Hebben mannen een biologische klok?


biologische klok mannenIs het jou ook al opgevallen? We worden bedreigd door een samenzwering, een samenzwering die wil dat wij eerder aan kinderen beginnen. Ik weet hoe het zit. Het is een plan van een stel hoogopgeleide vrouwen, vooral wetenschapsters en journalistes. De wetenschapsters hebben afgesproken een reeks onderzoekjes te doen waaruit moet blijken dat mannen óók een biologische klok hebben.

Gelijke munt
De journalistes verspeiden dit ‘nieuws’. Ja, deze dames willen ons met gelijke munt terug betalen. Hebben ze op hun 37-ste eindelijk alles voor elkaar – leuke baan, leuke vrienden, leuke ‘loft’ in het centrum – is er geen kerel meer te vinden om dat gezinnetje mee te stichten. Want wij zijn slappe zakken. Rondn**ken ja, vaderschap nee. En als we tenslotte toch aan kinderen beginnen, dan liever met een langbenige secretaresse van 26. Of met een ander dom blondje. We zijn bang voor hoogopgeleide vrouwen die alles hebben. Daarom zijn ze bij elkaar gaan klitten en hebben ze dit plan gesmeed.

biologische klokFranse studie
Begin dit jaar had ik nog niets in de gaten. Zonder argwaan las ik dat een Franse studie had aangetoond dat de leeftijd van de man ook een belangrijke rol speelt bij de bevruchting. Het onderzoek wees uit dat een vrouw die jonger is dan dertig jaar 25 procent minder kans heeft om zwanger te worden als haar partner de veertig is gepasseerd. En als de vrouw tussen de 35 en de 37 is, heeft ze zelfs tweemaal zoveel kans om níet zwanger te worden als haar partner een 4 in zijn leeftijd heeft. Deze Franse wetenschapsters deden geen half werk. Ze onderzochten de aantallen succesvolle zwangerschappen bij 1.938 koppels uit 59 klinieken. Een degelijke studie, dacht ik.

biologische klok mannen 2Amerikaanse studie
Een paar maanden later rook ik onraad toen ik in de krant een soortgelijk bericht tegen kwam. Dit keer afkomstig van Amerikaanse wetenschapsters. Ze hadden ontdekt dat de kwaliteit van het mannelijk DNA met het stijgen der jaren steeds slechter werd, fragmenteerde zelfs. Conclusie? “Hoe langer mannen wachten met het verwekken van kinderen, hoe groter het risico op kinderen met genetische afwijkingen of groeistoornissen,” zei onderzoeksleider Andrew Wyrobeck, een overloper die ook in het komplot zit. “Kortom, ook mannen hebben een biologische klok, al verloopt de tijd veel geleidelijker dan bij vrouwen.”

Israëlische studie
Sinds vorige maand weet ik het zeker. NRC opende een binnenpagina met de grote kop: ‘Kind oudere vader vaker autistisch.’ Vaders van 40+ zouden een zes maal zo grote kans hebben om kinderen met autisme te verwekken in vergelijking met mannen die voor hun dertigste vader worden. De narigheid zou worden uitgelokt door ‘mutaties in de spermaproducerende cellen’ , aldus de onderzoeksters van een Israëlisch instituut. Ze opperden verder dat overdracht van de genen bij oudere mannen niet meer zo goed zou verlopen.

biologische klok 3Desinformatie-campagne
Nu wist ik het zeker. Het is een desinformatie-campagne! De samenzweersters strooien onderzoekje na onderzoekje over de wereld uit om ons een biologische klok aan te praten. De desperado’s nemen wraak! Sex in the City, Bridget Jones, Ally McBeal – het heeft allemaal niet geholpen. Al die series over wanhopige vrouwen laten ons koud. Dat hebben ze ingezien. En dus proberen ze ons nu te pakken door jobstijdingen over kinderen van oudere vaders te verspreiden. Listig bedacht. Maar wees gerust, ik heb ze door. Zeker, ze hebben een punt. We krijgen inderdaad steeds later kinderen. Sinds 1980 is het aantal mannen dat tussen de 35 en 49 jaar vader wordt met veertig procent stegen, het aantal mannen die voor hun dertigste vader wordt is navenant gedaald. Maar is dat erg? Voor de samenzweersters wel, hun eicellen schieten over. Maar is het erg voor de kinderen?

