VaderVitaminen


vitaminevTientallen jaren lang meenden wetenschappers dat de betrokkenheid van vaders een verwaarloosbare  invloed had op de ontwikkeling van een kind. Ja, ze zorgden voor brood op de plank – maar verder? Inmiddels weten we beter. Een kind gedijt beter wanneer vader betrokken is bij de opvoeding. Vaders bieden het kind specifieke vitaminen, vitamine V. Tegenwoordig is er haast geen onderwerp waar wetenschappers meer over publiceren dan over de rol en de betekenis van het vaderschap. Uit deze onderzoeken komen de volgende resultaten naar voren.

Kinderen die zonder vader opgroeien:

  • lopen eerder de kans dat ze falen op school of de school voortijdig verlaten;
  • ontwikkelen vaker gedragsstoornissen;
  • hebben meer problemen met drugs en alcohol;
  • zijn eerder geneigd tot overcompenserend mannelijk gedrag (zonen) en overdreven bewijsdrang die zich kan uiten in diefstal en/of geweld.

Kinderen met betrokken vaders (vaders die 40 procent van de gezinszorg op zich nemen):

  • beschikken over een betere motoriek;
  • zijn minder traditioneel in hun rolopvattingen;
  • nemen meer intiatief, zijn zelfverzekerder, meelevender en psychisch stabieler;
  • gaan gemakkelijker door de puberteit.

De verschillen worden onder meer verklaard door de andere wijze waarop vaders met kinderen omgaan en uit het ‘rolmodel’ dat een vader biedt.

In deze lezing gaat Henk Hanssen, auteur van diverse boeken over het vaderschap en oprichter van IkVader.nl, uitgebreid in op de effecten van het vaderschap, zowel op zonen en dochters, vrouwen als op mannen zelf. Hij legt uit hoe de misvatting over de geringe invloed van vaders kon ontstaan, geeft een overzicht van de meest recente inzichten op dit terrein en gaat in debat over de vraag hoe wij als samenleving meer ruimte kunnen geven aan mannen die hun vaderrol gestalte willen geven.

logo-kids-republicReferenties
‘Tijdens het kids & family marketingcongres hield de conferentie van Henk Hanssen de aanwezige marketeers op een relevante en humoristische manier een spiegel voor: hoe voelen vaders zich bejegend in hun vaderrol, op welke manier worden ze maar als ‘halfvol’ beschouwd in de bestaande (marketing-) cultuur? Henk gaf in de eerste plaats een doorleefd verhaal vol hilarische situaties die de psychologie van de hedendaagse papa’s begrijpelijk maakt, gevolgd door een korte opsomming van de belangrijkste take-aways op het gebied van papa-marketing. Een van de leukste conferenties van het congres!’ Gerda van Damme, manager Kids-Republic.

 

negenmaandenbeurs1‘Scherp, gevat en inhoudelijk sterk, zo zou ik de publieke optredens van Henk Hanssen willen karakteriseren. Henk is al jarenlang vaste gast op de Negenmaandenbeurs, Nederlands grootste beurs voor aanstaande en jonge ouders. Tijdens de beurs treedt Henk geregeld op bij een debat, een workshop of een presentatie. Daarnaast geeft hij tal van interviews aan radio en tv. Hij slaat zich met veel flair door deze publieke optredens heen. Daarnaast bemant hij samen met zijn team een stand die telkens weer opvalt door een eigenzinnige uitstraling. Somt zet hij een heus trainingskamp voor aanstaande vaders neer, bij een volgende editie krijgen de vaders een geinige anti-stress behandeling.’ Nicole Tuitert, Product Manager Negenmaandenbeurs, Amsterdam RAI

 

444‘Hanssen draagt opgewekt uit dat het leuk kan zijn om je aandeel te nemen in de opvoeding en huishouden’
Opzij

 

655‘Hanssen behoort tot de 75 invloedrijkste mannen van Nederland. Middels zijn site IkVader.nl strijdt hij tegen de hedendaagse moedermaffia die het vaderschap dreigt te devalueren. Tevens auteur van no-nonsense vaderschapsboeken als ‘Babymanagement’, waarin onnuttig vrouwengeneuzel het aflegt tegen pragmatische vaderschapstips.’ Men’s Health

 

666‘In de afgelopen jaren heeft Henk Hanssen verschillende keren een bijdrage geleverd aan de opiniepagina’s van Trouw. We hebben hem leren kennen als een scherp debater die zijn argumenten aanstekelijk en grondig onderbouwd over het voetlicht weet te brengen.’ Wilma Kieskamp, chef Opiniepagina Trouw

 

dad-zuidoost‘Op 19 november 2013, internationale dag van de man, organiseerden wij (stadsdeel Zuidoost, Gemeente Amsterdam) de D.A.D. (dedicated active dad) conferentie. Dhr. Hanssen heeft een dynamische en informatieve lezing gegeven over vaderschap door de jaren heen. De lezing is zeer goed ontvangen en alle deelnemers waren erg tevreden. Dhr. Hanssen is een enthousiaste spreker die door middel van z’n interactieve presentatie de hele zaal meekrijgt.’ Midja Hooplot, senior beleidsmedewerker Zorg en Welzijn, stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost

 

Offerte
Wilt u Henk Hanssen boeken? Neem voor een offerte en informatie over zijn  beschikbaarheid contact op met de Speakers Academy.