Is BOINK gek geworden?


boink logoHebben zowat alle politieke partijen gratis kinderopvang in hun programma’s, is het nog niet goed. Althans, niet voor BOINK, de zogenaamde ‘belangenvereniging van ouders in de kinderopvang’. Deze invloedrijke club betoogt dezer dagen dat gratis kinderopvang geen goed idee is omdat het ten koste zou gaan van de kwaliteit. Maar, wiens belangen behartigt BOINK eigenlijk met deze stellingname? Willen de meeste ouders werkelijk hoge rekeningen blijven betalen voor kinderopvang?

FC Steen & Been
Al jaren wordt er steen en been geklaagd over de hoge kosten die ouders moeten betalen aan de kinderopvang – ook door BOINK, door sommige vaders ook wel als de FC Steen & Been aangeduid. Nadat in 2005 de nieuwe (in samenspraak met BOINK tot stand gekomen) wet op de Kinderopvang van kracht werd, stelde BOINK in een persbericht: ‘Voor veel ouders uit die groep (bedoeld wordt: ouders met een gezamenlijk inkomen hoger dan € 45000, red.) is kinderopvang honderden euro’s per maand duurder geworden.’ Ruim een jaar later is kinderopvang een hot issue geworden in de verkiezingscampagne. Vrijwel alle politieke partijen hebben de luidruchtige klachten van de ouders ter harte genomen en stellen nu voor kinderopvang vrijwel gratis te maken. De partijen willen op die manier de arbeidsparticipatie van vrouwen stimuleren om zo de kosten van de vergrijzing beter te kunnen opvangen. Zo reserveert de PvdA 2,3 miljard euro uit om alle ouders het recht te geven op drie dagen gratis opvang. De VVD wil alleen werkende ouders het recht op kosteloze kinderopvang geven. GroenLinks en D66 willen de kinderbijslag afschaffen voor hogere inkomens, om gratis kinderopvang te kunnen betalen.

beroepsmopperaar gjalt jellesma
Beroepsmopperaar Gjalt Jellesma heeft altijd wel wat te zeuren.

Beroepsklager
Uitstekende plannen! Ja, je zou verwachten dat een belangenvereniging van ouders een gat in de lucht springt. Maar nee, het gejammer gaat maar door. In NRC en De Volkskrant liet beroepsklager Gjalt Jellesma van BOINK onlangs optekenen dat zijn ‘belangenvereniging’ van mening is dat ouders moeten blijven betalen voor kinderopvang. ‘De kosten vormen nauwelijks een barrière,’ zegt hij zelfs. Nou meneer Jellesma, ik weet niet of u zelf kinderen in de kinderopvang heeft, maar ik kan u verzekeren dat het voor veel ouders puzzelen is om, zoals ik, elke maand 1400 euro te moeten ophoesten. Ja, ook al krijg je van de fiscus later de helft terug. Maar Jellesma heeft nóg een briljant argument om gratis kinderopvang te blokkeren. Gratis kinderopvang zou de status van het vak ondermijnen, stelt hij. Als ouders meebetalen verhoogt dit het aanzien van de sector en daarmee de betrokkenheid van de ouders. Hij vreest, net als een aantal brancheorganisaties, dat ouders de kinderopvangverblijven gaan zien als een duiventil waar ze kunnen komen en gaan omdat het toch niks kost.

Belediging
Zelden zulke kul gehoord. Denken we als ouders soms ook dat het onderwijs in Nederland belabberd is omdat het (vrijwel) gratis is? Zijn we daardoor minder betrokken bij school? Of denken studenten soms dat het openbaar vervoer beroerd is omdat zij gratis kunnen reizen? Natuurljik niet. BOINK onderschat nee, beledigt ouders met deze breed uitgemeten stellingname. Niet alleen omdat ze een obstakel opwerpt tegen plannen om de kosten tot nul te verlagen, maar vooral omdat ze ervan uit lijkt te gaan dat ouders zich uitsluitend door geld laten leiden. Elke ouder wil het beste voor zijn kind. En dat betekent automatisch je betrokken bent bij het welzijn van je kind, op school, bij de kinderopvang en ga-zo-maar-door. Omdat het om je kind gaat, en niet om de vraag of de voorziening gratis is of niet.

