IkVader test de Seat Altea XL Stationwagon


seatalteaxltest2_klein

Seat is de loot aan de Volkswagen-stam die staat voor sportiviteit. En emotie natuurlijk, ’t is niet voor niks dat tegenwoordig na elk Seat-spotje op radio of tv een Spaanse dame zwoel ‘Auto Emoción’ in je oor fluistert. Ook het uiterlijk van de Altea XL Stationwagon is gemaakt om je te raken. Het lijnenspel op de carrosserie van de auto is subtiel anders dan bij de Altea en geeft de auto een moderne, vlotte verschijning. De XL Stationwagon onderscheidt zich ook van zijn broertje door standaard dakrails en andere, grotere achterlichtunits. Op de testauto zat ook nog eens een XXL-pakket, bestaande uit 17 inch lichtmetalen wielen, donker getinte ramen achter en parkeersensoren op de achterbumper. De kleur luviablauw staat de auto goed.

seatalteaxltest3_kleinRiant zitten
Seat heeft de Altea XL de naam Stationwagon meegegeven. Dat zie je in het uiterlijk niet terug, het is gewoon een wat langere MPV. Het kenmerk van een stationwagon, meer bagageruimte, maakt de Altea XL echter meer dan waar. Met 532 liter inhoud doet de bagageruimte die van menige moderne ‘echte’ stationwagon verbleken. Ten opzichte van de normale Altea is er ruim 120 liter extra. Altijd welkom bij jonge gezinnen, net als de kleine bergruimte aan de zijkanten. De bagageruimte is trouwens nog verder te vergroten door de achterbank te verschuiven. Dat is mogelijk over een lengte van 16 centimeter. Hoe is het zitcomfort dan, met de bank helemaal naar voren? Antwoord: verrassend goed. Zelfs volwassenen kunnen dan nog goed zitten. Met de bank in normale positie is de beenruimte achterin fenomenaal, vergelijkbaar met ‘business limousines’. Kinderen hebben dus helemaal de ruimte, plus voorzieningen als een tafeltje met bekerhouder. Ook aan een 12V-aansluiting is gedacht. Een iPod of USB-aansluiting is optioneel leverbaar. Jammer is wel dat de middelste zitting smal is en een kinderzitje erop bevestigen lastig. De middelste zitting heeft ook geen Isofix-aansluiting. De leuning van de middelste zitplaats is neer te klappen tot armsteun met weer twee bekerhouders. Een minpunt is dat er met neergeklapte achterbank geen vlakke vloer te creëren is.

seatalteaxltest5_kleinSportief
Voorin hebben de ouders niet veel reden tot klagen. Het dashboard in deze auto heeft een carbonlook met aluminum accenten, dat bijdraagt aan het sportieve imago van de auto. De aankleding is verder ontdaan van frivoliteit, geheel in de stijl van moeder Volkswagen. De stoelen zitten goed en geven goede steun. Samen met het in hoogte en diepte verstelbare stuur is een goede zitpositie in te stellen.

Kinderen op de plek? Ouders in de gordel? Dan kunnen we vertrekken. Onderweg naar de bestemming voor het XL-weekend weg blijkt de Seat zijn sportieve imago te combineren met weggedrag dat er prima bij past. Scherp sturen, een sportief onderstel, maar nergens oncomfortabel. Er zijn ook geen nare MPV-trekjes als overhangen in de bochten merkbaar. Wel duidelijk is dat de 102 pk sterke 1.6 benzinemotor geen echt sportieve prestaties levert. De 1.8 TFSI motor (150 pk) lijkt ons een betere keus. Het brandstofverbruik van 1 liter op 11 kilometer van de 1.6 is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Het monteren van een zesversnellingsbak, ook bij deze motor, zou kunnen helpen.

