IVF-kinderen ontwikkelen zich even (ab)normaal


Jarenlang heeft ze gedacht dat ze ‘abnormaal’ was, omdat haar leeftijdgenootjes altijd vragen bleven stellen over de manier waarop ze was verwekt. Abnormaal was deze Louise Joy Brown zeker. De kranten pakten groot uit toen deze Engelse dame op 25 juli 1978 als ’s werelds eerste IVF-baby werd geboren. Maar, verder hoeft Louise zich geen zorgen te maken. Kinderen die geboren zijn na in vitro fertilisatie (IVF) ontwikkelen zich hetzelfde als kinderen die geboren zijn na een natuurlijke conceptie.

Schoolprestaties
Dat blijkt uit onderzoek van psychologe Karin Wagenaar, waarop ze 15 oktober aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert. Op basis van de bestaande literatuur concludeerde Wagenaar dat het effect van IVF op het functioneren van met name oudere kinderen nog onduidelijk is. Om hier helderheid in te brengen onderzocht zij 8 tot 18 jaar oude IVF-kinderen op een breed terrein.

CITO-scores
Wagenaar keek naar functioneren op school, naar specifieke cognitieve vaardigheden, gedrag en het sociaal-emotioneel functioneren. Daarnaast keek ze hoe IVF-kinderen het doen qua opleidingsniveau, CITO-scores en leer- of ontwikkelingsstoornissen. Ze betrok ook ouders en leerkrachten bij het onderzoek door hen te vragen over het gedrag en het sociaal-emotionele functioneren te stellen.

Geen verschillen
De resultaten van haar onderzoek zijn geruststellend. Er zijn volgens Wagenaar geen verschillen te zien tussen IVF-kinderen en kinderen geboren na een natuurlijke zwangerschap.

Vorige Schuilt er een ontwerper in jouw kind?
Volgende IkVader test de nieuwe Renault Scénic

Ook interessant

Rotterdam is eruit. Een jaar lang is er in de havenstad druk gedebatteerd over opvoeding. Ouders, speeltuinbeheerders, voetbaltrainers, maatschappelijk werkers, leerkrachten, wijkagenten – van oktober 2007 tot juni 2008 namen ruim 2000 deelnemers deel aan 45 gesprekken in dertien deelgemeenten. Het doel – opvoednormen formuleren waar iedere Rotterdammer het mee eens is – is gehaald. …

Share

De verbinding ‘vrouwen’ en ‘bezuinigingen’ vormt een explosief mengsel. Het felle verzet tegen bezuinigingen van ex-minister Rouvoet op de kinderopvangsubsidie was dan ook te verwachten. ‘Mama is boos!’ blogt Femke Halsema. Heleen Mees voorziet Japanse toestanden. FNV begint een handtekeningenactie. Hun zorg is terecht maar kortzichtig. Ze willen voorkomen dat vrouwen hierdoor minder gaan werken, maar …

Share

Er komen rare berichten uit Engeland de laatste weken. Was er eerst die oproep van een oude gynaecoloog die vaders de toegang tot de verloskamer wil ontzeggen, nu roept iemand dat vaders geheel uit de opvoeding kunnen verdwijnen. Die iemand is Stephen Scott, gerenommeerd onderzoeksdirecteur van een opvoedinstituut, die meldt dat uit zijn studies blijkt …

Share

Er gaan steeds meer stemmen op om vader & moederdag te vervangen door één ouderdag. Een slecht plan, want in de praktijk komt dit neer op een castratie van vaderdag.

Share

stop de moedermafiaDe praktijken waaraan de leden van de moedermaffia zich schuldig maken, zijn niet echt bloedig, maar daarom niet minder wreed. Mannen krijgen wanneer ze vader worden maar al te vaak een figurantenrol toebedeeld. Veel moeders beschouwen het ouderschap als een soort alleenrecht en sluiten hun partner buiten. De maatschappij helpt hierin een handje mee: hele bibliotheken zijn er geschreven over het moederschap, maar zoek maar eens een boek voor een aanstaande vader. Om deze leemte op te vullen, heeft de Nederlandse journalist en internetondernemer Henk Hanssen een website aan het vaderschap gewijd: https://ikvader.nl. De term moedermaffia komt uit het boek ´Het vaderinstinct´ van de Britse onderzoekster en journaliste Adrienne Burgess.


Gepubliceerd in Taaltelefoon, 26 augustus 2002.

 

Share


Nog een paar dagen en dan is het zover. Op 1 januari 2008 wordt de Wet op het kindgebonden budget ingevoerd. De huidige kinderkorting, een belastingkorting voor ouders, vervalt en daar komt de kindertoeslag voor in de plaats. De kindertoeslag is een tegemoetkoming die afhankelijk is van de hoogte van je inkomen. De beruchte afdeling Toeslagen van de Belastingdienst, welbekend vanwege de enorme achterstanden rond de betaling van de toeslag voor kinderopvang, heeft de taak deze toeslagen maandelijks uit te betalen. In dit factsheet lees je er alles over.   

Share