q[dropcap]I[/dropcap]n deze workshop gebruik ik voetbal als metafoor om met vaders in debat te gaan over opvoeding. Niet alleen omdat de naam direct duidelijk maakt dat de workshop nìet op vrouwen is gericht of omdat veel mannen geïnteresseerd zijn in voetbal, maar vooral omdat het voetbalspel diverse facetten bevat die zich naar opvoeding laten vertalen. Tijdens de workshop worden onderdelen van het voetbal uitgewerkt naar tips & trucs die bij het vadervak van pas komen, zoals bijvoorbeeld:

Overtuiging – Geloof in eigen kunnen is misschien wel de belangrijkste voorwaarde om te slagen als voetballer én als vader. De voorbeelden van matig getalenteerde spelers die dankzij hun geloof en inzet toch het hoogste niveau wisten te bereiken, zijn talrijk. Hetzelfde geldt voor mannen die op een geloofwaardige manier hun vaderrol willen invullen. Welke gedachten houden hen tegen? En hoe stap je daar overheen? Wat is je betekenis als vader voor je opgroeiende kind?

Inzet – Inzet betekent uren maken. Op het trainingsveld, tijdens de wedstrijden én met je kind. Hoe pak je dat aan? Ben je alleen een betrokken vader wanneer je wekelijks een papadag opneemt? Hoe voer je met je vrouw en je werkgever gesprekken over flexibele werktijden?

wTeamgeest – Voetbal is bij uitstek een teamsport, hetzelfde geldt voor ouderschap. Je vormt niet alleen met je vrouw een team, ook andere ouders, juffen, meesters, kinderopvangbegeleiders, sportcoaches, oppassers spelen een belangrijke rol: ‘It takes a village to raise a child,’ zei Hillary Clinton al eens. Welke rol speel je als vader in dit team? Hoe bouw je aan een netwerk zonder te eindigen in een theekransjesnetwerk? En: hoe houd je de relatie met je belangrijkste teamspeler – je vrouw – boeiend en verrassend?

Discipline – Je vorige leven was een oceaan van vrijheid in vergelijking met je leven als vader waarin het kind als een los projectiel je agenda overhoop haalt. Hoe voorkom dat je blijft terugkijk op je vorige leven?

Competitie – Net als voetbalspelers moeten ook kinderen leren omgaan met winst en verlies. Hoe leer je hen om te gaan met teleurstellingen? En het plezier van winnen, van de ander verslaan?

Scoren – Je stopt aandacht, tijd en geld in je kind maar wat levert het eigenlijk op? Wanneer ‘scoor’ je als vader? Wordt je echt gelukkig van kinderen opvoeden?

‘DadsUnited’ in de praktijk
Het doel van een ‘DadsUnited’-workshop is vaders op te roepen hun ervaringen te delen en zich te laten inspireren. Het is een avond vol afwisseling en debat, korte, informatieve presentaties over het vaderschap worden gevolgd door discussies aan de hand van naar het vaderschap vertaalde stellingen uit de voetbalwereld. Wilt u een indruk van een DadsUnited-workshop? Klik hier voor een reportage van het Noordhollands Dagblad.