IkVader test de Seat Altea XL Stationwagon

seatalteaxltest2_klein

Seat is de loot aan de Volkswagen-stam die staat voor sportiviteit. En emotie natuurlijk, ’t is niet voor niks dat tegenwoordig na elk Seat-spotje op radio of tv een Spaanse dame zwoel ‘Auto Emoción’ in je oor fluistert. Ook het uiterlijk van de Altea XL Stationwagon is gemaakt om je te raken. Het lijnenspel op de carrosserie van de auto is subtiel anders dan bij de Altea en geeft de auto een moderne, vlotte verschijning. De XL Stationwagon onderscheidt zich ook van zijn broertje door standaard dakrails en andere, grotere achterlichtunits. Op de testauto zat ook nog eens een XXL-pakket, bestaande uit 17 inch lichtmetalen wielen, donker getinte ramen achter en parkeersensoren op de achterbumper. De kleur luviablauw staat de auto goed.

seatalteaxltest3_kleinRiant zitten
Seat heeft de Altea XL de naam Stationwagon meegegeven. Dat zie je in het uiterlijk niet terug, het is gewoon een wat langere MPV. Het kenmerk van een stationwagon, meer bagageruimte, maakt de Altea XL echter meer dan waar. Met 532 liter inhoud doet de bagageruimte die van menige moderne ‘echte’ stationwagon verbleken. Ten opzichte van de normale Altea is er ruim 120 liter extra. Altijd welkom bij jonge gezinnen, net als de kleine bergruimte aan de zijkanten. De bagageruimte is trouwens nog verder te vergroten door de achterbank te verschuiven. Dat is mogelijk over een lengte van 16 centimeter. Hoe is het zitcomfort dan, met de bank helemaal naar voren? Antwoord: verrassend goed. Zelfs volwassenen kunnen dan nog goed zitten. Met de bank in normale positie is de beenruimte achterin fenomenaal, vergelijkbaar met ‘business limousines’. Kinderen hebben dus helemaal de ruimte, plus voorzieningen als een tafeltje met bekerhouder. Ook aan een 12V-aansluiting is gedacht. Een iPod of USB-aansluiting is optioneel leverbaar. Jammer is wel dat de middelste zitting smal is en een kinderzitje erop bevestigen lastig. De middelste zitting heeft ook geen Isofix-aansluiting. De leuning van de middelste zitplaats is neer te klappen tot armsteun met weer twee bekerhouders. Een minpunt is dat er met neergeklapte achterbank geen vlakke vloer te creëren is.

seatalteaxltest5_kleinSportief
Voorin hebben de ouders niet veel reden tot klagen. Het dashboard in deze auto heeft een carbonlook met aluminum accenten, dat bijdraagt aan het sportieve imago van de auto. De aankleding is verder ontdaan van frivoliteit, geheel in de stijl van moeder Volkswagen. De stoelen zitten goed en geven goede steun. Samen met het in hoogte en diepte verstelbare stuur is een goede zitpositie in te stellen.

Kinderen op de plek? Ouders in de gordel? Dan kunnen we vertrekken. Onderweg naar de bestemming voor het XL-weekend weg blijkt de Seat zijn sportieve imago te combineren met weggedrag dat er prima bij past. Scherp sturen, een sportief onderstel, maar nergens oncomfortabel. Er zijn ook geen nare MPV-trekjes als overhangen in de bochten merkbaar. Wel duidelijk is dat de 102 pk sterke 1.6 benzinemotor geen echt sportieve prestaties levert. De 1.8 TFSI motor (150 pk) lijkt ons een betere keus. Het brandstofverbruik van 1 liter op 11 kilometer van de 1.6 is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Het monteren van een zesversnellingsbak, ook bij deze motor, zou kunnen helpen.

Seat verdient applaus omdat het met de Altea XL Stationwagon een auto levert die uitstekend past bij jonge gezinnen. De zeven zitplaatsen van de grote MPV’s zijn namelijk zelden nodig, maar bagageruimte, daar kunnen jonge vaders echt mee vooruit. Wie kiest voor een Altea XL Stationwagon kan met een gerust hart een weekend weg. Of langer.

IkVader checklist

seatalteaxltest4_kleinIsofix                                                               ja (2)

Raamblokkering                                          ja

Uitschakelbare airbag voorin                    ja

Opbergplekken voorin                                8

Opbergplekken achterin                            7

Aantal gordels achterin                              3

Aantal airbags totaal                                  6

Leeslampjes achterin                                2

Bekerhouders achterin                              4

12 volt achterin                                             ja