IkVader test de Chrysler Grand Voyager


test Chrysler Grand VoyagerEr is geen autofabrikant die zijn auto niet als ‘ruim’ wil aanprijzen. Chrysler heeft daar echt het recht toe, als het reclame maakt voor de Grand Voyager. De zevenzitter is namelijk zo ruim bemeten, dat kinderen er niet alleen in willen rijden, maar er ook graag in spelen. Wat wil je nog meer, zo in die lange, lange zomervakantie…

Ruimteschip
Chrysler is zich zeer goed bewust van de inhoud van de Grand Voyager, want de actiewebsite van het ‘ruimteschip’ had namelijk de url https://www.uwtweedehuis.nl/ , en de site is dan een beetje ingericht als die van Funda. Wat die site niet vermeldt, is dat je bij je eigen stulpje welhaast een nieuw parkeerplek mag aanleggen, want de Grand Voyager is zo groot dat hij amper in het standaard parkeervak past: 514 cm lang, 195 cm breed. Aan de voorzijde valt de grote grille op, evenals de relatief hoge neus, die dus onaardig voor voetgangers bij aanrijdingen. We wachten sowieso met smart op de metingen van EuroNCap, want de vorige versie van de Chrysler (Grand) Voyager scoorde nou niet echt geweldig bij aanrijdingen… Een voordeel bij onze testauto is dat de auto is voorzien van parkeersensoren èn een camera aan de achterzijde. Dat zorgt ervoor dat je met een gerust hart achteruit een parkeervak insteekt, zonder je eigen kinderen of die van een ander omver te rijden.

test chrysler grand voyagerKwijt
De instap in deze grote auto is aangenaam hoog. Eenmaal achter het stuur gezeten valt meteen op hoe gigantisch groot deze auto is van binnen is. We maten vanaf het dashboard tot de achterste hoofdsteunen maar liefst 266 cm. Zoals het een echte MPV past is er een overvloed aan bergruimte, alleen voorin telden we al elf voornamelijk ruime vakken. Klagen dat je niets kwijt kunt is deze auto gaat niet gebeuren, mopperen dat je iets niet meer terug kunt vinden des te meer… De console tussen de twee voorste stoelen is verschuifbaar, uitneembaar, kan worden verschoven naar de achterpassagiers, heeft vier bekerhouders, een 12 V aansluiting, kortom: hij is multifunctioneel. De Grand Voyager is standaard voorzien van een zestrapsautomaat. De pook daarvoor zit rechts van het stuur in het dashboard. Even wennen, maar met een automaat hoef je er toch niet vaak aan te zitten. De versnellingsbak is desgewenst ook manueel te bedienen. Blikvanger in het dashboard is het MyGig multimediasysteem. Behalve de achteruitrijcamera zat daar in onze versie ook een 20 GB harde schijf op, dus het gepiel met cd’s of aansluitingen voor je iPod behoort tot daarmee tot het verleden.

Deurtje open, deurtje dicht
De tweede zitrij bestaat uit twee forse stoelen, die net als de zetels voorin veel ruimte bieden en toegesneden lijken op forse Amerikanen. Tussen de stoelen zit precies genoeg ruimte om naar de achterste drie zitplaatsen te lopen, die zijn gevat in een in twee delen neerklapbare bank. Plek voor zeven inzittenden dus, en met kleine kinderen is het vechten wie waar mag zitten. De bank achterin was bij onze kids en vriendjes populair.

test chrysler grand voyagerVerdwenen in de vloer
MPV’s staan veelal bekend om hun veelzijdige interieur, en de Grand Voyager is daarin een topscorer. Al in de vorige generatie Voyager zat Stow ’n Go , een tamelijk ingenieus systeem om stoelen in de bodem van de auto te laten verdwijnen. De oude versie kennen we niet, maar de nieuwe versie in deze Grand Voyager is fantastisch. De grote zetels van de tweede rij verdwijnen apart van elkaar in een handomdraai in de bodem, de derde zitrij verdwijnt in twee delen ook als sneeuw voor de zon. De variatie van het systeem is bijna onuitputtelijk. Wie de achterste vijf zitplaatsen laat verdwijnen, heeft maar liefst een ‘laadruimte’ van 3296 liter! Als de stoelen van de tweede zitrij omhoog staan, resteren er in de vloer twee ruime vakken van 120 liter elk, maar veel ‘rommel’ in gestouwd kan worden.

Bagageruimte
Met de derde rij stoelen omhoog resteert achterin een bagageruimte van nog altijd 638 liter. Kortom: wie met de Grand Voyager niet voldoende ruimte heeft, heeft of teveel spullen of een paar kinderen te veel. Overigens verwachten wij van Chrysler wel dat bij de volgende Grand Voyager de stoelen met vervelende kinderen en al in de vloer kunnen verdwijnen. Dat zou perfect zijn!

