[dropcap]V[/dropcap]aderschap is een onuitputtelijk thema waar ik – letterlijk – uren over kan praten. Wees gerust, ik neem een arsenaal aan interactieve quizjes, pakkende filmpjes en grappige anekdotes mee, genoeg munitie om de grootste gapers wakker te houden. (Check hier de referenties van de organisaties waar ik als spreker heb getreden. Ik heb voor die lofzangen met complete kratten exclusieve malt whisky  moeten betalen, dus ze zijn zonder uitzondering positief!).

De onderwerpen
Ja, vaderschap is het onderwerp maar bínnen die bandbreedte zijn er allerlei deelonderwerpen mogelijk. Welke? Laten we dat samen bepalen. Ik hou me al meer dan twintig jaar met dit onderwerp bezig en heb er een serieus stapeltje boeken over geschreven: met mij kun je vele kanten uit. Van peuter tot puber, van zwangerschap tot zakgeld (zo lang mogelijk uitstellen). Oké, met het pistool op de borst moet ik wel bekennen dat ik een paar stokpaardjes heb. Dit zijn ze:

VaderVitaminen
Wist je dat een kind zich aantoonbaar beter ontwikkelt wanneer vader betrokken is bij de opvoeding? Vaders bieden het kind specifieke vitaminen, vitamine V. Tegenwoordig is er haast geen onderwerp waar wetenschappers meer over publiceren dan over de rol en de betekenis van het vaderschap. Eén dag na deze spraakmakende lezing melden mannen zich massaal bij hun werkgever om (nóg) een papadag aan te vragen.

Communiceren met vaders
Hoe komt het mannen Ouders van Nu niet lezen, fleurige foldertjes over opvoeding links laten liggen en de deuren van opvoedspreekuren niet platlopen? Omdat ze niet in hun kinderen geïnteresseerd zijn? Of omdat ze zich niet aangesproken voelen? Tijdens deze praktische workshop, die met name is gericht op zorgprofessionals, leg ik uit hoe je mannen wél kunt bereiken als het om opvoeding gaat. Wat zijn succesvolle communicatie-strategieën? Welke aanspreekvorm hanteer je? Hoe voorkom je de meest gemaakte fouten?

Vader Vandaag
Wat beweegt de vader van vandaag? Hoe betrokken wil hij zijn? En: wie is hij? Een huisman, een pappadagvader of een carriėre-vader? In VadersVandaag ga ik uitgebreid in op deze en andere vragen rond het moderne vaderschap:

  • Bestaat er een glazen plafond voor mannen die meer voor hun kind willen zorgen?
  • Welke waarde hechten mannen aan het vaderschap?
  • Wat is de specifieke betekenis van een vader voor het opgroeiende kind?
  • Hoe is de manier waarop wij denken over het vaderschap ontstaan?
  • Wat is de historie van het vaderschap? Waren de Romeinen betrokken vaders? En de Grieken?
  • Vaderschap in andere culturen. Hoe doen Aziatische vaders het? En wist u dat er een Pygmeëen stam bestaat waarbij de vader het kind aan de borst legt?
  • Hoe ziet de vader van de toekomst eruit? Als spermadonor of betrokken vader?

qDadsUnited
In deze workshop gebruik ik voetbal als metafoor om met vaders in debat te gaan over opvoeding. Niet alleen omdat de naam direct duidelijk maakt dat de workshop nìet op vrouwen is gericht of omdat veel mannen geïnteresseerd zijn in voetbal, maar vooral omdat het voetbalspel diverse facetten bevat die zich naar opvoeding laten vertalen. Tijdens de workshop worden onderdelen van het voetbal uitgewerkt naar tips & trucs die bij het vadervak van pas komen.

sddfsdVaderschap als managementprincipe
‘Moderne leiders, mannelijk of vrouwelijk, hebben een creatieve visie nodig, emotionele flexibiliteit, het vermogen onafhankelijk beslissingen te nemen én het vermogen met systemen, creatieve netwerken en teams te werken. In een bijna voortdurend veranderende organisatie moeten zij draagvlak creëren en resultaten behalen. Mijn adviespraktijk en onderzoek maken duidelijk dat mannen deze vaardigheden het beste verwerven via het vaderschap.’ Tijdens deze workshop ga ik op zoek naar de verschillen én de overeenkomsten in jouw stijl als vader en als manager. Hoe ervaren je kinderen je? Wat bewonderen ze in je? Wat zouden ze anders willen zien? En: hoe ervaren je medewerkers je? Welke eigenschappen waarderen ze, wat zouden zij anders willen zien?

Meer weten of boeken?
Neem voor een offerte en informatie over mijn beschikbaarheid contact op met de Speakers Academy.