IkVader test de Opel Zafira


Opel Zafira met zeezichtDe meivakantie verraste ons met heerlijk weer. Dus zetten wij koers naar het strand bij Oostvoorne om eens goed te genieten van de zon, de zee, het zand en… de Opel Zafira. De Opel Zafira gaat al jaren mee en is voor velen de auto voor het hele gezin. Niet zo lang geleden friste Opel haar grootste MPV op. Hoog tijd dus voor IkVader.nl om ‘m eens in de praktijk uit te proberen.

Dynamisch
De aanpassingen aan het uiterlijk zijn minimaal. Het front ziet er wat dynamischer uit, er is hier en daar (ook in het interieur) wat chroom geplakt, dat is het wel. Maar… de Zafira ziet er nog altijd competent uit en kan qua uiterlijk zeker de strijd met grote concurrent VW Touran aan. Onze testauto, in ijsblauw en met de 16 inch velgen die horen bij de Temptation-uitvoering, levert staande op het nog lege parkeerterrein aan de Maasvlakte het bewijs.

Opel Zafira interieur (Temptation-uitvoering)

Bekerhoudertje
Vader en moeder hebben voorin de Zafira niets te klagen. Opel verdient een pluim voor de zesvoudig verstelbare stoelen (optie), waarmee door de kantelbare zitting de bovenbenen optimaal ondersteund kunnen worden. Aan comfort en opbergruimte ontbreekt het hen niet. Een bekerhoudertje meer voorin had geen kwaad gekund. Ook is het jammer dat Opel niet gedacht heeft aan een vak bovenop het dashboard, zoals veel andere MPV’s hebben. Daar is volgens ons best plek voor. Absolute misser: de niet uitschakelbare airbag van de passagiersplek.

 

Flex 7 systeem en bagageruimte

Flex7
De Zafira is nog nooit onderwerp van de IkVader Gezinsautotest geweest, en dus werpen wij ons met enthousiasme op het Flex7-stoelsysteem. De Zafira biedt namelijk standaard plek aan zeven personen. Achter de voorstoelen is eerst een bank gevestigd, daarachter zitten nog twee neerklapbare stoelen. De variaties van het Flex7 zijn schier onuitputtelijk. De bank kan schuiven en is in twee gedeelten neerklapbaar. De middelste zitting is om te toveren tot tafeltje annex middenarmsteun met bergruimte èn bekerhouders. De zitting van de bank is omhoog te klappen, zodat (als de bank iets naar voren wordt verschoven) achterpassagiers comfortabel naar binnen kunnen klauteren. De achterste twee stoelen zijn compleet plat neer te klappen, maar daarvoor moet je wel eerst de bank naar voren doen èn de zitting ervan omhoog klappen. Best omslachtig, da’s dan ook het enige nadeel van het Flex7 systeem wat wij konden ontdekken. Nog een nadeel, maar dan één wat bijna alle MPV’s hebben: de achterste twee stoelen zijn eigenlijk enkel geschikt voor kinderen. Volwassenen zitten er niet comfortabel. En tot slot nog een euvel van alle MPV’s: ben je van plan met zijn zevenen af te reizen, kun je niet alle bagage meenemen. Wie met zijn vijven reist, heeft 645 liter aan bagageruimte tot zijn beschikking; wie twee personen meer meeneemt, kan nog maar 140 liter benutten. Nog even over de achterbank: daar zitten zelfs volwassenen riant, en geven de eigen ventilatie en 12V aansluiting wat extra comfort. Een standaard klaptafeltje was mooi geweest, nu moet daar 100 euro extra voor worden betaald.

De achterste stoelen zijn eigenlijk alleen geschikt voor de kinderen

10 pk meer?
Opel heeft het motorengamma van de Zafira vernieuwd: er zijn twee nieuwe diesels en één nieuwe 1.6 benzinemotor met 115 pk en betere prestaties. Dat komt volgens Opel deels door de verstelbare nokkenassen. Wij vonden de 1.6 Ecotec best een fijne motor, maar wat tam bij accelereren. Jammer, want de 1.6 motor kreeg juist 10 pk extra omdat de power van de vorige motor ook al wat mager was. Ook het hoge toerental op de snelweg (3750 t/min bij 120 km/h) stelt wat teleur. Een zesde versnelling in de bak had wat minder toeren, minder lawaai en een lager verbruik opgeleverd. Dat verbruik is met 1 op 13,6 overigens best in orde. Het weggedrag van de Zafira is prima, lijkt meer op dat van een personenauto dan dat van een MPV. De Zafira helt niet over in de bochten, de remmen doen prima hun werk.

