quinten en haar vriend Gerben, heeft Petra Hoppenbrouwer IkVaders fotowedstrijd gewonnen. Aan Petra de lastige taak als eerste een keuze maken uit een van de drie hoofdprijzen. De inzendtermijn voor de fotowedstrijd eindigde zaterdag 16 juni om 12 uur ‘s nachts. De uitslag werd bepaald door de leden van IkVader. Zij konden een cijfer van 1 t/m 10 geven aan de ingezonden foto’s. In totaal brachten de leden 3039 stemmen uit op de 261 foto’s die waren ingestuurd. De aldus tot stand gekomen uitslag is gecorrigeerd op ongeoorloofd gebruik. Aldus ontstond de ranking van de 25 prijswinnaars. Van harte gefeliciteerd, bedankt voor de prachtige foto’s en de stemmen!

Share

‘Slecht nieuws voor vaderkenner Henk Hanssen,’ schrijft de Varagids een paar dagen terug. Dit naar aanleiding van Meet Mister Mom dat afgelopen vrijdag bij Talpa debuteerde. Want, meende het omroepblad, als ik misselijk word van de bedorven spruitjeslucht die opstijgt uit het ‘Help, ik word vader’ programma van Tooske, dan zal mijn maag wel omkeren bij het kijken naar de reality comedy Meet Mister Mom.

Share

Al een bevalling in het ziekenhuis meegemaakt? Zo nee, bereid jezelf dan voor op één harde stoel (waar je uren op moet zitten), weinig privacy en een dieet van zelf meegenomen koeken en snacks uit de ziekenhuisautomaat. De vereniging Kind & Ziekenhuis, een club die ouders wil betrekken bij de opvang en begeleiding van hun kind in het ziekenhuis, publiceerde gisteren een onderzoek waar uit blijkt dat vaders er op de kraamafdeling bekaaid vanaf zouden komen.

Share

henkhanssenbijsoeterbeeck-325x212
Voor iedereen die bang is dat een sterilisatie een definitief einde maakt aan zijn kinderwens, is er goed nieuws. Laat je zaad voor de ingreep ‘op zijn Taiwanees’ invriezen en een tweede (en derde of vierde) leg blijft mogelijk. Een Taiwanese vader heeft namelijk onlangs bewezen dat je er tot dertien jaar later nog kinderen mee kunt verwekken! Deze Chen liet in 1995 zijn sperma in de vriezer plaatsen omdat hij een teelbalkanker leed. Hij herstelde helemaal van de ziekte maar zijn vermogen om sperma te produceren keerde niet terug. Met behulp van IVF-technieken wist hij zijn vrouw echter toch te bezwangeren met een kerngezonde tweeling als resultaat. Dat zaad een tijd lang goed blijft in de vriezer, was al bekend. Maar, dat de cellen meer dan een decennium kunnen overleven, is Groot Nieuws.

Share

Zit je al af te tellen tot het moment dat je koters het huis uitgaan, dan moet je in geval je een zoon hebt nog even geduld oefenen. Want: jongens doen er een stuk langer over om volwassen te worden dan meisje, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit Utrecht. De onderzoekers volgden vijf …

Share