Is afstandsbediening vaders laatste houvast?


vader afstandsbedieningEen chipsfabrikant liet een jaar of wat geleden een onderzoekje doen, onder meer naar wie de baas was over de afstandsbediening. Hier bleek nog een ouderwets adagium te gelden: ‘Vaders wil is wet!’ De comfortabele Vaderstoel kwam op een mooie tweede plaats. Daarin lag de afstandsbediening trouw te wachten tot pappa weer thuis kwam van het harde weken voor de dagelijkse portie vlees, dus niet alleen op zondag. Dat waren nog eens tijden!

Vaatwasser
Voor het overige kunnen we gerust stellen dat vrouwen toen en nu de dienst uitmaakten – en maken –  in het gezin en dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom het de dames maar niet lukt de heren aan het huishouden te krijgen. Heren doen dit namelijk alsmaar niet op de manier zoals dames dit graag zouden willen. Zelfs het in- en uitruimen van de vaatwasser is menige vrouw een doorn in het oog. “Dat kun je toch veel beter zo doen”, wordt er maar al te dikwijls gemopperd. Of: “laat mij maar even, jij ook altijd…”.

Is pappa niet schattig?
Deze huishoudelijke ‘taakverdeling’, die veel werkende huisgezinnen nastreven, zien we nog heviger terug in de kinderverzorging en –opvoeding. Dit is nadrukkelijk het territorium van de moeder. Vader mag de luiers verschonen, het wurm wat kleertjes aandoen (“je kan zo zien wie ‘m heeft verschoond en aangekleed vanochtend…”) (wel eens gevolgd door: “Is pappa niet schattig?”) en ‘m naar school brengen alstie wat groter is maar daarna houdt het op. Ook al zou vader willen en heeft hij voldoende goede ideeen, om reden van de lieve vrede legt hij zich meestal bij de beslissingen van de moeder neer.

Seks?
Moeder beheert het kind in elke denkbare zin. Van welke kinderfeestjes wel of niet, tot sportclubs, schoolkeuze, pianoles. Dit wordt in de meeste gevallen met andere moeders bedisseld, een netwerk waarin vaders niet worden toegelaten en dat ook wel bekend staat als de moedermaffia. In dit netwerk wordt regelmatig hevig gegniffeld over vaders onhandigheid tegenover alles en het wurm in het bijzonder. Ook wordt daarin het sociale leven van het kind geregeld: vindt de ene moeder de andere niet aardig dan spelen de kinderen ook niet met elkaar. De beste vriend van de oudste knul blijkt niet helemaal toevallig de zoon te zijn van moeders beste vriendin. Inmiddels ziet moeder haar behoefte aan intimiteit helemaal bevredigd in haaromgang met de kinderen, waardoor pappa ook niet meer aan seks hoeft te denken. Vader wordt uitsluitend nog langs de voetballijn getolereerd, waar hij zijn frustraties uitleeft op de scheids en de trainer van de tegenpartij.

vaders afstandsbedieningLaatste houvast
Zolang niemand daar last van heeft vind ik het allemaal geen probleem. Komen er evenwel overheidscampagnes gericht op gelijkwaardig ouderschap, dan vind ik dat deze zich niet alleen op ontoereikende vaders zouden moeten richten, maar ook op de geringe bereidheid van moeders het vaderschap te erkennen als een evenknie in het gezinsleven. Maar voor het zover is (als het er ooit van komt) heeft pappa binnen het gezin helaas uitsluitend nog de afstandsbediening om zich krampachtig aan vast te houden. Als hij die ook nog verspeelt dan is het echt met hem gedaan.

Vorige Vaders feliciteren Alex en Máxima
Volgende Ontdekt: kindvriendelijke aansteker

Ook interessant

Gisteren reden we voor het eerst gevieren naar huis. Rosa en IJsbrand achterin. Zondagmiddag. Een modelgezinnetje keert terug van familiebezoek. De tijden dat ik een eleptische aanval kreeg bij de gedachte aan dit toekomstbeeld, liggen gelukkig ver achter me. Als een heuse Verantwoordelijke Vader zat ik achter het stuur, een kalme koers varend omdat de kinderen (ik moet nog wel wennen aan het meervoud) allebei vredig in hun mandje lagen te slapen, zelfs Rosa.

60
Share

Zodra minister Rouvoet ook maar lijkt te zeggen dat hij het geboortecijfer omhoog wil stuwen, valt ons halve land over hem heen. Het scheldwoord ‘Geboortepolitiek!’ klinkt alom en Rouvoet kruipt in zijn schulp. Autofabrikant Dodge doet niet zo moeilijk.

58
Share

Helaas, de dooi zet in. Maar even regeerde de hand van Anton Pieck over het Hollandse landschap. Meer dan een miljoen Nederlanders bonden de schaatsen onder. Met talloze vader- en familietaferelen tot gevolg…

20
Share

Er zijn verhalen die je op slag een hernieuwd vertrouwen geven in het verschijnsel Mensch en er zijn verhalen die dit vertrouwen stuk slaan. Dit verhaal is er een uit de laatste categorie. Hoe de Nederlandse emigrant Willem Wijma in Australië een soortement zaaddonor werd. En hoe hij na zijn dood door zijn donorkinderen beroofd …

102
Share

PvdA-Kamerlid Marriëtte Hamer is op de bres geklommen om de positie van ouders die deelnemen in oudercommissie in de kinderopvang te verbeteren. Dit naar aanleiding van een conflict tussen een moeder en een crèche uit Den Haag.

34
Share

"Leraren zijn geen kinderoppassers," schreef minister van Onderwijs Maria van der Hoeven nog geen week geleden schampertjes op haar weblog. Nee, het Tweede Kamerbreed omarmde voorstel van VVD-leider Van Aartsen om basisscholen te verplichten kinderopvang te bieden tussen half acht ‘s ochtends en half zeven ‘s avonds, zou er voorlopig niet van komen. Ook PM Balkenende reageerde zuinig. Maar zie, gisteren kwam uit het kabinet het nieuws dat het voorstel in beleid wordt omgezet. Een revolutie!

25
Share