KLM: 'Vliegen te hoog risico voor zwangerschap stewardess'


zwangerschap vliegenMet ingang van 1 januari 2007 mogen zwangere stewardessen van de KLM niet meer de lucht in. Uit een onderzoek van de luchtvaartmaatschappij zou blijken dat het werk teveel risico’s inhoudt voor de gezondheid van de aanstaande moeder en kind. Op dit moment kunnen zwangere stewardessen tot in de 26ste week van de zwangerschap blijven werken. Maar, volgens een studie van de KLM is het beter dat de vrouwen stoppen met vliegen zodra ze ontdekken dat ze zwanger zijn.

Turbulentie
De luchtvaartmaatschappij noemt als reden dat een zwangere stewardess bij turbulentie niet mag gaan zitten terwijl dat wel beter voor haar zou zijn. Maar, het is juist haar taak om de passagiers erop te attenderen hun gordels om te doen. Verder zijn er risico’s in geval evacuatie, bijvoorbeeld via een glijbaan.

Straling
Een andere risico dat bij vliegen ontstaat – een risico door de KLM in dit persbericht overigens niet wordt genoemd – is de kans op schade aan de ongeboren vrucht als gevolg van straling. In het luchtruim wordt iedereen blootgesteld aan zogeheten kosmische straling. Dit is van nature aanwezige straling die vanuit ruimte op aarde valt. De sterkte van deze straling verschilt: het hangt onder meer af van de lokatie en de hoogte van de plaats waar je je bevindt. Op 10 kilometer hoogte is deze straling honderd keer intenser dan op de grond.

Schade aan levend weefsel
Luchtreizigers stellen zich bloot aan een zeer lichte vorm van zogenaamde ioniserende straling, dit type straling kan schade veroorzaken aan levend weefsel. Passagiers die af en toe vliegen krijgen slechts een zeer geringe dosis straling te verwerken. Maar voor vliegpersoneel kan de dosis aardig oplopen. Toch blijft de kans op beschadiging van de ongeboren vrucht uitermate klein. Op de site van de Health Physics Society, een Amerikaanse organisatie die zich bezig houdt met beroepsmatige stralingsrisico’s, vind je een uitgebreide FAQ over de mogelijke stralingsrisico’s voor stewardessen.

Vorige Jonge vaders niet naar Afghanistan. Prostituees wel?
Volgende Open brief aan Beatrijs Smulders

Ook interessant

Die bakfietsen waar vaders hun kinderen mee ophalen? Joh, die zijn alleen maar bedoeld om kratjes bier mee te verslepen. Vaders bestaan niet: kinderen zijn accessoires die camoufleren wat we werkelijk zijn: Slappe Zakken, tot op het bot. Aldus het thema van het boek Slappe Zakken, door Astrid Theunissen. Een recensie. Facebook Twitter LinkedIn Print Email WhatsApp

Share

Zit je al af te tellen tot het moment dat je koters het huis uitgaan, dan moet je in geval je een zoon hebt nog even geduld oefenen. Want: jongens doen er een stuk langer over om volwassen te worden dan meisje, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit Utrecht. De onderzoekers volgden vijf …

Share

Ben jij wel eens opgebeld door iemand die zich voordoet als je baas en je bedreigt met ontslag? Of door een ‘politieambtenaar’ die meedeelt dat die torenhoge verkeersboete niet is betaald? Waarschijnlijk niet, maar voor veel kinderen is dit dagelijkse kost. Via zogenaamde ‘treiterlijnen’ sturen jolige tieners elkaar valse berichten waaruit blijkt dat ze gezakt, ontslagen of van school gestuurd zijn. De lolbroeken kunnen zelf meeluisteren hoe het slachtoffer bedonderd wordt.

Share

In hoeverre bepalen jouw voorkeuren het gedrag en de ontwikkeling van je kind? Heb je er bijvoorbeeld problemen mee wanneer je zoon geen genoeg krijgt van zijn roze pony? Of stimuleer je je dochter om op klassiek ballet te gaan terwijl ze niets liever doet dan rennen over een voetbalveld? De Universiteit van Amsterdam doet …

Share

In aanloop naar de Negenmaandenbeurs organiseert IkVader samen Amsterdam RAI een onderzoek naar de manier waarop jij de zwangerschapsperiode van je vrouw hebt beleefd (of beleeft). De vragen hebben betrekking op onderwerpen als sex, de balans tussen werk en privé, je financiën en de manier waarop je je hebt voorbereid. Klik op deze link en doe …

Share

Creëren heldere luchten, puntige pieken en afgrijselijke afgronden een omgeving waarin pubers hun telefoon op slag vergeten? En zo ja, hoe is dit mogelijk? Is het toeval? Of is daar een reden voor? Deze zomer trok ik met pubers naar de Zwitserse Alpenpieken met het voornemen om dit fenomeen eens grondig te onderzoeken. ‘Zet je …

Share