Moeders hebben geen vertrouwen in kinderopvang


moedersWaarom is de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland een van de laagste van Europa? Waarom stopt liefst dertig procent van de moeders met werken zodra er kinderen komen? Niet omdat ze lui, dom of wat-dan-ook zijn. Nee, de Nederlandse moeder heeft bar weinig vertrouwen in de kinderopvang, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Commentaar
Leo Beenhakker zei ooit zoiets als ‘Voetbal zit tussen je oren.’ Een wijze uitspraak die ook op eh, kinderopvang van toepassing is. In een land als Frankrijk kijkt niemand er van op wanneer een moeder van twee jonge kinderen full-time werkt terwijl de kinderen na school naar de opvang gaan. De weinige Nederlandse vrouw die dit presteren, krijgt van alle kanten commentaar te verduren. Vriendinnen, collega’s, haar eigen moeder: uit haar hele omgeving klinken zachte en harde verwijten op.

Tussen onze oren
Waarom? Zou de kinderopvang in Nederland zoveel slechter zijn dan in Frankrijk? Nee, het zit tussen onze oren. De meerderheid van de Nederlandse moeders vindt dat niemand beter voor hun kind kan zorgen dan zij zelf, een opinie die overigens gedeeld wordt door vaders – zo bleek uit een eerdere studie. Uit het nieuwe onderzoek van het SCP blijkt dat driekwart van de moeders van mening is dat de zorg voor een kind helemaal niet, of slechts voor een of twee dagen door anderen kan worden overgenomen.

Imago verbeteren
De beschikbaarheid en de kosten van de kinderopvang blijken nauwelijks een rol te spelen. Er zijn weinig moeders die niet of minder werken dan zij zouden willen omdat er geen plaats kunnen krijgen of het te duur vinden. Het SCP stelt dan ook dat het plan van VVD-leider Van Aartsen om de kinderopvang via scholen uit te breiden, niet zal leiden tot een hoger gebruik van kinderopvangplaatsen. Volgens het Planbureau is het zaak dat de kinderopvangbranche haar imago gaat verbeteren zodat het vertrouwen van moeders in de creche toeneemt.

Het onderzoek van het SCP kun je hier in pdf downloaden.

Vorige Wouter Bos blijft het gezin ontdekken
Volgende De scheve schaats van Erna Hooghiemstra

Ook interessant

Ook al gezien? Deze advertentie waarin een slonzige Harley-vader zijn zoon links laat liggen en uitsluitend in de tv geïnteresseerd is? De uiting is gemaakt in opdracht van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), een onderdeel van het ministerie van Justitie dat is belast met ‘de uitvoer van straffen en vrijheidsbenemende maatregelen.’ De bajesbazen dus. Voor haar jeugdinrichtingen is de …

Share

Honderden vaders ondertekenden een boze brief aan het Avro-televisie programma Help, ik word vader. Vaderverlakkerij van de moedermaffia, zegt Henk Hanssen, schrijver van ‘vaderboeken’ en de hoofdredacteur van IkVader.nl.

Share

Hoera! Gisteren was ik te gast bij de Life & Cooking-variant van TV Oost, de regionale tv-zender van Zwolle, Deventer, Enschede en omstreken. Onderweg in de trein las ik Father and Child Reunion, een boek waarin de Amerikaanse vaderexpert Warren Farrell onder meer stelt dat de westerse maatschappij mannen stelselmatig ontmoedigt om de zorg voor kinderen op zich te nemen. Hoofdschuldigen: wetgeving die moeders consequent bevoordeeld, de vrouwenbeweging en de media van die vaders vaak als stoethaspels afficheren. Tikje zwaar aangezet, amigo Warren, dacht ik nog terwijl de taxi me bij een zendmast in Hengelo afzette.

Share

Voor Ontzettend Ambitieuze Vaders is er een nieuwe methode om hun kind tot een muzikaal en creatief genie te laten uitgroeien. Gewoon je vrouw even een Blaby ombinden! Een wát? Yep, een Blaby. Het apparaat bestaat uit een buikband met vibrerende luidsprekers en een MP3-speler. Heeft ze vast no problemo mee. Zeker niet omdat muziek – volgens het …

Share

portret henk hanssen telegraaf 2001Amsterdam – De allergrootste blunder die een vader kan maken? Het verkeerde kind aanwijzen op de kraamafdeling van het ziekenhuizen. Dat lazen wij althans op de website ‘www.ikvader.nl’, een initiatief van een aantal creatieve heren die met hun kennis en ervaring op kindergebied willen delen met andere ‘zwangere’ mannen en kersverse papa’s. "Mannen hebben behoefte aan een andere benadering," legt creatief directeur Henk Hanssen uit.

Share

Journalist/componist Michael van Eekeren wilde per se een boek schrijven over de moderne man. Zo graag zelfs, dat hij zijn boek, veelzeggend MAN geheten, zelf uitgaf. MAN is het relaas van een mid-veertiger die klem zit in een sexloos huwelijk. Een sneu verhaal over verloren ambities en halfslachtige pogingen de zin van het vaderleven te …

Share