Uitzuigen
Terug van het strand, even onder de douche geweest en de Zafira uitzuigen, want met een paar koters achterin neem je meer zand mee naar huis dan je wilt. Daarbij blijkt het Flex7 systeem ook handig, want je kan werkelijk op alle plekjes komen met je stofzuiger. De Opel Zafira is dus nog steeds een auto die veel praktisch gebruiksgemak biedt, al is hij niet meer zo revolutionair als toen hij net nieuw was. Met zijn uitstekende Flex7 systeem staat hij echter nog steeds zijn mannetje in dit segment.

Vorige Blote vader schokt Frankrijk
Volgende De Anti-Kinderlozen Partij (AKP)

Ook interessant

Ze draagt een kroon van oranje papier die op haar oren steunt. In haar hand een plastic zak met drie tekeningen en een cadeau, een appel van klei.
"Voor Moedersdag!" roept ze erbij, drukt me de spullen in de hand en klautert op het fietsstoeltje.
"Heb je iets voor mamma gemaakt?"
Haar gezicht glimt van trots.
"Jahaa!"
"Goed zeg! Dat moeten we gaan verstoppen dan."
"Waarom?"
"’Het is eerst Koninginnedag, dan pas Moederdag."
Thuis zoeken naar een geschikte plek. Ze kan zich niet voorstellen dat er een plek is waar mamma niet komt.
"Ik heb een idee," zeg ik. Op mijn werkkamer laat ik haar achter een kastdeurtje de tekeningen en de appel verbergen. Gierend van de lach sluit ze de deur. Als ze nu maar haar mond kan houden…

Share

Een van de grote voorrechten van het vaderschap is dat het je meevoert naar plaatsen waar je zònder kinderen met een boog omheen zou lopen. Ik ben allesbehalve een kunstschaatsliefhebber, ben evenmin behept met een modetic en lig niet wakker van half ontblote mannenlijven. En toch zat ik vorige week live te kijken naar het …

Share

Terwijl minister Rouvoet zijn dure centra’s voor Jeugd en Gezin aan het uitventen is, werkt het kabinet aan een digitale takeover: het elektronisch kinddossier. Vanaf volgend jaar heeft elke hulpverlener toegang tot een digitaal dossier. Hierin zit alle relevante informatie over ieder kind dat in Nederland geboren wordt. Helemaal onomstreden is het kinddossier echter niet: boze tongen waarschuwen voor een ‘Big Brother effect’. Is die vrees terecht?

Share

‘Ik vind het heerlijk dat hij niet kan lopen.’ Zo begint een van de columns van Annemarie Haverkamp. Ze schrijft over haar zoon Job die met een zeldzame chromosoom-afwijking ter wereld kwam. Het inmiddels vijfjarige jongetje is verstandelijk en lichamelijk gehandicapt. In haar net verschenen boek Job zegt koekemokke heeft Annemarie een kleine vijftig columns …

Share

In Oude Pekela hangen de vlaggen uit: de ‘verloren kinderen’ Sara en Ammar zijn terug. Maar in Damascus gaat vader Hisham El-Hafez donkere dagen tegemoet. Hij brengt de kerstdagen door in een stil huis met twee lege kinderbedden. Exclusief: het verhaal over de vader die zijn kinderen meenam naar Syrië. Facebook Twitter LinkedIn Print Email …

Share

Nog voor hij goed en wel was uitgesproken, werd gezinsminister Rouvoet al bekogeld door een paar overrijpe tomaten. De bewindsman waagde het een paar weken terug om de vraag op te werpen of we in ons land genoeg kinderen krijgen met het oog op het in stand houden van het huidige welvaartsniveau. Een terechte vraag die helaas met de banvloek ‘betutteling’ snel werd afgekapt. Vandaag gooit het jonge oudersblad Wij een nieuwe blok hout op het discussievuur: uit een representatief onderzoek, dat het NIPO voor hen heeft verricht, blijkt dat het jaarlijkse geboortecijfer in Nederland van 181.000 naar 222.500 zou stijgen als de overheid ouders zou belonen met een premie. 

Share