Seat verdient applaus omdat het met de Altea XL Stationwagon een auto levert die uitstekend past bij jonge gezinnen. De zeven zitplaatsen van de grote MPV’s zijn namelijk zelden nodig, maar bagageruimte, daar kunnen jonge vaders echt mee vooruit. Wie kiest voor een Altea XL Stationwagon kan met een gerust hart een weekend weg. Of langer.

IkVader checklist

seatalteaxltest4_kleinIsofix                                                               ja (2)

Raamblokkering                                          ja

Uitschakelbare airbag voorin                    ja

Opbergplekken voorin                                8

Opbergplekken achterin                            7

Aantal gordels achterin                              3

Aantal airbags totaal                                  6

Leeslampjes achterin                                2

Bekerhouders achterin                              4

12 volt achterin                                             ja

 

 

Vorige Nieuwe moedertrend: onderduiken met je kind
Volgende De erfenisdonor: het tragische gevecht om het vermogen van Willem Wijma

Ook interessant

Ik zit aan een flesje wijn, een mooie Bordeaux. Ontvangen van de aardige heren van Radio Nederland Wereldomroep alwaar ik een paar dagen terug in de uitzending mocht opdraven. Onderwerp: bevallingsverlof voor vaders. Vorige week bleek de Tweede Kamer in meerderheid (VVD, D’66 en PvdA) vóór het idee om, wanneer een vrouw na een bevalling niet alle verlofdagen opneemt, de resterende dagen naar de jonge vader over te hevelen. Wat vind u daarvan?  Nou, begon ik, het idee erachter vind ik uit-sté-kend! De vader na de geboorte méér verlofdagen geven dan de miezerige twee dagen kraamverlof die ons mannen op dit moment wordt toegemeten? Per-féct!

Share


Het boek vertelt het verhaal van Joep’s jarenlange strijd voor de juridische positie van de vader. Indringende levensverhalen van vaders die na een scheiding hun kinderen moeten missen, worden afgewisseld met bijdragen van Louis Tavecchio, hoogleraar Kinderopvang, die de betekenis van de vader uiteenzet, en SP-Kamerlid (en oud-IkVader columnist) Harry van Bommel die vaders oproept zich te verenigen om zo met meer kracht hun stem te laten horen in het maatschappelijke debat

Share

De betrokkenheid van vaders blijkt een belangrijke rol te spelen bij de vraag hoeveel kinderen er in een land worden geboren. Dit blijkt uit een studie van de universiteit van Turijn waarin de verschillen tussen het (relatief) hoge Nederlandse geboortecijfer en het lage Italiaanse geboortecijfer worden verklaard. Een van de belangrijkste oorzaken is dat de …

Share

Herinner je je eigen verjaardagsfeestjes nog? Een rondje snoeptrommel door de klas en samen je vriendjes naar de speeltuin in de buurt. Of hooguit naar de bios. Maar tegenwoordig woedt er tussen ouders een heuse competitie over de manier waarop kindlief Het Verjaardagsfeestje viert. Klimhal, survivaltocht en goochelaar zijn al haast gewoontjes – het moet …

Share

Een paar sokken en een stropdas zijn natuurlijk onvergetelijke presentjes, maar veel vaders hopen dat zij deze week een vaderdagcadeau krijgen dat de juridische band met hun kinderen verbeterd. De Eerste Kamer behandelt dezer dagen namelijk het initiatief wetsvoorstel van VVD Tweede Kamerlid Ruud Luchtenveld. Het uitgangspunt van het voorstel is eindelijk een eind te maken aan de situaties waarin vaders na een scheiding hun kinderen niet of nauwelijks meer kunnen zien.

Share

jongen op kinderopvang‘Gras groeit slechter op arme grond!’ ‘Kippen agressiever in vol hok!’ Zomaar twee koppen die ook boven dit artikel hadden kunnen staan. Het is fijn dat kinderopvang in Nederland tegenwoordig onderwerp is van wetenschappelijk onderzoek, maar waarom moet dat leiden tot een poging de wedstrijd Open Deur Intrappen te winnen?

Share