biologische klokIn slaap vallen bij toiletpot
Nee. Want, wat is onbetwist de grootste schade die je een kind kan berokkenen? Een scheiding. Slechtere schoolprestaties, gedragsproblemen, lager zelfbeeld, omgangsproblemen – de optelsom van het kinderleed wordt elk jaar langer. Ongetwijfeld ken je ze uit je vriendenkring. Die net te hippe types. Je herkent ze aan een geitensik, leren broek, teveel gel in het haar en/of die verhalen over motorrijles. Het zijn de jongens die vanuit het ouderlijk huis direct gingen samenwonen, snel aan kinderen begonnen en op hun 45-ste ineens beseffen dat ze zoveel tekort zijn gekomen. Nooit stomdronken bij een toiletpot in slaap gevallen of met een Finse lifster wakker geworden op het strand van Sydney en opeens moet dat allemaal worden ingehaald. Hij gaat weg bij zijn vrouw, gaat op ontdekkingsreis naar zichzelf en in hun cruciale puberleeftijd zitten de kinderen met de gebakken peren. Een man moet niet te vroeg de gezinskooi op zoeken. Hij moet zijn driften botvieren. En pas als hij zich zelf goed genoeg kent, vader worden.

Deze column verscheen eerder in het tijdschrift Best Life.

Vorige Jonkman weer vrij gelaten
Volgende Gezocht: aanstaande ouders voor onderzoek naar verlegenheid bij kinderen

Ook interessant

Dat zwangerschap vrouwen tot wonderschone wezens maakt, bewees, behalve je eigen vrouw, ook Demi Moore toen zij zich in 1991 voor de camera van Annie Leibovitz letterlijk liet vereeuwigen. Maar via de cover van Mama magazine doet ‘onze’ Elle van Rijn ook geen onaardige gooi naar polderroem. Voordat de actrice op 7 oktober j.l. beviel van dochtertje Katelijne, vond …

24
Share

De borsten van je vrouw worden vollen en ronder. Maar, mag je er nog wel aankomen? “Borsten- of billenman?”, werd aan Ruud Gullit gevraagd tijdens zijn eerste redactievergadering voor de personality glossy die een paar jaar geleden zijn naam mee kreeg. “Billen, definitely billen”, was zijn snelle antwoord.

20
Share

ChimpanseesWat voor (de meeste) mannen een ware nachtmerrie is, is de natste droom voor de chimpansee. Onze genetische tweelingbroer raakt namelijk buiten zinnen van opwinding als hij met een bejaarde vrouwtje het nest induikt. Lekkere jonge dingen worden beschouwd als tweederangs partners. Deze opzienbarende feiten blijken uit een langdurig onderzoek van Havard-genie Richard Wrangham.
 

32
Share

Herinner je je eigen verjaardagsfeestjes nog? Een rondje snoeptrommel door de klas en samen je vriendjes naar de speeltuin in de buurt. Of hooguit naar de bios. Maar tegenwoordig woedt er tussen ouders een heuse competitie over de manier waarop kindlief Het Verjaardagsfeestje viert. Klimhal, survivaltocht en goochelaar zijn al haast gewoontjes – het moet …

74
Share


Jaren geleden lanceerde IkVader een remix van de Boney M. classic Daddy Cool op het illustere platenlabel IkVader Records. De remix werd verzorgd door deejay DanceDad, alias Sanne Brasser. Deze Haagse diskjockey krijgt nu een waardige opvolger met Samora die in deze video het begrip DanceDad van een swingende nieuwe inhoud voorziet. Oh ja, het filmpje geeft een glimp van onze activiteiten tijdens de laatste editie van de negenmaandenbeurs. Kijken!

14
Share

Gelukkig zijn er bij de PvdA een paar Kamerleden die hun eigen minister scherp houden. Woensdag voerde minister Plasterk overleg met een Tweede Kamer-commissie over zijn emancipatienota. Dat zijn beleidsvisie zich vrijwel exclusief op vrouwen richt en mannen in hun rol als vader vrijwel negeert, kwam de PvdA-bewindsman op fikse kritiek te staan. Van zijn partijgenote, PvdA-vice-fractievoorzitter Mariëtte Hamer, kreeg hij zelfs een heus Plan voor de Man aangeboden waarin tien concrete maatregelen worden voorgesteld om mannen in staat te stellen meer tijd te besteden aan het vaderschap.

10
Share