Kwaliteit kinderzitjes steeds beter


kinderzitje autoDe kwaliteit van kinderzitjes wordt steeds beter. Dat blijkt uit de test van kinderzitjes die de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs heeft gedaan. Dit jaar zijn er 40 verschillende kinderzitjes uit alle gewichtsklassen onderzocht.

Eén zitje scoort ‘zeer goed’
Van deze zitjes worden er 15 in Nederland geleverd.  Net als vorig jaar is er dit jaar één zitje met de totaalbeoordeling ‘zeer goed’, te weten de Römer Baby-Safe Plus Isofix, een zitje dat op een Isofixbasis gemonteerd wordt . De zitjes zijn onderzocht op veiligheid, gebruik, comfort en reiniging en afwerking.

Altijd in een zitje
De ANWB dringt er bij ouders op aan om kinderen in de auto altijd in een zitje te vervoeren. Ook bij lage snelheden met de auto zijn de krachten die tijdens een aanrijding op een kind worden uitgeoefend enorm. Omdat zelfs een auto met hoofd- of zijairbag de ontbrekende zijdelingse bescherming van een zitje zonder rugleuning niet kan vervangen, moeten ook voor oudere kinderen altijd volwaardige zitjes met rugleuning en zijprotectie te worden gebruikt.

Testresultaten
De resultaten van de test van dit jaar zijn direct vergelijkbaar met die van 2007 en betreffen de testonderdelen ‘veiligheid’, ‘gebruik’, ‘comfort’ en ‘reiniging en afwerking van het zitje’. Bij het onderdeel veiligheid beoordelen we zowel de bescherming in een frontale botsing alsen de bescherming in een zijdelingse botsing. De zitjes die ‘slecht’ beoordeeld zijn voldoen niet aan de gestelde veiligheidseisen. Deze eisen zijn gebaseerd op normen die Euro NCAP gebruikt bij crashtests van auto’s en zijn zwaarder dan de wettelijke eisen die aan kinderzitjes gesteld worden. Overigens zijn de zitjes die dit jaar ‘slecht’ presteren niet in Nederland in de winkel aangetroffen.

Niet in de winkel
Naast deze 15 zitjes zijn er ook nog 12 zitjes die ‘goed’ scoren maar op dit moment niet in de winkel te koop zijn. De ANWB heeft deze opgenomen in de test omdat de kans bestaat dat deze zitjes naar aanleiding van de test alsnog in Nederland gevoerd gaan worden of mogelijk via internet te koop zijn. De ANWB pleit bij de overheid voor een test voor botsingen van opzij op te nemen in de goedkeuringseisen voor kinderzitjes. In de huidige regels komt deze niet voor terwijl de botsing van opzij na de frontale botsing het meest voorkomt.

Vorige Star Wars Kid
Volgende Zijn aan games 'verslaafde' kinderen de leiders van de toekomst?

Ook interessant

Ook in je rats wanneer je kind de digitale wereld verkent? Dan ben je niet de enige. Liefst 46 procent van de ouders in Nederland en België is er niet gerust op wanneer hun kind online gaat. Ze zijn vooral bang dat de kinderen via netwerksites in contact komen met kwaadwillenden. 17 procent vreest dat …

Share

lederhoseJa, je leest het goed. De activiteiten van IkVader trekken zelfs buiten onze landsgrenzen de aandacht. Klik hier en luister naar de uitzending die in april 2003 op de Zwitserse publieke radio werd uitgezonden. Trek je Lederhose aan en jodel mee met het verslag van correspondente Elsbeth Gugger. Klik hier.

 

 

Share

Meewarig Er wordt weleens meewarig geglimlacht om Rotterdam. Steeds maar weer die handen uit de mouwen steken, roepen dat Amsterdam Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Het lijkt ideaal. Man & vrouw, beiden gescheiden met kinderen, worden verliefd en dromen van een nieuw harmonieus gezinsleven. In de praktijk blijkt de droom lastig te realiseren. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft (60 procent) van de gemengde gezinnen binnen een paar weer uit elkaar gaat. Vervelend voor de ouders, maar vooral …

Share

Le Crossover. Zo typeert Peugeot haar nieuwste automobiel. Crossover, zo noemen ze tegenwoordig auto’s die nergens anders op lijken. Na de publicatie van de eerste foto’s werd hij verfoeid om zijn uiterlijk, maar wij geven hem in de Gezinsautotest van deze maand een nieuwe kans: de Peugeot 3008. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

In hoeverre bepalen jouw voorkeuren het gedrag en de ontwikkeling van je kind? Heb je er bijvoorbeeld problemen mee wanneer je zoon geen genoeg krijgt van zijn roze pony? Of stimuleer je je dochter om op klassiek ballet te gaan terwijl ze niets liever doet dan rennen over een voetbalveld? De Universiteit van Amsterdam doet …

Share