IkVader test de nieuwe Toyota Avensis Wagon


family5Toyota scoorde de afgelopen jaren goed met de Avensis. Veel mannen zagen vooral in de stationwagon een auto voor ‘de zaak’ èn voor het gezin. Scoort de nieuwe Avensis weer zo goed? IkVader geeft het antwoord in de Gezinsautotest van deze maand.

Top stationwagon
De nieuwe Toyota Avensis is een van de vele nieuwe top stationwagons die momenteel op de wegen rondrijden. Merken als Mazda, Citroën, Ford, Honda en Renault hebben concurrerende modellen. Opel staat op het punt haar Insignia Sports Tourer de sporen te geven. De nieuwe Avensis onderscheidt zich in ieder geval meteen door zijn uiterlijk. Ronde, wat gespierde vormen zijn tegenwoordig de trend. De Avensis verrast met tamelijke scherpe lijnen en een slanke body. Opvallend zijn de hoog oplopende schouders, die aan de zij- en achterzijde breed op de auto liggen. Iedereen heeft zijn eigen smaak, maar wij hoorden al criticasters die het uiterlijk van de Avensis Wagon er niet op vooruit vonden gegaan. Wij vinden de auto in ieder geval minder herkenbaar op de weg dan het vorige model.

family5

Achter het stuur
Als we achter het stuur gaan zitten, kijken we meteen omhoog. Daar zien we (vandaag dan) blauwe lucht, want onze Wagon is uitgevoerd in Panoramic-versie, dus dat betekent glas in plaats van metaal boven het hoofd. Het glazen dak loopt ver door naar achteren, zodat de passagiertjes op de achterbank ook van het uitzicht kunnen genieten. De jaloezie voor als de zon wat erg fel schijnt zoeft automatisch over ons heen. Kijken we weer voor ons, dan zien we een mooi driespaaks stuur met fraaie aluminium accenten en tal van knopjes. Kijk maar goed naar het aluminium op het stuur, want verder in het interieur vind je die tint niet meer terug. Om onduidelijke redenen heeft Toyota het dashboard en middenconsole uitgevoerd in zwart- en grijstinten, die onderling maar weinig contrasteren. Het geeft het dashboard een wat sombere look. Een crème variant van het dashboard met notenhouten inleg, zoals bij het vorige model, is niet eens verkrijgbaar. Het dashboard onderscheidt zich in positieve zin door de bouwkwaliteit en de gebruikte materialen. Dat is een duidelijke stap vooruit. Een misser is de standaard asbak, die er achterin ook voor de kinderen is. Aan luxe en comfort in deze Avensis Wagon Panoramic geen gebrek, ook al niet door de optionele DVD navigatie met SD-slot, USB en Bluetooth voor de telefoon. Climate control, cruise control, een snelheidsbegrenzer, parkeersensoren voor en achter, het ontbreekt ons aan niets.

Opbergbak
Erg goed is de gigantische opbergbak tussen de twee voorstoelen in. Hij kan ook nog eens naar eigen inzicht worden ingedeeld, en herbergt diverse audio-aansluitingen. De opbergbak is welkom, want verder heeft de Avensis voorin niet zo veel bergruimte. Kruipen we naar de achterbank, dan tellen we achterin 5 opbergplekken.

family5

Schouders
“Ik zie niks”, zegt Luuk (6 en een half), als hij net achterin zit. De hoog oplopende schouders van de auto zorgen ervoor dat de kids moeite hebben om uit het raampje te koekeloeren. Dan maar staren door het glazen dak. De achterbank is met 136 cm lekker breed, maar Toyota maakt met deze Avensis dezelfde fout als Honda met de Accord Tourer: twee verzonken zitjes in de achterbank. Geweldig als je twee volwassenen moet vervoeren, of maar twee kids hebt, maar een ramp als je niet twee maar drie kinderzitjes naast elkaar kwijt moet op de bank. Dan staat alles schots en scheef en zit niemand echt comfortabel. Wie met drie volwassenen achterin gaat zitten, bemerkt het nadeel van het panoramadak: dat slorpt hoofdruimte op. In het midden van het dak zit ook nog eens de verlichting. Degene die veroordeeld wordt tot in het midden zitten, zit al snel met zijn hoofd tegen de verlichtingsunit aan. Niet prettig. De beenruimte voor volwassenen achterin is voldoende, de vlakke vloer is een uitkomst. De achterbank is trouwens in twee delen neerklapbaar en heeft een functionele armsteun èn… een skiluik. Na heel wat kilometers weten wij het zeker: een skiluik is leuk voor kinderen, maar niet voor ouders. Die kunnen namelijk weer langs de snelweg stoppen: (huilerig toontje) “Papa? Ik heb Knuffie door het gat gestopt en nou kan ik er niet meer bij-ij”.

family5Breedte
Nou ja, je stopt maar weer eens, loopt naar achteren en tja, dat is toch weer een kans om even in de bagageruimte van de Avensis te kijken. Of bewonderen, want met 543 liter is-ie lekker groot en hij is slim ingedeeld. De breedte is goed te gebruiken voor een buggy of wandelwagen, en door de verwijderbare schotjes past zelfs de meest vreemdvormige wandelwagen erin. Het optionele bagagemanagementsysteem, met ladingvastzetrails en –ankers, is ook handig. Onder de vloer is nog meer bergruimte te vinden, en een bandenplakset. Shit, waar ligt die knuffel nou?