test chrysler grand voyager

193 dorstige paarden
Zo’n ruim bemeten auto weegt natuurlijk wel wat: 2000 kg! Er zijn dus ook flink wat paardenkrachten voor nodig om deze auto goed vooruit te laten gaan. In onze testauto was een 3.8 liter V6 benzinemotor gelegd van 193 pk. Het koppel is met 305 Nm ook al niet mis. De motor is krachtig genoeg om ook beladen goed van zijn plek te komen, al wordt de automaat bij flink gas soms wat nerveus. De bak schakelt wel snel op, want zelfs op binnenwegen kan al snel in de zesde versnelling worden gereden. Echt lief voor het milieu is zo’n dikke V6 natuurlijk niet: met 302 g/km CO2-emissie krijgt de Grand Voyager energielabel E. Wij kwamen bij de pomp tot de constatering dat het brandstofverbruik van de Grand Voyager ligt op 1 liter op 6,2 kilometer. Da’s  niet echt om te juichen. Onderweg blijkt de Grand Voyager een typische Amerikaan: groot en comfortabel, maar ook een tikje lomp en wat onbeholpen. Je bent met een enorm slagschip onderweg en dat voel je ook. Aan de andere kant voel je je bij tijd en wijle ‘king of the road’, en er zijn mensen die dat gevoel ambiëren…

test chrysler grand voyagerConclusie
Twee feiten staan vast bij het afsluiten van deze test: voor de lieve som van 50.000 euro krijg je een enorme auto met gigantisch veel ruimte. Daarnaast zijn kinderen spontaan verliefd op de Grand Voyager, springen er in rond alsof het de eerste de beste speeltuin is en zijn er met geen stok uit te krijgen En als ze dan eindelijk ‘het pand’ verlaten, hebben ze graag het laatste woord: “Het is echt een tè vette auto. Die moet mijn vader ook kopen.”

IkVader checklist

Isofix                                                               ja

Raamblokkering                                          ja (en van vooruit te regelen)

Uitschakelbare airbag voorin                   nee

Opbergplekken voorin                               11

Opbergplekken achterin                           18

Aantal gordels achterin                              5

Aantal airbags totaal                                 6

Leeslampjes achterin                                4

Bekerhouders voorin                                  2

Bekerhouders achterin                               7

12 volt achterin                                             ja

EURONCAP Crashtest

Volwassene bescherming:                          nnb

Kinder bescherming:                                    nnb

 

Meer informatie
De Grand Voyager is een auto die leverbaar is met tal van interessante opties, die echter ook perfect kinderspeelgoed zijn. De klimaatregeling bijvoorbeeld is opgedeeld in drie zones: de kids op de tweede rij kunnen zelf hun temperatuur instellen, de derde rij kan alleen met de ventilatieroosters spelen. Of met de oprolbare zonneschermen… Het mooiste van alles vonden ze de elektrische zijschuifdeuren, die behalve met de afstandsbediening op de contactsleutel ook te bedienen zijn vanuit de auto, door de inzittenden zelf. De kids vonden niets mooier dan zelf de deuren open en dicht te doen. Angst dat er een armpje tussen komt te zitten is ongegrond, want met ‘object detection’ neemt de deur waar dat er een object in de weg zit en gaat weer open voordat het kind ‘auw’ kan roepen. De achterklep is ook elektrisch te bedienen, wat vooral handig is als je met volle handen uit de supermarkt komt. Ook een hit bij de kinderen: de ruime vakken in de dakconsole, die door een lichte aanraking al opengaan. Optioneel zijn ze te vervangen door DVD-schermen, zodat onderweg naar de vakantiebestemming de kids stil kunnen worden gehouden met hun favoriete filmpjes. Naast de vakken zitten mooie LED-lampjes.

Vorige Tweede nest-mythe ontrafeld: vrouwen beginnen vaker nieuw gezin dan mannen
Volgende Zwembadverbod voor filmende vaders

Ook interessant

In aanloop naar de Negenmaandenbeurs organiseert IkVader samen Amsterdam RAI een onderzoek naar de manier waarop jij de zwangerschapsperiode van je vrouw hebt beleefd (of beleeft). De vragen hebben betrekking op onderwerpen als sex, de balans tussen werk en privé, je financiën en de manier waarop je je hebt voorbereid. Klik op deze link en doe …

36
Share

Het is bijna zomer maar toch ligt er een arctische ijslaag over ons land. Al jaren, al decennia. De zon kan branden zo fel hij wil, het pakijs van de status quo blijft onbeweeglijk op de polder drukken. Af en toe kraakt er wat, soms lijkt het vaderland waarachtig even open te scheuren. Als de …

34
Share

Rokende vaders opgelet! Over tien maanden moet je een nieuwe aansteker kopen! Hoezo? Welnu, na lange vergaderingen in Brussel en Straatsburg, heeft de Europese Commissie gisteren besloten dat aanstekers moeten worden voorzien van een kinderslot.

20
Share

"Wanneer wordt het beter weer?" vraag ik aan mijn zwager. Hij kijkt me aan alsof hij ijs ziet branden. Bruinverbrand, net terug van een week varen in Friesland. "Oh, het blijft de hele week nog fan-tas-tisch!" antwoordt hij opgeruimd. Beter weer – ik geloof niet dat ik deze term in Nederland ooit heb gebruikt in de zin van wanneer de temperatuur weer gaat dalen.

28
Share

gelukkige vader
Ben net terug uit Bar Harbor, een havenplaatsje aan de Amerikaanse westkust, alwaar ik bij de kapper verzeilde en in een oude Men’s Health een leuk stuk over vaderschap aantrof. Kapper Ray, een goedmoedige baas die een paar jaar geleden nog een toer door Europa maakte en vooral aan ‘the Red Light District’ hitsige herinneringen had overgehouden, gaf me het stuk (dus) mee. Het artikel, geschreven door ‘stay-at-home dad’ (huisman) Brian Fortner, vat het vaderschap samen in vijf klinkende vuistregels. Hier gaan we…

110
Share

De papagaaienzwerm heeft een nieuwe melodie gevonden. Oftewel: in de kakafonie van tv-makers en journalisten, een gezelschap dat immers voor het gros uit elkaar nababbelende papagaaien bestaat, klinkt een nieuw geluid. Het refrein: ‘Vader wil niet zorgen voor zijn kinderen.’

39
Share