IkVader test de Skoda Superb Combi

Slagschip en bijzonder ruim: de Superb CombiDe NASA mag dan tegenwoordig wel het ene na het ruimteschip afdanken, Skoda bewandelt de omgekeerde weg. De Tsjechische autofabrikant bouwde van de toch al niet kleine Superb sedan een stationwagon. IkVader.nl bekeek hoeveel ruimte dat wel niet oplevert.

Grootte valt mee
Ja, de Superb Combi is groot. 484 cm lang en 182 cm breed, om precies te zijn. Maar zo op het eerste gezicht valt het met die grootte wel mee. Is het nu een Octavia Combi of een Superb Combi, vraag je je de eerste keer af. Dat is toch een compliment. Wellicht dat de ‘Black Magic’ micalak waar onze testauto in was uitgevoerd (de auto op de foto’s is niet onze testauto), de auto kleiner doet uitvallen. Het zwart staat de auto wel chique, wat nog eens versterkt wordt door veel chroom, de zilvergrijze dakrails en de zeventien inch Trifid velgen. De mistlampen onder de voorbumper hebben een cornerfunctie.

Zeker in de Ambition Businessline uitvoering is er volop luxe.

Zeker in de Ambition Businessline uitvoering is er volop luxe.

Luxe omringt ons
Onze test Superb Combi was uitgevoerd in luxe Ambition Businessline versie, en dat merk je meteen als je instapt. Luxe omringt ons. In het dashboard zit Climatronic, een elektronische airco met twee klimaatzones, maar ook een Amundsen navigatiesysteem. De stoelen zitten uitstekend, we tellen voorin 7 opbergplekken (inclusief een handig opbergvak onder de rechtervoorstoel). Ook zijn er twee bekerhouders, prima leeslampjes en een extra 12V aansluiting. Kortom: het ontbreekt ons aan niets.Echo! Als papa en mama over de schouder naar de achterbank kijken, moeten ze echt twee keer kijken: waar ìs die achterbank? En, waar zijn de kinderen gebleven?

De Superb Combi is wereldkampioen beenruimte op de achterbank.

De Superb Combi is wereldkampioen beenruimte op de achterbank.

Limousine
De Skoda Superb is een echte limousine, met een gigantische beenruimte. Kleine kinderen hebben op de achterbank zoveel ruimte dat ze met gemak er een kinderfeestje kunnen houden. Nee, da’s natuurlijk overdreven, maar de beenruimte voor zowel kinderen als volwassenen is riant. Staan de voorstoelen in de achterste stand, dan is er voor de gemiddelde volwassene 25 cm knieruimte, in de voorste stand is er zelfs 51 cm. In alle gevallen dus meer dan voldoende ruimte. Er kleeft echter ook een nadeel aan al die ruimte tussen voorstoelen en achterbank: het is veel moeilijker dan anders om iets aan je kinderen te geven of een fopspeen terug in een wijdopen schreeuwende zuigelingenmond te stoppen. Bergruimte is er voldoende aanwezig, op een display tussen de voorstoelen kunnen de kids zien wat de temperatuur van de climat control is. Ze hebben ook eigen regelbare ventilatie.

Paraplu in de linkerdeur.

Paraplu in de linkerdeur

Ouders naar de drive-in bios, kinderen slapen op de achterbank.

Grapjes
Verder zijn er allemaal luxueuze grapjes: verlichting van de dorpels bij het openen van de deur en, geleend van VW-broer Bentley, in de linkerachterdeur is een paraplu opgeborgen. Als we proberen drie kinderzitjes op de achterbank te bevestigen, komen we nog een nadeel van de Superb Combi tegen. De achterbank heeft aan beide zijden behoorlijke ‘zijwangen’. Die geven aan volwassenen fijn steun tijdens lange ritten, maar de uitstekende wangen zijn niet makkelijk in het praktische gebruik met kinderzitjes, zeker die met zitting en leuning. Ook de verzonken gordelsluitingen zijn lastig als je kinderen in de gordels wilt zetten.

Space
Genoeg over de achterbank. Hoe zou de bagageruimte van de Superb Combi bevallen? In totaal is er 633 liter aan standaardinhoud, en wie de achterbank durft neer te klappen (wat overigens niet superhandig gaat) kan beschikken over 1865 liter. Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar we zagen nog wel eens ruimere stationwagons.


Achterklep sluit electrisch
Op onze testauto opende en sloot de achterklep overigens elektrisch, met een knop op de klep zelf of via de afstandsbediening. In de bagageruimte zijn links en rechts twee afsluitbare vakken aanwezig. Worden die benut, dan kan er bijvoorbeeld een buggy in opgebouwen toestand van totaal 152 cm breedte mee. Ook handig is het op deze auto aanwezige bagagescheidingssysteem. Ook is er een uitneembare handlamp in de laadruimte van de Superb Combi.

Finesse
Aan power geen gebrek in de Skoda. Hij was voorzien van een 1.8 TSI benzinemotor met 160 pk. Gekoppeld aan een zesversnellingsbak brengt hij de paardenkrachten vlot en soepel op het asfalt. De testauto was overigens voorzien van een sportonderstel. Sportief weggedrag is elektronisch instelbaar, maar de Skoda leent zich veel meer voor luxe vervoer. Hij is echt een ruime, luxe reiswagen, die qua karakter wel wat doet denken aan de Mercedes-Benz E-klasse die IkVader eerder testte. De Superb Combi mist echter de finesse en net die superbe afwerking van de Mercedes. Voordeel is wel dat de hier gereden Superb Combi in Ambition Businessline uitvoering plus extra nog geen 36.000 euro kost. Voor de Mercedes moet voor de goedkoopste versie sowieso 10.000 euro extra worden neergeteld. De Skoda Superb Combi biedt dus geweldig veel ruimte en geweldig veel waar voor zijn geld.

IkVader checklist
Isofix: ja (2)
Raamblokkering: ja
Uitschakelbare airbag voorin: ja
Opbergplekken voorin: 7
Opbergplekken achterin: 6
Aantal gordels achterin: 3
Aantal airbags totaal: 7
Leeslampjes achterin: 2
Bekerhouders voorin: 2
Bekerhouders achterin: 2
12 volt achterin: ja

EuroNCAP crashtest
Aantal sterren overall: *****
Volwassene bescherming: 90
Kinder bescherming: 81

Meer informatie
Bezoek de website van Skoda of de speciale Superb Combi minisite