family5

Sporen
Eenmaal weer ingestapt geven we de Avensis graag weer de sporen, want met een 2.2 D-4D-F van 150 pk is het fijn over de snelweg zoeven. Toyota heeft er goed aan gedaan een zesversnellingsbak te monteren, want de D-4D-F (dus met roetfilter) draait bij 120 km/h slechts 2000 toeren en is dus echt amper hoorbaar. Toyota heeft uit ‘groene’ overwegingen een lichtje in het instrumentendisplay gezet dat aangeeft wanneer je moet schakelen en dat is maar goed ook, want zelf hoor je de toeren amper. Chapeau! Al dat dieselgeweld is trouwens verbazingwekkend schoon, want op de Avensis zit milieulabel B. Mevrouw Cramer ook weer blij. En vader zelf ook trouwens, want met een verbruik van 1 op 15,8 heeft de Avensis een heel net verbruik.

Resumé: niks mis mee, met die Avensis. Auto van deze tijd. Tikje saai misschien, maar ook weer niet zo erg als die boys van Autoweek zeiden. Voordeel van een Toyota: hij doet het altijd. Da’s ook wat waard. De Avensis is niet gebouwd als gezinsauto, da’s wel duidelijk. Daarvoor laat-ie zeker achterin te veel steken vallen, ondanks zijn functionele bagageruimte. Maar de Avensis kan wederom worden gebruikt als auto met twee gezichten: doordeweeks als de zakenbak van papa, ’s avonds en in het weekend kunnen vrouw en kids ook makkelijk mee.

IkVader checklist

Isofix                                                               ja (2)

Raamblokkering                                          ja (ook elektronisch)

Uitschakelbare airbag voorin                   ja

Opbergplekken voorin                              6

Opbergplekken achterin                           5

Aantal gordels achterin                              3

Aantal airbags totaal                                 7

Leeslampjes achterin                                2

Bekerhouders voorin                                  2

Bekerhouders achterin                            2

12 volt achterin                                           nee

En van achteren

Vorige Gescheiden? Doe mee aan dit onderzoek!
Volgende De Voorbeeldman (2)

Ook interessant

Het leukste van de nieuwe site www.ikvader.nl is dat de mannen aan het woord zijn over zwangerschap, bevalling en baby’s. Omdat de site pas in de lucht is, werken nog niet alle rubrieken. Je kunt al wel terecht bij het PappABC (van ‘Aangifte doen’ tot ‘Zaad’) en bij ‘Vaders voor vaders’ (‘Wie vindt het vaderschap ook niet altijd een roze wolk?’).

 

Naschrift redactie IkVader.nl: Inmiddels werken alle rubrieken en is Vaders voor Vaders omgedoopt in Vader Forum.

 

Share

Na een levenscyclus van bijna vijftien jaar besloot Volkswagen om haar grootste MPV Sharan een nieuw modelletje te gunnen. IkVader stapt in de nieuwe Sharan en kijkt of het weer zo’n ruimtewonder is. Kernvraag: heeft zo’n grote MPV nog wel bestaansrecht? Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Laten we eerlijk zijn. De meeste vaders hebben nooit begrepen waarom hun tieners naar soaps op tv moeten kijken. Maar als vader kiezen wij voor ons kind vanaf vandaag voor Goede Tijden! De kijkers van deze serie drinken namelijk bijzonder minder alcohol dan de Onderweg Naar Morgen fans.

Share

De moeder aller peuters is opgestaan uit een droge rivierbedding in Ethiopië. Selam heet ze. Een schattige naam, die ‘vrede’ betekent, voor een kleuter van drie miljoen jaar oud. Het skelet werd in december 2000 gevonden onder een laag zand bij de Awash-rivier in Ethiopië. Uit datering blijkt dat de botten toebehoorden aan een meisje dat 3,3 miljoen jaar geleden rond huppelde. Deze week maakte Selam haar come-back. Haar peetvader, de Ethiopische paleontoloog Zeresenay Alemseged presenteerde haar vol trots aan de wereld.

Share

De Stichting Ideële Reclame (SIRE), de club van de even beroemde als beruchte campagne over vaders die alleen op zondag het vlees snijden, heeft een nieuwe doelgroep ontdekt. Kinderen die worden gepest! Op het net en via SMS schijnen kinderen elkaar naar het leven te staan. Daarom begint SIRE vandaag met een campagne.

Share

Worden mannen steeds vrouwelijker? Die vraag dringt zich deze week wel heel ernstig op. Het mannenvakblad Men’s Health deed een onderzoek waaruit blijkt dat mannen meer geld aan kleding en verzorgingsproducten besteed dan aan vrouwen. En tegelijkertijd vond deze week in Utrecht de eerste Nederlandse verkiezing tot ‘Huisman van het Jaar’ plaats. Wat is er in godsnaam aan de hand met de mannen van ons land? IkVader stuurde haar enige vrouwelijke reporter op onderzoek uit.

Share