VOC-mentaliteit
Rest de vraag waarom BOINK, in samenzang met allerlei bemiddelingsorganisaties, in dit geval de belangen van ouders in de kinderopvang probeert te dwarsbomen. Misschien omdat ze bij gratis kinderopvang een van hun belangrijkste adviesrollen verliezen? Ach meneer Jellesma, er blijft genoeg werk voor u over hoor, al is straks de kinderopvang gratis. Maar houdt u svp eens op met zeuren en ga doen wat u zegt te willen doen: belangen behartigen van ouders in de kinderopvang. Niet zeuren, constructief meedenken en aanpakken! VOC-mentaliteit!

Vorige Rotterdamse kleuters krijgen Engelse les
Volgende God & Sint

Ook interessant

Big Brother wordt Big Dad… Nog ff en je weet elke minuut van de dag waar je kind uithangt. Hoe? Je geeft je kind een met GPS uitgerust mobieltje en via (mobiel) internet kun je haar lokatie bepalen. ‘Oh, ze is nog aan he spelen bij dat vriendinnetje. Hee, hij is niet meer op dat voetbalveldje…’

Share

Worden mannen steeds vrouwelijker? Die vraag dringt zich deze week wel heel ernstig op. Het mannenvakblad Men’s Health deed een onderzoek waaruit blijkt dat mannen meer geld aan kleding en verzorgingsproducten besteed dan aan vrouwen. En tegelijkertijd vond deze week in Utrecht de eerste Nederlandse verkiezing tot ‘Huisman van het Jaar’ plaats. Wat is er in godsnaam aan de hand met de mannen van ons land? IkVader stuurde haar enige vrouwelijke reporter op onderzoek uit.

Share

Voor de ware Montessori-aanhanger is dit geen geheim. Maar nu stellen ook wetenschappers dat kinderen op Montessori-scholen sneller vorderingen maken dan op reguliere scholen. Vooral kleuters gedijen beter in een Montessori-omgeving. Angelline Lillard en Nicole Else-Quest, als psychologen verbonden aan de universiteit van Virginia, onderzochten 59 kinderen op een Montessori-school in de stad Milwaukee. Deze school werd uitverkoren omdat de principes van Montessori daar volledig zijn ingevoerd.

Share

Venga. Dat klinkt als zon, zee, strand, lekker dansen op Ibiza met een cocktail in de hand. Mispoes, het gaat hier namelijk om het nieuwste model van het Koreaanse Kia. Maar die naam intrigeert. Heeft Kia dan zo’n swingende gezinsauto gemaakt? We vinden het uit in de Gezinsautotest van deze maand. Facebook Twitter LinkedIn Print …

Share

Nog weleens in je meterkast gekeken de laatste tijd? Vermoedelijk niet. Wat is er ook te zien aan die grijze kast met die cijfers? Een stel Britse ontwerpers dacht daar anders over. De moderne mens moet immers energiebewust(er) worden en dan mag zo’n apparaat er ook wel kek uitzien, redeneerde de designers achter DIY Kyoto. Zij ontwierpen een energiemeter die eruit ziet als een kruising tussen een Philips Ambient tv en een iPod. Het apparaat is uitgerust met een zender die de gegevens over je energieverbruik naar een draadloze set stuurt. Helaas: Nederlandse energieboeren leveren de Wattson nog niet, maar als we hen met z’n allen gaan pushen is dat een kwestie van tijd.

Share

Acht jaar is mijn dochter Rosa nu, maar het geloof in Sint is onverminderd sterk. Ze ontpopt zich dit jaar zelfs als onbezoldigd missionaris van de goedheiligman. Leeftijdgenoten die twijfelen aan het bestaan van de bisschop, worden door Rosa aan een vragenvuur onderworpen. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share