Moeders hebben geen vertrouwen in kinderopvang


moedersWaarom is de arbeidsdeelname van vrouwen in Nederland een van de laagste van Europa? Waarom stopt liefst dertig procent van de moeders met werken zodra er kinderen komen? Niet omdat ze lui, dom of wat-dan-ook zijn. Nee, de Nederlandse moeder heeft bar weinig vertrouwen in de kinderopvang, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Commentaar
Leo Beenhakker zei ooit zoiets als ‘Voetbal zit tussen je oren.’ Een wijze uitspraak die ook op eh, kinderopvang van toepassing is. In een land als Frankrijk kijkt niemand er van op wanneer een moeder van twee jonge kinderen full-time werkt terwijl de kinderen na school naar de opvang gaan. De weinige Nederlandse vrouw die dit presteren, krijgt van alle kanten commentaar te verduren. Vriendinnen, collega’s, haar eigen moeder: uit haar hele omgeving klinken zachte en harde verwijten op.

Tussen onze oren
Waarom? Zou de kinderopvang in Nederland zoveel slechter zijn dan in Frankrijk? Nee, het zit tussen onze oren. De meerderheid van de Nederlandse moeders vindt dat niemand beter voor hun kind kan zorgen dan zij zelf, een opinie die overigens gedeeld wordt door vaders – zo bleek uit een eerdere studie. Uit het nieuwe onderzoek van het SCP blijkt dat driekwart van de moeders van mening is dat de zorg voor een kind helemaal niet, of slechts voor een of twee dagen door anderen kan worden overgenomen.

Imago verbeteren
De beschikbaarheid en de kosten van de kinderopvang blijken nauwelijks een rol te spelen. Er zijn weinig moeders die niet of minder werken dan zij zouden willen omdat er geen plaats kunnen krijgen of het te duur vinden. Het SCP stelt dan ook dat het plan van VVD-leider Van Aartsen om de kinderopvang via scholen uit te breiden, niet zal leiden tot een hoger gebruik van kinderopvangplaatsen. Volgens het Planbureau is het zaak dat de kinderopvangbranche haar imago gaat verbeteren zodat het vertrouwen van moeders in de creche toeneemt.

Het onderzoek van het SCP kun je hier in pdf downloaden.

Vorige Wouter Bos blijft het gezin ontdekken
Volgende De scheve schaats van Erna Hooghiemstra

Ook interessant

De steenrijke miljonair Bruce McMahan hield zielsveel van zijn dochter, zoveel zelfs dat hij met haar in het huwelijk trad. In 2006 kwam deze bizarre liefdesverhouding aan het licht. Maandenlang was Amerika in de ban van dit verhaal. Andreas Kouwenhoven blikt terug op een drama dat draait om macht, geld en jaloezie. ‘Mijn vader had …

Share

Rokende vaders opgelet! Over tien maanden moet je een nieuwe aansteker kopen! Hoezo? Welnu, na lange vergaderingen in Brussel en Straatsburg, heeft de Europese Commissie gisteren besloten dat aanstekers moeten worden voorzien van een kinderslot.

Share

Het is naast nesteldrang het bekendste bijverschijnsel van zwangere vrouwen. Honger! Zwangere vrouwen hebben inderdaad meer eetlust en soms krijgen ze zelfs last van vreetkicks waar ze zelf versteld van staan. Hoe kun je haar ergste honger verantwoord stillen?

Share

489849642_fb81252d9e_mBinnenkort is het zover: tijd om je vrouw te bedanken voor die prachtkids van je! Aan wie of wat hebben we deze traditie eigenlijk te danken? De Oude Grieken kenden in het voorjaar ook al speciale dagen om hun moedergod Rhea te eren, maar de Moederdag zoals we die tegenwoordig vieren, is een uitvinding van de Amerikaanse Anna Marie Jarvis uit West Virginia. Deze oermoeder van Moederdag was intens gelukkig met de jeugd die haar eigen moeder haar had bezorgd. Zó gelukkig dat ze de sterfdag van haar moeder, de tweede zondag van mei, tot een nationale herdenkingsdag voor álle moeders van de wereld wilde uitroepen.

Share

In aanloop naar het deze week verschijnende boek Mannelijkheid – een werkstuk van filosoof Harvey Mansfield – wordt er in de bladen weer driftig gedebatteerd over ons. Over ons, mannen! Want, zijn wij anno 2008 halve wijven, hele wijven of juist echte mannen of Übermannen geworden? Of iets daar tussenin? Malou van Hintum interviewde voor De Volkskrant diverse zelfbenoemde mannenkenners, waaronder uw hoofdredacteur, over dit onuitputtelijke onderwerp. En, ze is zo vriendelijk om ons toestemming te geven haar verhaal hieronder integraal te publiceren. Gordels vast? De kop luidt: ‘De nieuwe man: echte kerel of halve vrouw?’ 

Share

Op de Negenmaandenbeurs, tot en met zondag in de RAI, kunnen aankomende vaders in een trainingskamp oefenen: luiers omdoen, kinderzitje monteren, campingbed opzetten en de hellingproef met kinderwagen. Ideetje van Henk Hanssen, die boeken voor vaders schrijft.

Share