Moeders hebben geen vertrouwen in kinderopvang


moedersWaarom is de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland een van de laagste van Europa? Waarom stopt liefst dertig procent van de moeders met werken zodra er kinderen komen? Niet omdat ze lui, dom of wat-dan-ook zijn. Nee, de Nederlandse moeder heeft bar weinig vertrouwen in de kinderopvang, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Commentaar
Leo Beenhakker zei ooit zoiets als ‘Voetbal zit tussen je oren.’ Een wijze uitspraak die ook op eh, kinderopvang van toepassing is. In een land als Frankrijk kijkt niemand er van op wanneer een moeder van twee jonge kinderen full-time werkt terwijl de kinderen na school naar de opvang gaan. De weinige Nederlandse vrouw die dit presteren, krijgt van alle kanten commentaar te verduren. Vriendinnen, collega’s, haar eigen moeder: uit haar hele omgeving klinken zachte en harde verwijten op.

Tussen onze oren
Waarom? Zou de kinderopvang in Nederland zoveel slechter zijn dan in Frankrijk? Nee, het zit tussen onze oren. De meerderheid van de Nederlandse moeders vindt dat niemand beter voor hun kind kan zorgen dan zij zelf, een opinie die overigens gedeeld wordt door vaders – zo bleek uit een eerdere studie. Uit het nieuwe onderzoek van het SCP blijkt dat driekwart van de moeders van mening is dat de zorg voor een kind helemaal niet, of slechts voor een of twee dagen door anderen kan worden overgenomen.

Imago verbeteren
De beschikbaarheid en de kosten van de kinderopvang blijken nauwelijks een rol te spelen. Er zijn weinig moeders die niet of minder werken dan zij zouden willen omdat er geen plaats kunnen krijgen of het te duur vinden. Het SCP stelt dan ook dat het plan van VVD-leider Van Aartsen om de kinderopvang via scholen uit te breiden, niet zal leiden tot een hoger gebruik van kinderopvangplaatsen. Volgens het Planbureau is het zaak dat de kinderopvangbranche haar imago gaat verbeteren zodat het vertrouwen van moeders in de creche toeneemt.

Het onderzoek van het SCP kun je hier in pdf downloaden.

Vorige Wouter Bos blijft het gezin ontdekken
Volgende De scheve schaats van Erna Hooghiemstra

Ook interessant

Worden mannen steeds vrouwelijker? Die vraag dringt zich deze week wel heel ernstig op. Het mannenvakblad Men’s Health deed een onderzoek waaruit blijkt dat mannen meer geld aan kleding en verzorgingsproducten besteed dan aan vrouwen. En tegelijkertijd vond deze week in Utrecht de eerste Nederlandse verkiezing tot ‘Huisman van het Jaar’ plaats. Wat is er in godsnaam aan de hand met de mannen van ons land? IkVader stuurde haar enige vrouwelijke reporter op onderzoek uit.

Share

Vaders moeten meer doen in de opvoeding en het huishouden, klagen moeders. Maar tegelijkertijd vinden ze het lastig om taken aan vaders over te laten. En áls zij het al aandurft, moet hij het wel op haar manier doen. Waarom laten moeders vaders niet hun eigen gang gaan? En waarom laten vaders zich zo gemakkelijk opzij zetten?

Share

Toen veel van de huidige papa’s zelf nog in luiers rondliepen, stond Renault al aan de wieg van de MPV. Nu is het tijd voor alweer de derde generatie van de Scénic. IkVader voelt ‘m aan de tand in de IkVader Gezinsautotest! Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

De IkVader speen past hem perfect! De beroemdste aanstaande vader van Nederland, zanger Jan Smit, kreeg vandaag het beroemdste vadercadeau uitgereikt. Bij het tv-programma Koffietijd kreeg Jan het PaPakket aangeboden nadat hij met succes een vadertoets had doorstaan. ‘Ik ben hier heel blij mee,’ aldus Jan. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Nog weleens in je meterkast gekeken de laatste tijd? Vermoedelijk niet. Wat is er ook te zien aan die grijze kast met die cijfers? Een stel Britse ontwerpers dacht daar anders over. De moderne mens moet immers energiebewust(er) worden en dan mag zo’n apparaat er ook wel kek uitzien, redeneerde de designers achter DIY Kyoto. Zij ontwierpen een energiemeter die eruit ziet als een kruising tussen een Philips Ambient tv en een iPod. Het apparaat is uitgerust met een zender die de gegevens over je energieverbruik naar een draadloze set stuurt. Helaas: Nederlandse energieboeren leveren de Wattson nog niet, maar als we hen met z’n allen gaan pushen is dat een kwestie van tijd.

Share

‘De aanwezigheid van mannen bij de geboorte verhoogt het risico op een keizersnede, is slecht voor de relatie en kan zelfs mentale ziekten veroorzaken.’ Ja, waar meepuffen en een nat washandje al niet toe kan leiden. Deze krasse beweringen zijn afkomstig van krasse knar Michel Odent, een 79-jarige Britse gynaecoloog. Een interessante visie, mister Odent. …

Share