moeders

Moeders hebben geen vertrouwen in kinderopvang

moedersWaarom is de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland een van de laagste van Europa? Waarom stopt liefst dertig procent van de moeders met werken zodra er kinderen komen? Niet omdat ze lui, dom of wat-dan-ook zijn. Nee, de Nederlandse moeder heeft bar weinig vertrouwen in de kinderopvang, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Commentaar
Leo Beenhakker zei ooit zoiets als ‘Voetbal zit tussen je oren.’ Een wijze uitspraak die ook op eh, kinderopvang van toepassing is. In een land als Frankrijk kijkt niemand er van op wanneer een moeder van twee jonge kinderen full-time werkt terwijl de kinderen na school naar de opvang gaan. De weinige Nederlandse vrouw die dit presteren, krijgt van alle kanten commentaar te verduren. Vriendinnen, collega’s, haar eigen moeder: uit haar hele omgeving klinken zachte en harde verwijten op.

Tussen onze oren
Waarom? Zou de kinderopvang in Nederland zoveel slechter zijn dan in Frankrijk? Nee, het zit tussen onze oren. De meerderheid van de Nederlandse moeders vindt dat niemand beter voor hun kind kan zorgen dan zij zelf, een opinie die overigens gedeeld wordt door vaders – zo bleek uit een eerdere studie. Uit het nieuwe onderzoek van het SCP blijkt dat driekwart van de moeders van mening is dat de zorg voor een kind helemaal niet, of slechts voor een of twee dagen door anderen kan worden overgenomen.

Imago verbeteren
De beschikbaarheid en de kosten van de kinderopvang blijken nauwelijks een rol te spelen. Er zijn weinig moeders die niet of minder werken dan zij zouden willen omdat er geen plaats kunnen krijgen of het te duur vinden. Het SCP stelt dan ook dat het plan van VVD-leider Van Aartsen om de kinderopvang via scholen uit te breiden, niet zal leiden tot een hoger gebruik van kinderopvangplaatsen. Volgens het Planbureau is het zaak dat de kinderopvangbranche haar imago gaat verbeteren zodat het vertrouwen van moeders in de creche toeneemt.

Het onderzoek van het SCP kun je hier in pdf downloaden.